Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Deelstaten van Maleisie

Maleisie heeft 13 provincies, ook wel deelstaten genoemd. Elke deelstaat heeft een lokaal bestuur. Een aantal deelstaten hebben een Sultan, een aantal een Gouverneur (Yang di-Pertua Negeri). De Sultan is een op opvolging gebaseerde titel, de gouverneur wordt door de koning gekozen. Deelstaten met een Sultan hebben een Menteri Besar aan het hoofd van de provinciale regering. De deelstaten met Gouverneur hebben op het uitvoerende niveau een Chief Minister, die door de Gouverneur gekozen worden. De rol van Gouverneur er vooral van ceremoniele aard. De Chief Minister staat aan het hoofd van de provinciale regering.

Een aantal regio's vallen buiten de deelstaten, zoals Kuala Lumpur, Putrajaya en Labuan. Dit zijn Federale territoria, onderdeel van de centrale regering van Maleisie. Kuala Lumpur is de nationale hoofdstad, Putrajaya is de administratieve hoofdstad en Labuan is een offshore financieel centrum.

Deelstaten van MaleisieBekijk hier de kaart in een volledig scherm.

 

TipGa je zelf door Maleisie rijden met een huurauto? Koop dan vooraf alvast de handige wegenkaart van Maleisie. Enkele aanbieders zijn Freytag & Berndt, Nelles maps en Reise Know How. Je kunt deze kaarten makkelijk bestellen bij online reisboekhandel De Zwerver.

Deelstaten aan de westzijde van het schiereiland Maleisie:

Deelstaat Hoofdstad Bestuur Inwoners (schatting)
Kedah Alor Setar Sultan & Menteri Besar 1.890.098
Melaka Malakka Gouverneur & Chief Minister 788.706
Negeri Sembilan Seremban Gouverneur & Chief Minister 997.071
Penang Georgetown Gouverneur & Chief Minister 1.520.143
Perak Ipoh Sultan & Menteri Besar 2.258.428
Perlis Kangar Raja & Menteri Besar 227.025
Selangor Shah Alam Sultan & Menteri Besar 5.411.324

Deelstaten aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie:

Deelstaat Hoofdstad Bestuur Inwoners (schatting)
Johor Johor Bahru Sultan & Menteri Besar 3.348.283
Kelantan Kota Bharu Sultan & Menteri Besar 1.459.994
Pahang Kuantan Sultan & Menteri Besar 1.443.365
Terengganu Kuala Terengganu Sultan & Menteri Besar 1.015.776

Deelstaten op Borneo:

Deelstaat Hoofdstad Bestuur Inwoners (schatting)
Sabah Kota Kinabalu Gouverneur & Chief Minister 3.117.405
Sarawak Kuching Gouverneur & Chief Minister 2.420.009

Federale territoria (Wilayah Persekutuan) van Maleisie:

Staat Hoofdstad Bestuur Inwoners (schatting)
Kuala Lumpur Kuala Lumpur Centrale regering 6.608.000
Putrajaya Putrajaya Centrale regering 67.964
Labuan Victoria Centrale regering 86.908

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.