Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Autohuur in Maleisie

Maleisie is uitstekend met een huurauto te verkennen. Op het schiereiland Maleisie heb je goede wegen en daardoor is elke attractie prima te bereiken. Op Maleisisch Borneo heb je vooral rond grote steden als Kuching en Kota Kinabalu een goed wegennetwerk. Vanaf die steden kun je dan de omgeving verkennen.

Het huren van een auto is makkelijk vooraf online te regelen. De verhuurkosten zijn laag, en benzine kost er nauwelijks wat. RON95 kost (op 1 juli 2015) RM2.15 wat omgerekend zo'n €0,50 per liter is. De huurauto's zijn altijd vrij nieuw en veilig. Je hebt kleine auto's voor stelletjes, en grote auto's voor gezinnen. Je kunt bij de meeste autoverhuurbedrijven zelfs kleine busjes en hele touringcars huren (mocht je met een grote groep reizen).

Wij raden aan:

 • Rentalcars.com
 • CarRentalNet
 • Zest Car Rental

Ook bieden de verhuurbedrijven tegen extra betaling chauffeurs aan. Dat is vooral aan te raden voor reizigers onder 21 jaar (die mogen er namelijk nog geen auto huren), of voor reizigers die het liefst niet zelf rijden in een verre bestemming, maar wel graag de omgeving met een huurauto willen verkennen.

Er zijn verschillende bedrijven actief waar je een auto kunt huren. Het aanbod aan auto's (typen auto's) is per huurmaatschappij vaak gelijk, de ophaal- en afleverlocaties verschillen doorgaans. Ook zit er nog wel eens verschil in de kosten voor de extra opties. Alle verhuurders bieden auto's met een volle tank (moet ook weer vol terug worden gebracht) en met een onbeperkt aantal kilometers.

Op deze pagina:

 

Kosten van autohuur in Maleisie

De prijzen zijn over het algemeen het laagst als je vooraf online boekt bij een van de populaire bemiddelaars met vergelijkingssite die we hieronder noemen. Dit geldt vooral voor de huurprijzen tijdens het hoogseizoen. Vaak heb je de beste prijs als je 7 aaneensluitende dagen boekt. Bij twee of drie weken autohuur kan de korting zelfs nog meer oplopen. Over het algemeen betaal je in Maleisie zo'n €35 per dag voor het kleinste/goedkoopste model huurauto. Bij boeken dicht op de vertrekdatum liggen prijzen vaak hoger en zijn de goedkopere modellen soms uitverkocht.

Let erop dat je bij het huren van een auto in het buitenland standaard een creditcard nodig hebt. Soms is het bedrag van de tijdelijke claim (het totale bedrag aan kosten voor autoverhuur) hoger dan de creditcardlimiet, controleer dit voor je vertrek en pas eventueel je limiet tijdelijk aan. De creditcard die je tijdens de boeking gebruikt hebt moet ook ter plekke getoond kunnen worden. Heb je (of wil je) geen creditcard, dan kun je ook een prepaid creditcard gebruiken, zoals de Paysafecard, de Visa Electron of de kaart van Skrill.

 

Vergelijken loont!

Er zijn een aantal grote vergelijkingswebsites waar je makkelijk het aanbod van meerdere autoverhuurders (vaak een combinatie van lokale en internationale verhuurders) binnen een handig overzicht kunt bekijken. Vergelijken is vaak de beste manier om achter de goedkoopste prijzen te komen. Speel als het kan met de data, want soms kan een dagje eerder of later maar zo een flink bedrag schelen. Verder geldt dat de bedragen bij een periode van 7 (of een veelvoud hiervan) huurdagen vaak veel lager zijn. Ook maakt het vaak uit welke dag je de auto ophaalt (soms is het goedkoper van zaterdag tot zaterdag, soms van maandag tot maandag). Het hangt allemaal af van wat er allemaal al verhuurt is. Komt een auto pas 's middags vrij en wil jij die dag 's ochtends een auto ophalen, dan zit dat model er nog niet bij, terwijl dat model bij 's avonds afhalen wel beschikbaar is.

