Gunung Ledang Nationaal Park

Gunung Ledang (ook wel Mount Ophir genaamd) is een nationaal park op de grens van de deelstaten Johor en Melaka. Het is een bosrijk gebied waar vooral veel lokale families met kinderen naartoe gaan voor mooie wandeltochten. Gunung Ledang Nationaal Park is echter ook meer dan dat. Zo kun je er naar de top van de berg hiken, wat best een pittige klim is. Daarnaast heb je diverse andere wandelroutes, zoals de vrij lichte hike vanaf Gunung Ledang Resort naar de Puteri waterval. Het is een natuurpark waar ook heel veel teambuildinguitjes worden georganiseerd. Verder kun je er in de buurt rotsklimmen en raften.

Populaire klim

Gunung Ledang Nationaal Park

Gunung Ledang is niet zo heel toeristisch, maar wel bekend in Maleisië zelf. Het is namelijk één van de meest beklommen bergen van het land en dit komt vooral vanwege de relatief korte (reis)afstand vanaf enerzijds Kuala Lumpur en Johor Bahru (en Singapore) anderzijds. Hoewel het een vrij lage berg is, duurt de tocht naar de top voor een fit persoon toch al snel 5 uur. Omdat het pad naar de top op sommige momenten best pittig is, met als gevolg meerdere incidenten per jaar, is op een bepaald moment besloten klimmers alleen nog maar onder begeleiding van een gids naar boven te laten gaan.

Gunung Ledang Nationaal Park

Bij Park HQ betaal je RM23 voor de verplichte registratie, RM140 per persoon voor een gids (die maximaal 10 personen in een groep meeneemt) en RM20 conservation fee. Je kunt bij de ingang wachten en hopen dat anderen ook de tocht willen doen, zodat je de kosten van de gids onderling kunt verdelen. Vanaf de top heb je een schitterend vrij uitzicht over de gehele omgeving. Dit komt omdat Mt. Ophir geen onderdeel is van een bergketen. Je kunt jezelf ook de inspannende hike besparen en bij Park HQ een 4×4 huren die over een geasfalteerde weg naar de top rijdt (er is een weg via Gate B omdat op de top alle zendmasten van de Maleisische radiostations staan).

Gunung Ledang Nationaal Park

Zeven checkpoints

Vanaf het National Park office start het wandelpad naar de top van de berg op 1276 meter hoogte. Er zijn twee routes, maar de meeste nemen de populaire en pittige Lagenda Trail. De minimaal 5 uur durende trip is onder begeleiding van een ervaren gids (vaak 2) die de omgeving goed kent en onderweg van alles en nogwat zal uitleggen. De tijden van groot wild in dit gebied zijn voorbij (vroeger had je hier neushoorns, olifanten, tijgers en meer), maar als je geluk hebt zie je eekhoorns, apen en misschien zelfs een wild zwijn. Omdat je voor het donker weer terug moet zijn, bevat de klim tijdens de weg omhoog diverse meetpunten. Vertrek je op tijd, dan zul je hier geen last van hebben. Loop je te traag dan kan het zijn dat ze je bij één van deze meetpunten rechtsomkeert laten maken.

Gunung Ledang Nationaal Park

Er zijn in totaal 7 meetpunten (checkpoints) die varieren in lengte, hoogte(verschil) en inspanningsniveau. De eerste paar meetpunten zijn goed te doen, maar vanaf het 5e meetpunt wordt het echt pittig. Dit deel wordt ook wel KFC (Killer For Climbers) genoemd en bevat o.a. ladders en touwen om de bijna loodrechte stukken omhoog te kunnen komen. Klimmers die in tijdnood komen, maar wel de top willen bereiken, kunnen vanaf meetpunt 5 ook een soort shortcut nemen waarbij de KFC wordt omzeild (nog steeds zwaar).

Gunung Ledang Nationaal Park

Net als bij Mount Kinabalu (hoger maar niet perse zwaarder) was de weg terug een flinke aanslag op de knieën. Op sommige stukken is het hoogteverschil flink en hier komen de wandelstokken echt goed van pas. Heb je deze niet, dan zul je veelvuldig stenen en takken aan de zijkant van het pad moeten vasthouden ter ondersteuning. De meeste klimmers doen net iets minder lang over de weg naar beneden, hoewel dit vooral afhangt van je conditie en de weersomstandigheden. Wij hoorden van de gids dat de groep van de dag ervoor flinke regen hadden op de weg terug en pas laat (in de avond) aankwamen omdat het verraderlijk glad was.

Ook leuk voor een dagje uit

Gunung Ledang Nationaal Park is goed bereikbaar vanaf Malakka en daarom prima te combineren met een bezoek aan deze leuke stad. Met een huurauto rij je in ongeveer 40 minuten naar Park HQ (zo’n 2 uur vanaf Kuala Lumpur). Naast de pittige hike naar de top kun je ook prima op zoek naar één van de vele lager gelegen watervallen. Dit is dan ook een populaire activiteit onder dagjesmensen die het nationale park vooral in het weekend bezoeken. Er zijn diverse plekken waar je kunt picknicken en je moet niet raar opkijken als je er hele families tegenkomt die naast een waterval een BBQ hebben opgezet. Wil je gewoon relaxen en een waterval bezoeken, rij dan naar het Gunung Ledang Resort en ga het park in bij Gate A.

Gunung Ledang Nationaal Park

Shops en HQ bij de ingang

Bij de ingang van Gunung Ledang Nationaal Park heb je een paar kleine winkeltjes. Je loopt al direct langs een paar kleine watervallen, waar regelmatig de lokale bevolking een duik neemt in het frisse water. Bij de ingang zie je ook een groot bord met het complete traject. Je kunt meerdere watervallen bezoeken, zoals de Air Panas waterval and Bekok waterval. Houd wel rekening met een flinke tocht in de tropen. Goede kleding, voldoende water en insectwerend middel komen tijdens de wandeltocht goed van pas. De omgeving was prachtig, en het was een leuke plek om eens gezien te hebben.

Gunung Ledang Nationaal Park

Gunung Ledang Resort

Wij bezochten Gunung Ledang Nationaal Park vooral omdat het een leuke stop met de huurauto was op de route van Johor Bahru naar Kuala Lumpur (via o.a. Malakka en Port Dickson). We verbleven een nacht in het Gunung Ledang Resort, een leuk resortje waar het of afgeladen is (bij grote groepen vanwege bedrijfsuitjes) of uitgestorven is (niet veel bezoekers overnachten er buiten de drukke periodes om). Het resort is basic maar prima. Eén van de ingangen (Gate A) van het nationale park ligt vlak naast het resort, je kunt dus meteen vanaf het resort aan een wandeling beginnen. Een overnachting kost ongeveer RM200 per nacht (afdingen is mogelijk als het er rustig is).

Gunung Ledang Nationaal Park

Tips bij een klim

 • Koop vooraf snacks langs de route richting Gunung Ledang. Eenmaal bij park HQ aangekomen heb je niet veel keuze qua voedsel voor onderweg (vooral niet als je heel vroeg start, want dan is alles nog gesloten).
 • Vertrek vroeg. Overnacht bij voorkeur in het Gunung Ledang Resort zodat je net na zonsopkomst kunt vertrekken. Na 8.00 ben je over het algemeen te laat om de top op tijd te bereiken (i.v.m. de terugweg).
 • Zorg voor goede wandelschoenen. Halfhoge bergschoenen zijn helemaal goed.
 • Wandelstokken komen goed van pas. Geen zin om mee te nemen, koop dan een stok in KL of zoek een mooie stok en vraag hulp deze op maat te zagen.
 • Neem voldoende zonnebrand en DEET mee.
 • Een hoofdlamp is een pre. Op de terugweg begint het vaak al te schemeren en afhankelijk van hoe snel je bent kan het zijn dat je in het donker weer aan de voet van Gunung Ledang aankomt.
 • Koop in de omgeving van de berg een ingepakte lunch zodat je onderweg een uitgebreide pauze kunt nemen met voldoende voedsel. Hoewel de gidsen ook wat eten meenemen voor onderweg, gaat het om vrij simpel eten. Je kunt dit ook vooraf bij het resort vragen.
 • Zorg voor een lokale simkaart zodat je bij incidenten kunt bellen.
 • Er is geen natuurlijke waterbron tijdens de hike naar de top. Neem dus voldoende water mee (minimaal 2 liter, maar als het even kan meer).
 • Zorg voor voldoende contanten om de gids en de overige kosten te betalen.
 • Er geldt een daglimiet en hoewel die niet vaak gehaald wordt komt het wel eens voor in het geval van grote groepsreserveringen (vaak uit Singapore). Je kunt daarom het beste vooraf contact opnemen met het nationale park om je klimspots vast te leggen.
 • Bij Park HQ heb je een paar kluisjes waar je eventueel belangrijke spullen in kwijt kunt. Als je een huurauto hebt kun je deze ook prima daar (verstopt) achterlaten.
 • Neem niet teveel mee. Er zijn veel steile stukken waarbij je via ladders omhoog gaat, een te zware dagrugtas kan dan voor hinder zorgen.

Gunung Ledang Nationaal Park

Hoe kom je er?

Gunung Ledang ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Malakka. Je kunt er gemakkelijk via de snelweg komen; je neemt de afslag Tangkak en vervolgens rijd je in 15 minuten naar de ingang van het park (volg de borden richting Segamat) bij het National Park office. Wanneer er geen grote groepen zijn is het doorgaans volledig uitgestorven. In het verleden kon je vanaf het resort via een wandelpad naar de top van de berg. Door enkele (fatale) ongelukken is dit pad echter gesloten. Wel kun je in de directe omgeving van het resort wandelen (helemaal naar de top kan dus niet direct vanaf het resort).

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

1Pingbacks & trackbacks op Gunung Ledang Nationaal Park

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *