Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Voor de eerste keer op vakantie naar Maleisie

Welkom in Maleisie waar je kan genieten van uitgestrekte oerwouden, de mooiste onderwaterwereld, verbazingwekkende tropische eilanden met kristalhelder water en witte stranden. De meeste toeristen komen naar Maleisie voor de geweldige mix van authentiek Azië gecombineerd met vele moderne invloeden. Nog een reden natuurlijk is het heerlijke tropische klimaat. In Maleisie kun je winkelen tot je erbij neervalt, niet alleen in één van de vele moderne winkelcentra in de hoofdstad Kuala Lumpur (KL) maar ook in veel andere steden en zelfs op veel van de eilanden. Je kan er geweldige gerechten eten op straat, maar ook haute cuisine maaltijden in één van de vele goeie restaurants. Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt als je je eerste vakantie naar Maleisie aan het plannen bent.

De meeste bezoekers arriveren op het internationale vliegveld van Kuala Lumpur (KLIA); ongeveer een uur rijden van het stadscentrum op het schiereiland Maleisie. De meer avontuurlijke reizigers zullen KL overslaan en onmiddellijk doorvliegen naar Maleisisch Borneo, waar vele geweldige jungle ervaringen beginnen vanuit steden zoals Kota Kinabalu, Kuching, Sandakan en Miri.

Reizigers die voor de eerste keer komen gaan vaak naar een paar van de niet te missen bestemmingen in Maleisie. Onder andere naar Penang, Langkawi, Pangkor, Perhentian, Redang en Tioman, een trip naar de hooglanden zoals Cameron Highlands, de jungles in Taman Negara intrekkend of één van de nationale parken in Maleisisch Borneo, en eindigen vaak hun reis in Kuala Lumpur voor nog wat last-minute winkelen.

Lijst van mooie bezienswaardigheden per regio

Westkust schiereiland Maleisie

Moesson in MaleisieDe populairste en makkelijkste bezienswaardigheden en bestemmingen liggen aan de westelijke kant van Schiereiland Maleisie. Dit gebied kent geen echt regenseizoen wat het tot een perfecte bestemming maakt het hele jaar door.

Populaire attracties aan de westkust van het schiereiland Maleisie

De meest populaire bestemmingen en attracties zijn: Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Malakka, Penang, Langkawi, Pangkor, Kuala Selangor vuurvliegjes, Ipoh en omgeving, Genting Highlands, Port Dickson, Ketam, raften langs de Selangor River bij Kuala Kubu Bharu, Royal Belum State Park, Gunung Ledang nationaal park en Taman Negara nationaal park.

Oostkust schiereiland Maleisie

Deze oostelijke kant van Schiereiland Maleisie is vooral populair omdat de geweldige tropische eilanden er liggen, waar je kunt duiken, snorkelen, zonnebaden en kayaken. Resorts liggen vaak vlak aan het strand, slechts een paar meter van het kristalheldere water. Andere populaire plekken zijn de rustige en bijzondere steden, een paar mooie meren en een nationaal park. De oostkust kent een regenseizoen die uw reismogelijkheden kunnen beïnvloeden, aangezien de meeste resorts op het eiland gesloten zijn en de bezienswaardigheden op het vasteland minder leuk zijn als het continu regent.

Populaire attracties aan de oostkust van het schiereiland Maleisie

De meest populaire bestemmingen en attracties zijn: Perhentian, Redang, Lang Tengah, Tenggol, Kapas, Tioman, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Lake Kenyir, Kuantan, Kuala Rasang, Endau-Rompin nationaal park, Lake Chini en Johor Bahru (vanwege de afstand tot Singapore).

Maleisisch Borneo

Maleisisch BorneoMaleisisch Borneo is vooral populair bij toeristen die van avontuur houden tijdens hun reizen. Naast vele mooie tropische eilanden gaan velen naar de staten Sabah en Sarawak om de mooie nationale parken te ontdekken, de grotten en de plaatselijke stammen. Maleisisch Borneo kan het hele jaar door bezocht worden, maar tijdens de maanden november tot maart kan er sprake zijn van meer regen en slechte weersomstandigheden vanwege het tyfoonseizoen ten noorden van Borneo. Duikliefhebbers kunnen deze maanden het beste vermijden omdat de zichtbaarheid minder is en sommigen meer moeite kunnen hebben met de sterkere stromingen.

Populaire attracties op Sabah

De meest populaire bestemmingen en attracties op Sabah zijn: Mount Kinabalu (beklimming), Kota Kinabalu, Tunku Abdul Rahman Marine Park, Poring Hot Springs, raften op de rivieren Kiulu en Padas, Tiga (Survivor Island), Labuan, Tip of Borneo, Sandakan, Selingan schildpaddeneiland, Langkayan, Sepilok orang-oetan rehabilitatiecentrum, Gomantong grotten, Kinabatangan riviercruises, Danum Valley, Sipadan, Mabul, Mataking en Kapalai.

Populaire attracties op Sarawak

De meest populaire bestemmingen en attracties op Sarawak zijn: Gunung Mulu nationaal park, Bako nationaal park, Kuching, Niah nationaal park, Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum, Miri, Talang-Talang, Iban Longhouses aan de rivier Rejang, Batang Ai nationaal park, Kubah nationaal park, Lambir nationaal park, Bario and Kelabit Hooglanden en Gunung Gading nationaal park.

Bestemmingen en hoe te handelen

Bestemmingen die tijdens het hoogseizoen drukker bezocht zijn

Hier volgen wat voorbeelden van bestemmingen binnen Maleisie waar het tijdens het hoogseizoen flink druk kan zijn, en waar door de druk een schaarste wat betreft beschikbare accommodatie kan ontstaan. Perhentian, Langkawi (budget accommodatie rond Pantai Cenang), Tioman, Taman Negara (als je graag bij de beste accommodatie; het Mutiara Taman Negara Resort wilt verblijven), Cameron Highlands, Malakka, goed beoordeelde accommodatie in de omgeving van de Kinabatangan rivier, het schildpaddeneiland Selingan en wat goed beoordeelde plekjes in Sandakan.

Pantai Cenang op het eiland Langkawi

Bestemmingen waar je het beste vooraf kunt reserveren

Wat voorbeelden van plekjes binnen Maleisie waar je bij voorkeur ruim vooraf dient te reserveren, en waar je vaak direct bij het resort in kwestie moet boeken: Perhentian (vooral bij populaire resorts als Tuna Bay, Abdul's Place, Coral View en BuBu Long Beach), Kapas, Tioman, basic maar goed beoordeelde accommodatie op de meeste eilanden van Maleisie, goed beoordeelde guesthouses in Kuala Lumpur, goed beoordeelde guesthouses in Malakka en verder de top 5 B&B's op Tripadvisor van elke bestemming in Maleisie.

Tuna Bay Resort op het eiland Perhentian

Attracties en activiteiten met limiet

Er zijn in Maleisie een aantal attracties en activiteiten die met een daglimiet te maken hebben. Er worden vooraf of ter plekke permits vergeven en wanneer het aantal permits voor de dag op is, kunnen er geen toeristen meer naartoe. In een aantal gevallen is het van belang ruim vooraf te reserveren. Dit geldt in het bijzonder voor de volgende bestemmingen: Mt. Kinabalu beklimming, duiken bij Sipadan en het schildpaddeneiland bij Selingan.

Mount Kinabalu

Georganiseerd of zelf regelen

Ondanks dat Maleisie een uitstekend land is om alles zelf ter plekke te regelen en te boeken, is het natuurlijk vaak fijn om vooraf al enkele zaken op orde te hebben. Vliegtickets (internationaal en binnenlands) boek je het beste vooraf voor de beste prijzen (last-minute vakanties naar Maleisie bestaan niet). Doorgaans zijn de prijzen bij het ter plekke boeken nog niet eens zo heel veel goedkoper, het is vaak zelfs duurder.

De reisinformatie op deze website is gebaseerd op jarenlange ervaring met het reizen naar en door Maleisie. Wij ontvangen jaarlijks vele honderden vragen van bezoekers van de website, het grootste deel hiervan wordt op onze besloten Facebook groep Vrienden van Maleisiƫ gesteld (abonneer je op deze groep voor tips rond reisplannen).

Niet iedereen regelt graag alles zelf. Verder is vaak niet eens zo heel veel duurder om een georganiseerde reis te boeken. Populaire reisorganisaties met reizen naar Maleisië zijn: 333travel, ANWB Reizen, PANGEA Travel en Van Verre. Omdat het soms niet gemakkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar Maleisie aanbieden, hebben we voor het gemak een aantal bekende reisorganisaties beschreven. Verder hebben we een uitgebreide rubriek met reisadviezen die je kunt gebruiken bij het plannen van je reis. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Maleisie? Neem dan contact met op met Veelzijdig Maleisie.

Belangrijkste reisthema's

Een bezoek aan Maleisie bestaat vaak uit meerdere leuke trips. Deze trips kunnen verdeeld worden in een paar hoofdthema's. Tour en vakantiereizen in Maleisie zijn meestal gebaseerd op een paar van deze gecombineerde reizen. Plaatselijke reisagentschappen in Maleisie kunnen een opgave doen van hun populairste tours en trips. Je kunt er simpelweg één kiezen, of ze combineren om een langere rondreis te plannen langs meerdere populaire bezienswaardigheden en bestemmingen in Maleisie.

Eilanden & onderwaterwereld

De meeste van de eilanden in Maleisie bieden genoeg duik- en snorkelplekken voor degenen die graag de onderwaterwereld onderzoeken. Het enige eiland waar je het zonder duiken en snorkelen moet stellen zijn de eilanden aan de westkust van Schiereiland Maleisie; Penang, Langkawi en Pangkor. Deze eilanden zijn de populairste eilanden van Maleisie vanwege hun prachtige binnenlanden, geweldige atmosfeer, fantastisch plaatselijk eten, mooie stranden en goede bereikbaarheid. Ook zeer populair, vooral vanwege hun onderwaterwereld zijn Perhentian, Redang en Tioman. Je zult ook enkele fantastische eilanden rond Borneo vinden, sommigen met erg luxueuze resorts.

