Penang Tropical Fruit Farm

Maleisie kent ongeveer 370 verschillende fruitsoorten. Ongeveer 200 van deze soorten kun je proeven bij de organische fruitboerderij (Penang Tropical Fruit Farm) in het noordwesten van het eiland Penang. De fruitboerderij ligt in de heuvels van Penang op ongeveer 250 meter boven zeeniveau, het perfecte klimaat om al het fruit te verbouwen. Je kunt er met een dagtrip naartoe, veel lokale touroperators bieden een tour aan waarmee je de Penang Tropical Fruit Farm in een middagje bezoekt. Je kunt de attractie ook makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken.

Alleen proeven, rondleiding met gids of de speciale enzymen-tour

Penang Tropical Fruit Farm

De attractie werd in 1993 geopend voor publiek. Hoewel het een leuke stop is als je (al dan niet zelfstandig) het eiland verkend, heb je het vaak na een half uurtje wel gezien, tenzij je de rondleiding met een gids doet. Deze rondleiding is leuk, maar fruitliefhebbers weten vaak al best veel en wij vonden de rondleiding niet perse het hoogtepunt van het bezoek. Het proeven van het verse fruit was dat wel :). Allemaal bakken vol fruit en je kunt ze lekker uitproberen. Heerlijk.

Penang Tropical Fruit Farm

Ook leuk is de 30 minuten durende ‘Enzym’ tour, waarbij je alles uitgelegd krijgt over de enzymen waarmee ze werken om drankjes, olie en andere producten te maken. De tour is leuk en interessant en kost RM15 voor volwassenen en kinderen.

Uitgebreide lijst met fruitsoorten

Op de website van de Penang Tropical Fruit Farm vind je verder ook een uitgebreide lijst met alle soorten fruit die je daar kunt proberen. Laat je niet van de wijs brengen door de kleur of de geur (zoals bij de befaamde Durian), bijna al het fruit is de moeite van het proberen waard. Vergeet overigens ook niet te genieten van het uitzicht, de 20 hectare grote fruitboerderij bevindt zich namelijk op 250 meter boven zeeniveau.

Penang Tropical Fruit Farm

Je kunt het beste zelf een bord fruit samenstellen, je kunt dan alle soorten uitproberen, maar vermijdt hiermee het risico dat je fruitschaal voor 70% met watermeloen gevuld wordt. Een standaard bordje met fruit kost RM15 en je hebt diverse tafeltjes waar je aan kunt zitten (het viel ons op dat er nauwelijks insecten waren). Voor extra fruit of bijzondere fruitsoorten betaal je bij. Je kunt er ook fruit per kilo kopen om mee naar ‘huis’ te nemen. Je kunt afhankelijk van het seizoen alleen het fruit van dat seizoen proeven en kopen.

Penang Tropical Fruit Farm

We zijn er inmiddels meerdere keren geweest, maar altijd omdat we toevallig in de buurt waren. Als je vanuit Georgetown een dagtour boekt, is het een vaste stop. Zelf met een Grab (taxi) er naartoe is vanuit Georgetown best een kostbaar ritje (reken op RM35 enkele reis op de Grab meter). In dat geval kun je wellicht beter gewoon in Georgetown naar een lokale dagmarkt gaan en daar een heerlijke bak fruit bestellen.

Penang Tropical Fruit Farm

Attracties in de omgeving

De fruit farm ligt ongeveer 10 kilometer vanaf Teluk Bahang, langs Jalan Teluk Bahang. Het ligt een beetje verscholen en vlak voor een bocht moet je ineens een vrij steile weg inrijden. Vanaf de farm heb je een prachtig uitzicht op de westzijde van het eiland. Attracties in de directe omgeving zijn de Butterfly Farm, Penang nationaal park, Escape Penang en de Tropical Spice Garden.

Toegangsprijs

De tropische fruitboerderij op Penang is gratis te bezoeken. Je betaalt ter plekke wel voor het fruit, een bord kost RM15. Je kunt ook een rondleiding krijgen. Dit duurt een uurtje en kost RM45 voor volwassenen en RM35 voor kinderen (onder 5 jaar gratis), dit is inclusief bord fruit en een drankje. Een privé-tour is ook mogelijk, maar is met RM240 voor volwassenen (RM230 voor kinderen) wel aanzienlijk duurder.

Penang Tropical Fruit Farm

Penang Tropical Fruit Farm

Openingstijden

Penang Tropical Fruit Farm is dagelijks geopend tussen 9.00 en 17.00. Als je een begeleide rondleiding wilt, moet je uiterlijk om 16.00 zijn (eerder is beter).

Penang Tropical Fruit Farm

Penang Tropical Fruit Farm

Hoe kom je er?

Elke Grab-chauffeur weet de attractie te vinden. Grab is wat dat betreft de beste manier om naar de attractie te reizen, vooral wanneer je niet over eigen vervoer beschikt. Ook voor de weg terug boek je weer een Grab, maar in het geval van de Penang Tropical Fruit Farm kan het wel zijn dat je even op je ‘ride’ moet wachten, aangezien de fruitboerderij best afgelegen ligt.

Penang Tropical Fruit Farm

Je kunt er ook met de bus naartoe. Neem hiervoor eerst RapidPG bus nr. 101 naar Teluk Bahang en stap daar over op lijn 501 die langs de fruit farm rijdt. Wij raden echter een Grab of eigen vervoer aan vanwege de vrij stijle heuvel die je op het laatste moment op moet om bij de Fruit Farm uit te komen.

Penang Tropical Fruit Farm

Een goed alternatief is het huren van auto of een brommer, op deze wijze ben je er ongeveer in 25 minuten vanaf Batu Ferringhi. Volg vanaf Batu Ferringhi de weg richting het vissersdorpje Teluk Bahang. Ga van hieruit richting de Butterfly Farm en rijdt de weg die erlangs loopt nog ongeveer 10 kilometer door (richting het zuiden van het eiland). Je komt vanzelf de borden van de Penang Tropical Fruit Farm tegen.

Penang Tropical Fruit Farm

Er zijn ook dagtours waarbij je in één dag diverse attracties op het eiland bezoekt. In veel gevallen is een korte stop bij de Penang Tropical Fruit Farm een vast onderdeel van het dagprogramma. Je kunt de tour bij je hotel of resort regelen, maar ook bij één van de vele kleine tourbureautjes in Georgetown.

Adresgegevens

 • Penang Tropical Fruit Farm
 • 18th Mile Stone, Jalan Teluk Bahang
 • Teluk Bahang, 11050, Pulau Pinang
 • Tel +60124971931 / +6048665168
 • E-mail: [email protected]
 • Website

N.b. dit artikel is recent bijgewerkt nadat we de Penang Tropical Fruit Farm na vele jaren weer eens bezochten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

3 reacties op Penang Tropical Fruit Farm

 1. Doris
  zaterdag, 18 maart 2017 om 04:32 (7 jaar geleden)

  Helaas er is veel veranderd hier. Bord fruit is 15,voor small. En basic fruits alleen. Tenzij je de tour doet voor 45 dan mag je van een andere keuken kiezen…

  Beantwoorden
  • Ilya
   zaterdag, 18 maart 2017 om 14:51 (7 jaar geleden)

   Bedankt voor je tips. Jammer dat het kleine bordje niet meer alle soorten (en vooral de vreemde soorten) bevat. Zonde ook. RM15 is nog steeds te doen, maar te duur voor alleen ‘het goedkope fruit’.

   Beantwoorden

1Pingbacks & trackbacks op Penang Tropical Fruit Farm

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *