Alles over Backpacken in Maleisië

Het schitterende vakantieland Maleisië leent zich uitstekend om met je backpack te ervaren. De kosten van het levensonderhoud liggen er erg laag, alsmede alle overige kosten waarmee je te maken hebt. Iedereen spreekt er verder goed Engels en omdat er zoveel andere backpackers naartoe gaan, leg je gemakkelijk contact tijdens je reis.

Rugzaktoerisme ofwel backpacken staat voor een vorm van low-budget en daardoor vaak basic, onafhankelijk en avontuurlijk reizen. Centraal staat het gebruik van een backpack waar veel inpast, die gemakkelijk wordt gedragen op lange afstanden of voor langdurige periodes. Kenmerkend is het gebruik van het openbaar vervoer of andere goedkope vervoersmogelijkheden, goedkope accommodatie zoals hostels en jeugdherbergen en een vaak langere reisduur vergeleken met de conventionele vakantie. Het sociale aspect zoals het ontmoeten van andere backpackers en interactie met de lokale bevolking is hierbij belangrijk, waarbij men meestal niet te lang op dezelfde plek blijft om zoveel mogelijk indrukken op te doen tijdens de vaak meerdere maanden durende wereldreis.

Hier vind je diverse tips m.b.t. backpacken in Maleisië, naast nuttige tips en trucs lees je ook wat wij zelf normaal gesproken allemaal meenemen en – net zo belangrijk – wat we gewoon thuislaten.

Inpakken

Eén van de belangrijkste uitdagingen bij de voorbereidingen van een backpackvakantie is om te bepalen wat je wel en wat niet op reis mee moet nemen. Je neemt je rugzak voor een langere tijd mee en het moet alles wat je nodig hebt bevatten (wat niet lokaal kan worden gekocht). Het is raadzaam om zo licht mogelijk te pakken, want in de Maleisische hitte is zware bagage geen pretje. Wat betreft het vervoeren van de rugtas is het in Maleisië goed geregeld. Taxi’s hebben altijd voldoende kofferruimte en ook in de bus en in het vliegtuig kan je een grote backpack prima kwijt.

backpacken-in-maleisie-1a

backpacken-in-maleisie-1a

backpacken-in-maleisie-1b

backpacken-in-maleisie-1b

backpacken-in-maleisie-1c

backpacken-in-maleisie-1c

backpacken-in-maleisie-1d

backpacken-in-maleisie-1d

backpacken-in-maleisie-1e

backpacken-in-maleisie-1e

backpacken-in-maleisie-1f

backpacken-in-maleisie-1f

previous arrow
next arrow

Essentials

  • Zorg ervoor dat alle benodigdheden in verband met je reis op je telefoon staan. Kijk ook eens in de App Store van je telefoon en ga na of ze er apps hebben die handig zijn wanneer je op reis bent. Aanraders in Maleisië zijn Grab, Maps.me, Waze en Foodpanda. Sommige apps werken mogelijk niet in Maleisië dus als die belangrijk zijn, kan je het beste vooraf een VPN-dienst installeren.
  • Neem een laadblok mee. Bij voorkeur eentje waarmee je kan snelladen (65w). Soms kan je er zelfs een laptop mee opladen. Altijd handig, vooral als je lang onderweg bent. Wel is Maleisië een flink modern land en heb je in het vliegtuig, in bussen en in vrijwel alle hotels en hostels stopcontacten waar je kunt opladen. Dit geldt ook voor koffietentjes als de Starbucks en bij de meeste eetgelegenheden.
  • Een poncho is handig in Maleisië, vooral tijdens het regenseizoen (vooral het regenseizoen aan de oostzijde van het schiereiland tussen oktober en maart is berucht). Opgevouwen is een poncho zeer compact en neemt het nauwelijks ruimte in. Wij hebben meestal een compacte paraplu mee want in de praktijk zoek je tijdens een regenbui gewoon een plek om even te schuilen.
  • Cosmetica en toiletartikelen ontbreken niet in je reisbagage. Bij luxe hotels staan er altijd standaard aan paar flesjes met douchegel en shampoo klaar. Dit is echter niet het geval bij budgetaccommodaties. Veel is er niet nodig, maar toch ontkom je er niet aan een paar flesjes en potjes mee te brengen. Gebruik eventueel Aliexpress om een paar kleine reisflesjes of potjes (10/20 ml) te kopen, om te voorkomen dat je grote flessen in je backpack meezeult.
  • Oordopjes en een oogmasker voor een goede nachtrust in een luidruchtig hostel. Hoewel wij zelden van die feesthostels hebben meegemaakt waar het tot diep in de nacht luidruchtig is, blijft het essentieel om bij je te hebben.
  • Neem een goede EHBO-kit mee. Heb je speciale medicijnen? Regel dan een doktersverklaring. Een EHBO-kit bevat in elk geval (blaren)pleisters, tape, Betadine/jodium. Wij hebben verder ook altijd voldoende paracetamol en Rennies mee. O.R.S. kan van pas komen als je meerdere dagen in de jungle verblijft. Loperamide (Imodium) is ook handig wanneer je last van je buik hebt tijdens een reisdag.
  • Er zijn een aantal zeer goede reishanddoeken op de markt die nauwelijks wat wegen waardoor ze veel minder ruimte in beslag nemen vergeleken traditionele. Maximaal 1 zo’n handdoek is aan te raden, want verder zul je in je accommodatie altijd handdoeken hebben (ook badhanddoeken wanneer er een zwembad is).
  • Muggenspray. In het geval van Maleisië, zorg ervoor dat het DEET bevat. Naast Care-Plus heb je ook het merk Jungle Formula dat prima werkt. OFF is de naam van het product in Maleisië zelf. Thermacell heeft een portable muggen werend-apparaat dat je aan je backpack kunt hangen.
  • Zonnebrand. Afhankelijk van je huidtype factor 50 (of minder). Koop het in Nederland, want in Maleisië gebruikt niemand het waardoor het er duur is.
  • Vochtige doekjes (hoewel ze ook te koop zijn in luxere supermarkten in Kuala Lumpur) en desinfecterende handgel.
  • Mondkapjes. Hoewel ze nergens meer verplicht zijn, loopt de lokale bevolking er nog massaal mee rond. Als je snel verkouden bent wellicht een aanrader (bijvoorbeeld bij lange ritten in lokale bussen).
  • Een aquabag. Vooral handig als je naar tropische eilanden gaat en veel met bootjes vaart of veel op of langs het water bent. Perfect om je elektronica in droog te houden.

Kleding

Wat kleding betreft streven wij er altijd naar het absolute minimum mee te nemen, wat prima kan in een land als Maleisië. Eenmaal op reis zul je toch moeten wennen aan het – voor langere tijd – dragen van dezelfde kleren, hoewel je normaal gesproken wel in staat zou moeten zijn om gedragen kleding ’s avonds te wassen zodat het de volgende morgen weer droog is. Vergeet ook wasserettes niet. Deze heb je vooral in de grote steden, zijn vaak erg goedkoop en je kleding kan aansluitend meteen de droger in.

Wij besparen nooit op goede gear. Veel populaire outdoormerken verkopen kleding van hoge kwaliteit. Kenmerken zijn dat de kleding goed ademt waardoor het minder snel stinkt (en dus makkelijk langer meekan). Verder zit dit soort kleding vaak heerlijk. De prijzen van dit soort kleding liggen vaak best hoog, maar als je het tijdens de sale (of bijvoorbeeld online bij Zalando Lounge, Amazon.de of Bever.nl) koopt scheelt het vaak enorm in prijs.

Het is raadzaam om minimaal het volgende mee te nemen:

  • T-shirts. Sneldrogend is een pre, zodat ze gegarandeerd droog zijn de ochtend na het wassen. Ik heb altijd een ademend ondershirt van ODLO mee en dit shirt ruikt zelfs nog fris na een week dagelijks dragen.
  • Een sneldrogende pet/hoed tegen de zon.
  • Een zonnebril!
  • Een overhemd. Handig bij uit eten gaan of wanneer je uitgaat of een drankje doet.
  • Het is verder belangrijk om ten minste één kledingstuk met lange mouwen te hebben, voor bescherming tegen muggen in de avond/nacht. Daarnaast komt het van pas bij ritjes in bussen en treinen met een zeer koud afgestelde airco. Koukleumen kunnen het beste een fleece trui of gewone trui meenemen.
  • Lichtgewicht broeken met meerdere ruime zakken. Vrouwen kunnen daarnaast nog één of meerdere jurken of rokken overwegen, want dit neemt weinig ruimte in. Tijdens avontuurlijke reizen doen ook vrouwen er verstandig aan minimaal 1 broek mee te nemen. Een outdoor broek is handig bij een jungletrek, maar ook als je bijvoorbeeld een moskee bezoekt.
  • Een spijkerbroek. Samen met het overhemd heb je dan meteen een smart casual outfit die je tijdens een bezoek aan één van de vele skybars kunt dragen.
  • Zwemkleding. Logisch!
  • Een korte broek. In grote steden springen toeristen er vaak wel een beetje uit maar een korte broek is zoveel fijner in die hitte, vooral als je bezienswaardigheden in de buitenlucht bezoekt.
  • Sportievelingen die graag wandelen of naar de gym gaan nemen een setje sportkleding mee. Hoewel je natuurlijk prima buiten kunt hardlopen of wandelen, is het er vaak de hele dag door snikheet. Sporten is dan ook veel leuker indoors. Simpele hostels hebben meestal geen gymvoorzieningen, maar luxe hotels (vaak ook middenklasse hotels) hebben vaak een fitnesszaal inclusief hardloopbanden. Hetzelfde geldt voor de meeste Airbnb’s, dat zijn namelijk vaak appartementen binnen één groot complex inclusief gym, tennisbaan, zwembad en soms zelfs meer. Voor de heren voldoet een sportshirt en korte broek en voor de dames een top, een legging en een sport bh (bijvoorbeeld deze sportleggings voor dames en deze sport bh’s van HEMA). In de grote steden in Maleisië heb je ook overal fitnessclubs, waar je ook terecht kunt voor een eenmalig bezoek.
  • Sokken, hoewel ik zelf 80% van de tijd op slippers loop. Je hebt vast wel een kans om ze te wassen, dus is het niet nodig om veel paar sokken mee te nemen.
  • Afhankelijk van of je van plan bent veel te lopen zijn een paar goede wandelschoenen wellicht een uitkomst. Neem ze alleen mee als ze echt nodig zijn want ze nemen veel ruimte in en zijn daarbij vrij zwaar. Draag ze in elk geval tijdens de internationale vluchten en andere lange reizen. Een reden voor (berg)wandelschoenen is als je een meerdaagse jungletrek gaat doen, of wanneer je Mount Kinabalu gaat beklimmen. Voor het lichte wandelwerk kan je beter lage (sneldrogende/ademende) wandelschoenen meenemen.
  • Een paar slippers of sandalen van goede kwaliteit zijn essentieel op de meeste backpackbestemmingen. Ze hebben het voordeel dat ze klein zijn waardoor je ze gemakkelijk in je bagage kwijt kunt.

backpacken-in-maleisie-2a

backpacken-in-maleisie-2a

backpacken-in-maleisie-2b

backpacken-in-maleisie-2b

backpacken-in-maleisie-2c

backpacken-in-maleisie-2c

backpacken-in-maleisie-2d

backpacken-in-maleisie-2d

backpacken-in-maleisie-2e

backpacken-in-maleisie-2e

backpacken-in-maleisie-2f

backpacken-in-maleisie-2f

previous arrow
next arrow

Niet-essentiële items om mee te nemen

Wat voor de één totaal overbodig is, daar kan de ander niet zonder op vakantie. Omdat wij zelf altijd bezig zijn met de content voor Veelzijdig Maleisië gaan zaken als camera, laptop en drone standaard mee. Onderstaande tips zijn niet voor iedereen relevant, maar kunnen soms maar zo heel handig zijn in het land.

  • Een fotocamera, hoewel veel reizigers inmiddels prima uit de voeten kunnen met een telefoon, gaat er niks boven foto’s die zijn gemaakt met een camera.
  • Een tablet (geweldig om te browsen en lezen) of een laptop als je onderweg wat wilt werken of bijvoorbeeld wilt bloggen met het thuisfront. Polarsteps is een populaire app om je reis laagdrempelig te delen.
  • Een toilettas voor al je toiletartikelen. Deuter heeft twee soorten, een grote en een kleinere. Beide zijn echt geweldig. De handige haak zorgt ervoor dat je de toilettas overal op kunt hangen.
  • Daglenzen voor brildragers. Als je van plan bent te duiken of snorkelen zijn daglenzen heel handig. Een reservebril in het geval van brildragers is ook een aanrader.
  • Van plan om te wassen bij je accommodatie of bij publieke wasserettes? Neem dan je eigen washbag(s) mee. Dan heb je je was goed bij de hand. In Maleisië koop je ze bij MUJI, het populaire Japanse warenhuis.
  • Een USB-stick met digitale kopieën van vliegtickets, de reisroute, paspoort en andere nuttige informatie.
  • Een portable HDD voor al je foto’s. Er zijn zelfs draagbare harde schijven met Wi-Fi, zodat je bestanden direct kunt overzetten zonder tussenkomst van een laptop of tablet.
  • Pinnen kan overal, maar je moet wel een pinpas hebben die ondersteund wordt en die tevens pinnen in het buitenland toelaat.
  • Reservebatterijen.
  • Een goed boek of e-reader met digitale versies van boeken.
  • Een kleine (dag)rugzak voor overdag gebruik. Ik gebruik overigens een cameratas voor kleine dingen naast mijn camera en lenzen.
  • Een pen en notitieblok (zeer nuttig om te hebben voor het noteren van aanwijzingen, herinneringen van plaatsnamen, planning route etc).
  • Neem een paar vuilniszakken mee. Hiermee houd je vuile kleren gescheiden van droge en schone kleding. Daarnaast kan het als regenhoes om je backpack gebruikt worden.
  • Duct tape en tie-wraps.
  • Mijn Bose QuietComforts zijn voor mij echt essentieel. Hoe fijn is het om je in het vliegtuig af te kunnen sluiten van de herrie. Hetzelfde geldt voor tijdens busreizen of in luidruchtige hostels.
  • Een Touch & Go kaart. Veel reizigers bieden na afloop van hun reis een Touch & Go kaart aan. Dit is een makkelijke manier om ter plekke te betalen voor OV en andere dingen. De kaart kan je bij één van de vele bus- en metrostations opwaarderen. Op onze Facebookgroep ‘Vrienden van Maleisië’ zijn er regelmatig reizigers die zo’n kaart niet meer nodig hebben na hun reis.
  • Een simpele vliegenmepper (zijn eventueel ook in Maleisië te koop).
  • Een reisadapter UK -> NL, want in Maleisië hebben ze Engelse stekkers. Een reisadapter kan je ook altijd in Maleisië zelf kopen. In veel hotels (middenklasse tot luxe) heb je inmiddels stopcontacten waar een Nederlandse stekker ook in past. Vaak heb je ook usb-poorten om gemakkelijk je telefoon of tablet op te laden.

Wat niet mee te nemen naar Maleisië

  • Je kan overal pinnen dus hoef je niet vooraf al ringgits (Maleisische lokale valuta) te regelen. Een klein bedrag aan euro’s is misschien handig voor noodgevallen, want er zijn altijd wel wisselkantoortjes in Maleisië (met vaak nog best gunstige koers).
  • Laat reisgidsen thuis, tenzij je echt niet zonder kunt. Het scheelt vaak al één of meerdere kilo’s als je deze thuislaat. Je kunt in plaats daarvan foto’s van belangrijke pagina’s maken met je telefoon. Ook kan je pagina’s scannen en opslaan als .pdf voor op een usb stick (mocht je een laptop meebrengen). Bij veel backpackaccommodaties liggen trouwens ook altijd wel een paar reisgidsen ter inzage.
  • Een slaapzak is niet nodig, maar als je er één meeneemt, zorg er dan voor dat het een moderne slaapzak is die je zeer compact kunt oprollen. Accommodaties zijn in Maleisië vrijwel altijd van hoog niveau, zeker als je kijkt naar de lage prijs per nacht. Zelfs budget-accommodaties hebben minimaal een fan en vaak zelfs airco en een bed bevat altijd beddengoed.
  • Een klamboe is alleen nodig als je in echt basic accommodaties verblijft. Denk aan dorms met slaapzalen voor een paar euro per nacht. In alle overige accommodaties met airco is het niet nodig.
  • Een waslijn is eigenlijk niet echt nodig. Bij wasserettes krijg je de was meteen droog (en opgevouwen) mee. Daarbij droogt de was toch heel traag vanwege de enorme luchtvochtigheid.
  • Een kunststof kom of plat bordje met bestek kan je prima thuislaten. Als je hostel een gedeelde keuken heeft voor het ontbijt (komt regelmatig voor in Maleisië) dan ligt alles al klaar. De meeste backpackers ontbijten buiten de deur, tenzij het hotel inclusief ontbijt is.
  • Laat je haardroger thuis. Zo’n apparaat neemt veel ruimte in en in de meeste hostels kun je er vast wel één lenen. Als je zo nu en dan in een hotel slaapt is een haardroger standaard aanwezig.
  • Laat kostbare eigendommen thuis. Hoewel de kans klein is, wordt er toch regelmatig in hostels ingebroken. Voor de meeste dingen ben je prima verzekerd (als het goed is), maar eigendommen met sentimentele waarde vervang je niet zomaar.
  • Neem niks mee dat je uiteindelijk toch niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor kleding die je thuis ook nooit draagt of wat je simpelweg niet draagt op een tropische bestemming.
  • Een waterfles hoeft niet per se mee, want je hebt overal van die kleine 7/11 supermarktjes. De duurzame reiziger heeft natuurlijk zijn eigen drinkfles mee (die je dan alsnog met water uit een fles moet vullen).
  • Afhankelijk van je bestemming kun je bepaalde kleding gewoon thuislaten. Een jas hoef je bijvoorbeeld echt niet mee te nemen als je drie maanden in Zuidoost-Azië gaat backpacken. Wel neem je een fleece trui mee, voor de koude winkelcentra (of koude nachten als je hoger gelegen bent). Mocht je zo nu en dan wel willen genieten van een cocktail in één van de Skybars in de grote steden, dan moet je daarvoor 1 nette/trendy outfit meenemen.
  • Een zaklamp kan je thuislaten. Als je grotten bezoekt is dat onder begeleiding van een gids. Verder heeft elke moderne telefoon inmiddels een ingebouwde zaklamp.
  • Regenkleding laat je ook thuis. Zelfs een regenjas is eigenlijk nutteloos, tenzij je een meerdaagse hike gaat ondernemen.

Deze ultieme checklist bevat alle minimale benodigdheden plus ruimte om nog wat minder essentiële zaken op reis mee te nemen. De definitieve lijst met spullen hangt verder af van de daadwerkelijke dag tot dag invulling van je reis door Maleisië. In veel gevallen is alles ter plekke aanwezig. Is het niet aanwezig dan kan je het makkelijk in Maleisië zelf kopen.

backpacken-in-maleisie-3a

backpacken-in-maleisie-3a

backpacken-in-maleisie-3b

backpacken-in-maleisie-3b

backpacken-in-maleisie-3c

backpacken-in-maleisie-3c

backpacken-in-maleisie-3d

backpacken-in-maleisie-3d

backpacken-in-maleisie-3e

backpacken-in-maleisie-3e

previous arrow
next arrow

De juiste backpack

Er zijn diverse populaire backpackmerken. De meeste merken bieden allemaal ongeveer dezelfde producten; een lichtgewicht, functionele, prettig draagbare rugzak met voldoende ruimte om alle benodigde spullen op reis mee te nemen.

Je hebt grote rugtassen voor meerdaagse tochten en langdurige reizen en kleine rugzakken voor korte trips (die vaak als handbagage mee aan boord kunnen). Een goede pasvorm is misschien wel de belangrijkste eigenschap. Let daarop op de positie van de schouderbanden, de heupgordel, het frame en de rugleuning. Ga bij voorkeur langs bij een outdoorwinkel zodat je meerdere tassen kunt passen.

De benodigde grootte van de rugzak hangt af van hoeveel je op reis wilt meesjouwen. Maak je vaak korte trips, dagtochten, of reis je het liefst met alleen handbagage, dan kun je het beste een kleine rugzak van minder dan 35 liter kopen. Ga je langer op reis, dan heb je vaak ook meer dingen mee en dan is een rugzak vanaf 50 liter of meer misschien een betere keuze. De meeste rugzakken voor backpackers (enkele weken reizen door één of meerdere bestemmingen) hebben een volume tussen 50 en 70 liter.

Enkele van de meest populaire merken zijn: Osprey, Deuter, Lowe Alpine, Forclaz (Decathlon), Haglofs, Fjällräven, Mammut, Thule, The North Face en Arc’teryx. Mijn eigen reisbagage is van het merk Osprey.

Tips

  • Ga je naast naar Maleisië ook naar bestemmingen met verschillende klimaten? Overweeg dan om spullen die je niet meer nodig hebt als postpakket naar huis te sturen. Vaak zijn er postkantoren in de grotere steden in Maleisië en is het verzenden van een pakket tot 10kg vrij goedkoop. Naast vuile kleding, kun je ook niet-essentiële en niet-waardevolle items naar huis sturen (eventueel naar het adres van een ander als je nog onderweg bent).
  • Wij wisselen zelf altijd budget-accommodatie af met zo nu en dan een paar dagen in absolute luxe. In Maleisië start de prijs van een 5-sterren hotel of resort al vanaf zo’n €50 (per kamer per nacht).
  • Boek accommodaties bij voorkeur ruim vooraf. Populaire backpack-accommodaties zijn vaak ver van tevoren volgeboekt. Nu is er altijd wel plek op de verschillende bestemmingen, maar soms is het dan wel meteen een stuk meer basic. Cameron Highlands is bijvoorbeeld een populaire bestemming waar accommodaties vaak al ver vooraf vol zitten. De reden is de ideale locatie en ook dat deze populaire plekjes vaak een fijne uitvalbasis vormen (ook qua gezelligheid).
  • Installeer de Grab app vooraf op je telefoon en maak vooraf een account aan (inclusief betaalgegevens). Zo kan je bij aankomst direct van deze handige taxi-app gebruik maken. AirAsia Ride is een prima alternatief en ook hun app kan je prima vooraf alvast installeren zodat je er bij aankomst meteen gebruik van kunt maken.
  • Je kan op veel plekken een snelle scooter huren (125cc). Hoewel dit echt een geweldige manier is om het land te verkennen, zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Zo zijn wegen vlak na een regenbui vaak spekglad. Ook hebben automobilisten je vaak niet goed door, vooral niet omdat de scooters zo hard gaan. Let er verder op dat je een rijbewijs moet hebben. Ook een creditcard is een vereiste bij boeken.
  • Alcoholische dranken zijn duur in Maleisië. Kroegen en danstenten hebben vaak vroeg op de avond ‘Happy Hour’ waarbij je meestal 2 voor de prijs van 1 krijgt. Het dranktempo ligt vaak hoger dan nodig, omdat de medewerkers vaak non-stop blijven bijvullen. Bepaal vooral je eigen tempo.
  • Bij binnenlandse vluchten met bijvoorbeeld Air Asia kan je het beste goed de app met vertrektijden in de gaten houden. Het komt regelmatig voor dat een vlucht op het laatste moment geschrapt wordt, of met vertraging vertrekt. Wij hebben zelfs een keer te maken gehad met een vlucht die vroeger vertrok (wees daarom op tijd op de luchthaven).
  • Populaire lokale restaurants vind je via Google Maps, herkenbaar aan de vele reviews. Bij je accommodatie kan je ook altijd tips krijgen waar je lekker kunt eten. Een uitgestorven lokaal eettentje kan je misschien beter overslaan. Als het rond lunchtijd vol zit met locals, dan weet je dat het vaak wel goed zit.
  • Zorg voor een goede reisverzekering.
  • Zorg dat je minimaal een debitcard of creditcard bij je hebt.
  • Boek internationale vluchten bij voorkeur tussen 9 en 3 maanden voor de vertrekdatum en overweeg een stopover voor de beste prijzen. Op de website van de luchtvaartmaatschappijen heb je vaak de beste deals. Vergelijken loont.
  • Een huurauto huur je het beste voor één week of meerdere weken voor de beste prijs. Zorg voor een internationaal rijbewijs. Dit is essentieel bij het huren van een auto in Maleisië.
  • Maleisië heeft soepele visumvoorwaarden. Nederlandse reizigers kunnen maximaal 90 dagen probleemloos in het land verblijven. Wil je langer dan dat verblijven, dan moet je binnen de 90 dagen naar één van de buurlanden. Bij terugkomst krijg je opnieuw een 90 dagen toeristenvisum.
  • Je kan veel geld besparen op attracties en activiteiten. Wij gebruiken altijd Klook.com en soms scheelt het wel de helft met de prijs bij de ingang. Ook complete (meerdaagse) tours kan je het beste vooraf boeken voor een betere prijs.
  • Koop een lokale SIM-kaart met een 4G-databundel, makkelijk te koop bij aankomst op de KLIA-luchthaven. Bekende providers zijn Maxis, Digi, Celcom en Umobile. Je kan de simkaart makkelijk bij een 7/11 opwaarderen met een nieuwe databundel. Reis je door meerdere landen, overweeg dan een eSim.

backpacken-in-maleisie-4a

backpacken-in-maleisie-4a

backpacken-in-maleisie-4b

backpacken-in-maleisie-4b

backpacken-in-maleisie-4c

backpacken-in-maleisie-4c

backpacken-in-maleisie-4d

backpacken-in-maleisie-4d

backpacken-in-maleisie-4e

backpacken-in-maleisie-4e

previous arrow
next arrow

Kosten

Maleisië is een spotgoedkoop land. Voor een paar euro heb je al een heerlijke warme maaltijd bij één van de vele fantastische eettentjes. Wil je wat luxer uit eten, reken dan op zo’n €15/€20 per persoon inclusief drankjes. Vanzelfsprekend is een uitgebreid diner in een goed beoordeeld luxe restaurant aanzienlijk duurder, maar nog steeds erg goedkoop vergeleken een vergelijkbare maaltijd in een Nederlands restaurant. Denk aan zo’n €50 per persoon inclusief wijn voor een uitgebreide restauranthap.

De dagelijkse kosten van levensonderhoud liggen er laag. Entree van attracties is doorgaans goed betaalbaar. Een snack of flesje drinken kost hooguit één euro. Een rit binnen Kuala Lumpur met Grab kost meestal niet meer dan €10, korte ritjes een paar euro. Een ritje met de metro kost hooguit één euro en één liter benzine voor je huurauto kost ongeveer 50 cent.

Een hotelovernachting in een middenklasse hotel kost meestal zo’n €20/€40 en een overnachting in een luxe 5-sterren hotel heb je al vanaf €50 per kamer per nacht. Ultraluxe hotels zijn er relatief goedkoop, meestal al vanaf zo’n €100 te boeken. Hostels heb je er in overvloed, maar we zouden zelf de allergoedkoopste vermijden. Vanaf zo’n €10 per kamer per nacht heb je een kamer in een prima hostel.

Binnenlands vervoer is ook goedkoop. Een urenlange rit met een regionale bus kost hoogstens een paar euro. Een luxe busvervoerder heeft vliegtuigstoelen aan boord en daar betaal je voor een vergelijkbare enkele reis een paar tientjes. Een vlucht met Air Asia kan al vanaf €10/€15 enkele reis als je er op tijd bij bent (en vaak tijdens speciale aanbiedingen). Ook als je dicht op de vertrekdata boekt is het vaak nog steeds erg goedkoop.

Reis niet te gehaast en geniet van het lokale leventje

Het mooie van backpacken is dat reizigers vaak alle tijd hebben. Dat maakt slow travel mogelijk, wat extra fijn is in een land als Maleisië. Trek voor elke stop een minimaal aantal dagen uit en begeef je lekker onder de locals. Maleisië heeft genoeg te bieden om je zeker een maand of langer te vermaken.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *