Auto rijden in Maleisie

Ik wil met een huurauto Maleisie verkennen. Is dit goed te doen in Maleisie?

Het huren van een auto is een leuke manier om het land op je eigen tempo te verkennen. Je hebt diverse autoverhuurders in Maleisie, en prijzen zijn erg schappelijk. In veel gevallen kun je de auto op een andere locatie dan de vertreklocatie inleveren. Als dit een locatie zonder kantoor is, zal de verhuurmaatschappij een kleine vergoeding vragen. Hierdoor kun je makkelijk een deel met de auto verkennen, om vervolgens op een andere wijze verder te reizen (bv bus of vliegtuig).

auto-rijden-in-maleisie-1

Rijden in Maleisie is goed te doen. Buiten de grote steden is het vaak vrij rustig op de weg. De snelwegen hebben meestal drie of meer banen, waardoor je geen last hebt van mede-weggebruikers. De wegen in Maleisie zijn over het algemeen goed, en om de 30 tot 50 kilometer heb je een benzinepomp en parkeerhaven (met toiletten en winkeltjes). Vooral in het ontwikkelde westen van het schiereiland heb je een prima onderhouden wegennet. Aan de oostzijde van het schiereiland heb je prima snelwegen in een directe lijn tussen de grote steden. Wijk je van deze lijn af, dan zul je het met wat minder goede wegen moeten doen. Op de meeste hoofdwegen betaal je een klein bedrag aan tol.

auto-rijden-in-maleisie-2

In Maleisie rijdt men aan de linkerkant van de weg (stuur rechts). Links rijden is voor velen even wennen, maar een paar kilometer weet je niet beter. Wanneer je een goede landkaart of wegenmap koopt, dan rij je zonder problemen van bestemming naar bestemming. Veel verhuurders bieden tevens de mogelijkheid om een GPS-systeem te huren. Op Borneo heb je tussen de steden in voldoende verharde wegen, op andere locaties zijn de wegen meestal onverhard. Op Borneo raden we dan ook aan om alleen rond de grote steden te rijden (bv om de omgeving van Kuching of Kota Kinabalu te verkennen).

auto-rijden-in-maleisie-3

Autohuur is dus enerzijds een fijne manier om door Maleisië te trekken. Het kost echter ook wel wat. Een week autohuur kost al gauw een paar honderd euro. Weeg dit op tegen bijzonder goedkope binnenlandse vliegtarieven, en het is duidelijk dat de auto niet altijd de meest voordelige optie is. Benzine is daarentegen wel spotgoedkoop. Sommige trajecten zijn niet gemakkelijk per vliegtuig af te leggen. Wil je bijvoorbeeld van Johor Bahru (grote stad in het zuiden van het land dichtbij Singapore) naar Penang of Langkawi, maar je wilt hierbij onderweg wel alle hoogtepunten bekijken, dan is een huurauto een uitkomst.

auto-rijden-in-maleisie-4

De meest voordelige tarieven voor autoverhuur heb je wanneer je via een vergelijker als Rentalcars.com boekt. Zij tonen het aanbod van internationale autoverhuurders, maar ook van populaire lokale verhuurders als Hawk Malaysia en Iprac (Pacific Rent-a-Car). Vaak is een auto relatief het voordeligst als je de auto voor een week huurt. Een check bij Rentalcars.com laat zien dat je al voor zo’n RM900 per week een auto kunt huren. Het gaat in dit geval om een standaard (kleine) auto. Zo’n auto is echter prima wanneer je met twee personen door Maleisie wilt rijden.

auto-rijden-in-maleisie-5

Er zijn in Nederland een aantal reisbureaus actief die zgn. Flydrives naar Maleisie aanbieden. Hierbij boek je een ticket inclusief autoverhuur voor de duur van de vakantie. Je bent in dit geval vrij om te doen wat je wilt. Het reisbureau geeft vooraf een wegenkaart en een lijst met tips, en je kunt dan vervolgens zelf bepalen welke hoogtepunten je aandoet.

Hieronder kun je makkelijk de goedkoopste prijs van een huurauto in Maleisie vinden:

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *