Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Steden en dorpen

De volgende steden hebben officieel de stadsstatus in Maleisie: Georgetown, Kuala Lumpur (pas vanaf 1 februari 1972), Ipoh, Kuching, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Shah Alam, Malakka, Alor Setar, Miri, Petaling Jaya en Kuala Terengganu. De meeste van deze steden liggen op het schiereiland Maleisie.

De grootste steden op het schiereiland zijn Subang Jaya, Kuala Lumpur, Klang, Johor Bahru en Ampang Jaya. De meeste van deze steden liggen in het gebied rond Kuala Lumpur.

Op Maleisisch Borneo zijn Kuching en Kota Kinabalu de grootste steden, gevolgd door Sandakan, Miri, Sibu en Bintulu.

Kaart steden van Maleisie

Hieronder volgt een overzicht met de 20 grootste steden van Maleisie, inclusief het aantal inwoners per stad.

1. Kuala Lumpur 1.453.975   11. Seremban 372.917
2. Klang 879.867 12. Kuantan 366.229
3. Subang 833.571 13. Tawau 306.462
4. Johor Bahru 802.489 14. Georgetown 300.000
5. Ipoh 673.318 15. Kuala Terengganu 285.065
6. Kuching 570.407 16. Kota Bharu 279.316
7. Petaling Jaya 520.698 17. Sungai Petani 228.843
8. Shah Alam 481.654 18. Miri 228.212
9. Kota Kinabalu 457.326 19. Taiping 217.647
10. Sandakan 392.288 20. Alor Setar 217.368

Hieronder volgt een korte omschrijving van alle steden, gevolgd door een link naar meer informatie.

Georgetown

Georgetown

Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang is vernoemd naar de Britse Koning George de Derde. De stad ligt aan de noordoostzijde van het eiland, en telt inclusief buitenwijken ongeveer 450.000 inwoners.

Ipoh

Ipoh

Ipoh is een mooie stad in het noorden van het schiereiland Maleisie. Het was voorheen een van de rijkste steden van Maleisie. Momenteel is de stad enorm in opkomst qua toerisme. De stad is perfect in twee of drie dagen te verkennen.

 • Meer over de stad Ipoh

Johor Bahru

Johor Bahru

Johor Bahru is de 4e grootste stad in Maleisie. De stad ligt tegen Singapore aan, in het zuiden van Maleisie. Johor Bahru is een stad die veel toeristen alleen maar kennen vanwege de airport waar je met AirAsia op vliegt om goedkoop naar Singapore te reizen. Met de directe verbinding tussen KL en Singapore is dit echter niet meer nodig. In de omgeving van de stad zijn een flink aantal leuke en mooie bezienswaardigheden. Johor is de laatste jaren enorm gegroeid, veel bedrijven vestigen zich hier vanwege de lage kosten en daarbij de afstand tot Singapore.

Kota Bharu

Kota Bharu

Kota Bharu is de hoofdstad van de islamitische deelstaat Kelantan. De stad ligt in het noorden van het schiereiland Maleisie, dichtbij de Thaise grens.

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah op Maleisisch Borneo. In de directe omgeving heb je diverse attracties, en in de stad heb je een ruim aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Kota Kinabalu ligt in de schaduw van de enorme berg Mt. Kinabalu, en pal tegenover de stad liggen diverse schitterende snorkeleilanden.

Kuah

Kuah

Het stadje Kuah ligt aan de zuidoost zijde van het hoofdeiland en is de hoofdstad van Langkawi. Het stadje kent zo'n 13.000 inwoners en het geheel oogt rustig, net zoals de rest van het eiland Langkawi. Kuah heeft de tax-free status.

 • Meer over het stadje Kuah

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, ook wel KL genaamd, is de hoofdstad van Maleisië. De stad is momenteel een wereldstad van formaat. De stad is ongeveer 243 vierkante kilometer groot, en er wonen zo'n 1,8 miljoen mensen in de binnenring.

Kuala Terengganu

Kuala Terengganu

Kuala Terengganu ligt aan de terengganu-rivier en is de hoofdstad van de deelstaat Terengganu. De stad heeft meer dan 285.000 inwoners en bestaat overwegend uit moslims.

Kuantan

Kuantan

Kuantan is de hoofdstad van de deelstaat Pahang, de grootste deelstaat van het Maleisische schiereiland en ligt ongeveer 277 kilometer vanaf Kuala Lumpur.

Kuching

Kuching

Kuching is de hoofdstad van Sarawak op Maleisisch Borneo. In de directe omgeving liggen diverse prachtige attracties, waaronder het interessante Bako nationale park en Semenggoh, waar je orang-oetans van dichtbij kunt bekijken. Kuching is verder het startpunt van diverse avonturen in de jungles van Sarawak.

Malakka

Malakka

Malakka ligt op een paar uur rijden van Kuala Lumpur. Het is een must-see tijdens een vakantie in Maleisie. Het historische centrum is een UNESCO World Heritage Site en je hebt er tal van leuke attracties en bezienswaardigheden. Malakka is prima te bezoeken als dagtocht, maar nog leuker is het om er minimaal enkele dagen te verblijven.

Putrajaya

Putrajaya

Putrajaya is de administratieve hoofdstad van Maleisie. Het ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Hier zetelt de regering van Maleisie. De stad staat bol van prachtige bouwwerken.

Miri

Miri

Miri is een stad in het noorden van Sarawak. Het vormt de toegangspoort tot enkele zeer populaire nationale parken. Voor het Mulu nationale park is misschien wel de mooiste van heel Maleisie. Jaarlijks staat de stad in het teken van een drukbezocht muzikaal evenement.

 • Meer over de stad Miri

Sandakan

Sandakan

Sandakan is een stad in het oosten van Sabah. Het is bekend vanwege Sepilok, een orang-oetan rehabilitatiecentrum. Op enkele uren rijden ligt een populaire attractie; de Kinabatangan rivier waar je prachtige boottochtjes kunt doen. In de directe omgeving ligt verder het schitterende bountyeiland Lankayan, en het schildpaddeneiland Selingan.

Semporna

Semporna

Semporna is een vissersdorp in het uiterste oosten van Sabah. Het vormt het startpunt van een schitterend duikavontuur. De mooste duikplekken van Maleisie vind je in deze regio, met als hoogtepunt een duik bij het eiland Sipadan.

Sibu

Sibu

Sibu is een kleine stad in Sarawak. Het vormt een startpunt van een aantal jungle-experiences in de binnenlanden van Sarawak. Hier kun je de longhouses van de Dayaks bezoeken.

 • Meer over de stad Sibu

Sukau

Sukau

Sukau is een piepklein dorp, maar wel het benoemen waard. Het ligt dichtbij de rivier de Kinabatangan; een schitterende eco-bestemming in Maleisie.

 • Meer over de stad Sukau

Tawau

Tawau

Tawau is een stad in Sabah. Als je met het vliegtuig naar Semporna reist; kom je aan in Tawau. Rond de stad heb je een paar bezienswaardigheden. Het vormt tevens het startpunt voor een trip naar de schitterende Danum Vallei.

 • Meer over de stad Tawau

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle steden in Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo