1 2 3 10

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen binnen deze rubriek zijn afkomstig uit de vragen die op de besloten facebook groep 'Vrienden van Maleisië' gesteld (en beantwoord) zijn. Het zijn vooral vragen waar reizigers die voor het eerst naar Maleisie gaan mee zitten.

  • Ik ben rond Oud en Nieuw in Maleisië. Waar kan ik het beste naartoe om het nieuwe jaar te vieren? De jaarwisseling wordt in Maleisië op een andere manier gevierd. Om 0.00 heb je meestal in de grote steden georganiseerd vuurwerk en in Kuala Lumpur zijn er op veel plekken feesten (waarvoor je vooraf kaarten moet kopen).
  • Ik zoek accommodatie in Kuala Lumpur, waar kan ik mijn zoektocht het beste starten? Je hebt verschillende wijken in Kuala Lumpur, een aantal ervan zijn vrij toeristisch en de meeste reizigers zullen daar hun accommodatie boeken. Backpackers kunnen het beste wat zoeken in de wijken Bukit Bintang, Chinatown en Little India. Luxedieren kunnen het beste in KLCC of Bukit Bintang verblijven, hoewel je ook buiten KL geweldige hotels hebt waar je soms al vanaf €50 per nacht verblijft. Let er in dat geval op dat je dichtbij een metrostation verblijft, of zorg ervoor dat je de Grab (taxi-)app geinstalleerd hebt.
  • Hoe is het om tijdens Ramadan door Maleisië te reizen? Ramadan is eigenlijk een cultureel hoogtepunt, vooral als je als buitenlander bij een Maleise familie thuis wordt uitgenodigd voor iftar (het eten na een dag vasten). Doorgaans merk je er als reiziger weinig van, tenzij je op plekken bent met vooral de Maleise bevolkingsgroep. Hotels, resorts, attracties, activiteiten; gewoon business as usual. Maleise retaurants zijn vaak overdag gesloten. Chinees-Maleisische en Indiase restaurants zijn gewoon open. De speciale Ramadan bazaars (dag-/avondmarkten) zijn erg tof om te bezoeken.
  • Ik wil graag gebruik maken van Grab, waar regel ik een lokale simkaart? Grab is één van de meest populaire apps in Maleisië, want iedereen gebruikt het om mee te reizen (vergelijkbaar met Uber). Daarnaast is het handig om een lokale simkaart te hebben om 24/7 online te zijn. Een simkaart koop je bij speciale winkeltjes, soms van de provider zelf, soms bij een standaard telecomwinkeltje. Bij KLIA heb je al meerdere winkeltjes, in de grote steden vaak binnen winkelcentra.
  • Op welke manier reis je het beste door Maleisië? Op sommige trajecten pak je het vliegtuig, op andere de trein. Veel bestemmingen zijn met streekbussen met elkaar verbonden. Bustickets (en treintickets) boek je via 12GO.asia of Easybook. Vliegtickets direct bij de luchtvaartmaatschappij (AirAsia is erg populair). Een huurauto is vooral op het schiereiland heerlijk, want je bent dan lekker flexibel. Grab is fijn op de korte afstanden.

Lees hier alles over het vakantieland Maleisie