Jungle treks & tochten

Veel toeristen gaan naar Maleisie om één van de geweldige nationale parken te bezoeken. Er zijn er een paar die erg populair zijn op het Schiereiland Maleisie; Taman Negara, Endau-Rompin en Royal Belum State Park. De echte avonturiers bezoeken Borneo aangezien er vele nationale parken in Sabah en Sarawak zijn.

Taman Negara

Rivier & Meer cruises

Naast het doen van jungletochten is de rivier cruise een andere manier om de oerwouden van Maleisie te ontdekken. Er zijn enkele rivieren in Maleisie waar toeristen op een rivier cruise gaan om wilde dieren te zien die meestal aan de rivieroevers leven. De beste plek om wilde dieren te zien (en veruit de populairste plaats voor een geweldige rivier cruise) is bij de Kinabatangan rivier vlakbij de stad Sukau in Sabah (Borneo). Zoetwatermeer cruises zijn ook heel aangenaam. Geweldige locaties voor meer cruises zijn bij Lake Kenyir, Lake Temenggor en Lake Chini.

Lake Kenyir

Steden & Winkelen

De belangrijkste reden voor toeristen om in de grotere steden van Maleisie te verblijven zijn de schitterende bezienswaardigheden en de geweldige winkelmogelijkheden. Kuala Lumpur is de beste plaats als je serieus wilt winkelen. Hier vind je gigantische moderne winkelcentra, elk met vele verdiepingen met winkeloutlets. Andere steden met winkelcentra zijn Georgetown (Penang Eiland), Johor Bahru, Malakka, Kota Kinabalu en Kuching. Zorg ervoor dat je je winkel activiteiten aan het einde van je vakantie in Maleisie plant, anders moet je al je nieuwe aankopen tijdens de hele reis meesjouwen.

Winkelen in Maleisie

Mensen & Cultuur

Een bezoek aan één van de traditionele en authentieke stammen staat vaak op iedere bezoeker's to-do lijstje. In Maleisie kun je talrijke stammen bezoeken; van de Orang Asli stam op Schiereiland Maleisie tot de Dayak Iban stam op Borneo (de meeste in Sarawak). In deze dorpjes zijn dingen niet zo ontwikkeld als in de stedelijke gebieden; een bezoek aan deze dorpjes is een goede manier om de plaatselijke gewoonten te ervaren die al honderden jaren geleden in gebruik waren. Nog een erg populaire manier om de plaatselijke bevolking te ontmoeten is om mee te doen aan een Homestay programma, misschien één van de snelste en makkelijkste manieren om het echte Maleisie te leren kennen. Het uitgebreide Homestay Malaysia programma wordt uitgevoerd door Tourism Malaysia en geeft toeristen de gelegenheid om bij gezinnen te verblijven in kampongs of dorpjes door heel Maleisie.

Eten & Nachtleven

Alles in Maleisie lijkt om eten te draaien. Plaatselijke bewoners ondergaan lange files en reizen uren voor dat éne speciale gerecht bij dat éne aanbevolen restaurant. Toeristen worden ook aangetrokken door de geweldige plaatselijke gerechten die je overal kunt vinden; bij food courts in de winkelcentra en ook aan drukke straten in dorpen en steden.

Populaire plekken die je moet bezoeken als je de authentieke Maleisische gerechten wilt proberen zijn de food courts op Penang eiland (Penang is één van de eet Walhalla's van Maleisie). Sommige hotels in Penang bieden de meest authentieke Maleisische keuken aan. Dan is er nog de beroemde Ipoh keuken die uit de stad Ipoh komt, Portugese invloeden op gerechten in Malakka, fantastische zeevruchten op Ketam Eiland (en vele andere eilanden trouwens ook) en nog veel andere plaatsen met hun eigen typische gerechten.

Eetstraat op het eiland Penang

Het nachtleven in Maleisie gaat vaak samen met eten. Laat dineren eindigt in Maleisie vaak in een leuke avond uit. Wees niet verbaasd als mensen nog dineren om 10 uur 's avonds of nog later. Het nachtleven in Maleisie is misschien niet zo flitsend als in Thailand of andere populaire toeristenbestemmingen; er is nog steeds genoeg te doen tijdens de late uren van de nacht. De meeste van de uitgaansgelegenheden kunnen gevonden worden in grotere steden of in populaire toeristenplaatsen zoals de eilanden aan de westkust van Schiereiland Maleisie. Kuala Lumpur heeft honderden bars, disco's en andere uitgaansgelegenheden. In de meeste andere steden vind je altijd wel een paar bars en wat discotheken en in de stillere gebieden kun je altijd nog in de bar van je hotel van een drankje genieten. Aan de oostkust van Schiereiland Maleisie is er nauwelijks sprake van een nachtleven behalve op de tropische eilanden zoals Perhentian, Redang en Tioman (maar nogmaals, verwacht niet dezelfde opwindende sfeer als in Thailand of op Bali).

Uitgaan in Maleisie

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.