De drie meest populaire bemiddelaars met een vergelijkingssite zijn CarRentalNet, Zest Car Rental en Rentalcars.com. Wij hebben afgelopen jaren diverse keren via deze vergelijkers geboekt. Zij hebben vaak goede afspraken met de autoverhuurders waardoor ze de auto's voor soms zeer scherpe prijzen kunnen verhuren.

De ene keer reden we in een auto van Avis, dan in een auto van Europcar en ook diverse keren in auto's van lokale verhuurders zoals Hawk, Iprac en Mayflower. Keken we bij het boeken van de huurauto op de websites van de verhuurders zelf, dan kwamen we nooit zulke lage prijzen tegen. Vergelijk deze drie verhuurders ook onderling en ga uit van eindprijzen inclusief extra opties (er komen bij de bemiddelaars/vergelijkingssites soms nog wat extra kosten bij). Let erop dat het per verhuurder verschilt of het hele bedrag direct bij de boeking betaald moet worden, of pas ter plekke bij leveren. Ook verschilt het soms of je wel of niet kunt annuleren (vaak is dit niet het geval bij de allerlaagste prijzen).

Vaak bieden de luchtvaartmaatschappijen of vliegticketvergelijkers ook de mogelijkheid om direct een auto bij je vliegticket te boeken. Dit is meestal duurder dan wanneer je van een autovergelijker gebruik maakt.

 

Bekende internationale en lokale autoverhuurbedrijven in Maleisie

Wil je per se in je eigen land bij een bekend internationaal autoverhuurbedrijf een huurauto boeken, dan zijn Sunny Cars, Europcar en Avis één van de goedkopere bedrijven. Hawk Malaysia is een populair autoverhuurbedrijf uit Maleisie zelf, hier hebben we in het verleden vaak gebruik van gemaakt. Andere bekende lokale verhuurders zijn Iprac, Mayflower, Kasina en Europcar. De lokale verhuurders zijn vaak net wat goedkoper dan de internationale autoverhuurders; je moet echter wel vooraf via internet reserveren en met creditcard betalen wat bij de lokale verhuurders soms een beetje omslachtig is. Dat is meteen een voordeel van de vergelijkers; je betaalt alleen een klein bedrag vooraf aan en de rest ter plekke bij ophalen (contant of met creditcard).

Apen op je huurauto  

Prijsvoorbeelden van autoverhuurbedrijven in Maleisie

Hieronder volgt een beschrijving van een aantal autoverhuurbedrijven (laatste check juli 2015). Hierbij is de goedkoopste auto gekozen en zijn de kosten getoond bij 7 dagen autohuur. In het voorbeeld hebben we de volgende afhaal- en afleverlocaties gekozen; Kuala Lumpur (KLIA luchthaven) en Penang (centrum Georgetown). De autoverhuurbedrijven hebben diverse vestigingen door heel Maleisie. Let op: de bedragen zijn een momentopname ten tijde van onze test en kunnen inmiddels hoger of lager uitvallen.

Kenmerken Autoverhuurbedrijf Rentalcars.com Autoverhuurbedrijf CarRentalNet Autoverhuurbedrijf Zest Car Rental Autoverhuurbedrijf Sunny Cars
Model Proton Persona Perodua Viva Perodua Viva Proton Persona
Duur 7 dagen 7 dagen 7 dagen 7 dagen
Online reserveren/betalen mogelijk? Ja Ja Ja Ja
Inclusief toeslagen Ja Ja Ja Ja
Prijs € 268,63 € 247,59 € 318,72 € 334,00
Meer info Website Website Website Website

De laatste paar keren hebben we bij CarRentalNet en bij Rentalcars.com geboekt. Deze vergelijkers hebben regelmatig de scherpste prijzen (Rentalcars.com is een zusteronderneming van de grote hotelvergelijkers Agoda.nl en Booking.com). Zest Car Rental is in korte tijd ook zeer populair geworden. Ook zij hebben soms erg mooie deals. Vooral fijn is dat ze al een totaalprijs inclusief alle noodzakelijke verzekeringen tonen. In recente onderzoeken (o.a. consumentenbond) kwamen ze dan ook als beste uit de test.

Prijzen waren dan ook telkens het goedkoopst bij een van de drie (en veel duurder bij de verhuurders zelf bij dezelfde zoekacties). Op hun websites kun je makkelijk prijzen van de verschillende verhuurders vergelijken. Controleer altijd de websites van de verschillende verhuurders en vergelijk de prijzen bij dezelfde zoekacties. Soms is de ene het goedkoopst, de andere keer een andere.

Hieronder kun je makkelijk binnen het aanbod van Rentalcars.com zoeken om de goedkoopste prijs van een huurauto in Maleisie vinden:

 

Ophaallocatie

Vaak heb je meerdere ophaallocaties binnen dezelfde bestemming. Een voorbeeld is het centrum van de stad, maar ook de internationale luchthaven en soms zelfs bij het centraal treinstation. Soms scheelt het in kosten, afhankelijk van waar het wagenpark staat (dan hoeft men de auto niet eerst zelf naar een andere locatie te rijden).

Tekenen documenten

In veel gevallen zit het afleveren en ophalen bij je hotel in Maleisie inbegrepen in de huurprijs. Een vertegenwoordiger van de verhuurmaatschappij staat dan op een afgesproken tijd in de lobby van het hotel voor de afhandeling. Fijn is dat je bij grote steden als Kuala Lumpur makkelijker de stad uitkomt, dan dat je de stad inkomt (vanwege veel eenrichtingsverkeerwegen etc).

Maak altijd bij ontvangst foto's van de auto, vooral van schadeplekken mocht hier sprake van zijn (meestal zijn de auto's gloednieuw is onze ervaring). Als je de auto ergens achterlaat zonder de mogelijkheid samen met een medewerker de auto langs te lopen, maak er ook dan nog wat foto's van voor de zekerheid.

 

Afwijkende afleverlocatie

Alle maatschappijen bieden de mogelijkheid om een auto op locatie A op te halen, en op locatie B af te leveren. Dit is handig, omdat je dan niet verplicht een 'rondje' hoeft te rijden. Dit kost nauwelijks wat extra wanneer beide locaties er een eigen vestiging hebben (dan spreek je van een afwijkende drop-off locatie).

Wanneer je de auto op een locatie zonder vestiging wilt afleveren dan kan dit ook; maar in dat geval worden er wel flink wat extra kosten in rekening gebracht aangezien er iemand speciaal daar naartoe moet reizen om de auto op te pikken (voorbeeld: sommige reizigers laten de huurauto in Kuala Besut oppikken, terwijl het kantoor in Kota Bharu zit).

Verhuurloket op Langkawi airport

Je kunt vaak voor een klein extra bedrag de huurauto bij je hotel laten afleveren (of laten ophalen). Bij Hawk Malaysia kost dit bijvoorbeeld tussen RM30 en RM50, afhankelijk van de afstand tussen het hotel en de dichtstbijzijnde vestiging.

Bord verboden te parkeren  

Verzekering en eigen risico

Ga altijd goed na hoe je verzekerd bent tijdens de reis. Controleer ook of je niet dubbel verzekerd bent, mocht je reisverzekering ook autohuur (deels) dekken. De maatschappijen die op deze pagina genoemd zijn bieden allemaal de juiste verzekeringen, zodat je er veilig mee op weg kunt. Ga je echter in de voorwaarden van de verhuurders spitten, dan kom je altijd wel wat rare zaken tegen. Soms kun je tegen een meerprijs een all-in pakket afnemen, waarbij je voor werkelijk alles gedekt bent. De vraag is of je dan niet onnodig teveel betaalt.

De voorwaarden m.b.t. de eigen risico zijn het belangrijkst. De eigen risico staat voor het bedrag dat je zelf betaalt wanneer er sprake is van schade, diefstal, of andere kostenposten. De meeste verhuurders dwingen af dat je de eigen risico vooraf afkoopt (Collision Damage Weaver of CDW), zodat je bij schade of andere problemen geen kosten hebt. Dit is dan een extra bedrag per dag dat nog bovenop de huurprijs komt. Let er bij de vergelijkers op dat dit bedrag soms al in de huurprijs verwerkt zit en soms pas ter plekke voldaan wordt. Dit kan er ten onrechte voor zorgen dat een bepaalde verhuurder de goedkoopste lijkt, maar dat uiteindelijk niet blijkt te zijn vanwege de extra kosten. Het is in elk geval belangrijk de CDW af te kopen.

Overigens komt een diefstalverzekering niet voor bij de verhuurders in Maleisie. In het land worden zelden of nooit auto's gestolen. Ook wordt er nooit ingebroken, tenzij je een waardevol object in de auto hebt laten liggen.

 

Voorbeelden selfdrive autotrips door Maleisie

Er zijn diverse mooie routes die je per huurauto in Maleisie kunt afleggen. Wij reden zelf eens van Johor Bahru (Singapore) naar Penang en ook eens van KL naar Ipoh, Penang, Royal Belum, Kota Bharu terug via de oostkust naar KL, maar er zijn diverse andere mooie alternatieven. Veel gereden selfdrive routes in Maleisie zijn:

 • Vanaf Kuala Lumpur via Ipoh, Taiping en Bukit Merah, naar Penang.
 • Vanaf Kuala Lumpur naar Taman Negara, dan naar Cameron Highlands en vervolgens weer terug naar Kuala Lumpur (of door naar Penang).
 • Vanaf Kuala Lumpur naar Cameron Highlands, dan naar Penang en vervolgens via Pangkor weer terug naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Kuala Lumpur naar Kuantan, dan naar Lake Kenyir en vervolgens via Cameron Highlands weer terug naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Penang naar Cameron Highlands, dan naar Taman Negara en vervolgens door naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Penang naar Cameron Highlands, dan naar Kota Bharu en vervolgens door naar Kuala Besut voor de boot naar Perhentian. De huurauto wordt in dit geval vaak bij Kota Bharu luchthaven ingeleverd, na Perhentian neemt men dan een vlucht naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Penang naar Royal Belum State Park, dan naar Kota Bharu en vervolgens door naar Kuala Besut voor de boot naar Perhentian. De huurauto wordt in dit geval vaak bij Kota Bharu luchthaven ingeleverd, na Perhentian neemt men dan een vlucht naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Kota Bharu naar Cameron Highlands, dan naar Penang (en daarna weer door naar Kuala Lumpur). Hawk Malaysia heeft een afhaal locatie op de luchthaven van Kota Bharu.
 • Vanaf Kota Bharu naar Johor Bahru (via Kuala Terengganu, Cherating, Kuantan en Tioman).
 • Vanaf Johor Bahru via Gunung Ledang nationaal park, Malakka en Port Dickson naar Kuala Lumpur.
 • Vanaf Johor Bahru naar Tioman, dan naar Kuantan, dan naar Lake Kenyir en vervolgens via Cameron Highlands naar Penang (drop-off bij Penang).
 • Kuching: alleen in de directe omgeving.
 • Kota Kinabalu: alleen in de directe omgeving.
 • Langkawi: alleen op het eiland.

Zo zie je dat er vele verschillende trajecten denkbaar zijn; allemaal gaan ze langs prachtige bezienswaardigheden waardoor je voldoende toffe stops op de route hebt. Afhankelijk van de hoogtepunten die je op je wensenlijstje hebt staan kun je zo de afhaal- en afleverlocatie bepalen. Op de meeste afleverlocaties heb je wel een vliegveld waar je weer gemakkelijk naar de volgende bestemming binnen (of buiten) Maleisie kunt reizen.

Wegen in Maleisie 1 Wegen in Maleisie 2 Wegen in Maleisie 3 Wegen in Maleisie 4  

Autostoeltjes voor in de auto

Alle verhuurders bieden de mogelijkheid om autostoeltjes bij te boeken voor een - soms flink - bedrag per dag extra. Let er wel op dat je dit vooraf bij de boeking moet reserveren, want het aanbod aan kinderstoelen is vaak beperkt.

Wij boekten ooit eens een auto en toen bleek dat alle kinderstoeltjes op die locatie al verhuurd waren. Bij de luchtvaartmaatschappij zijn we toen nagegaan wat de regels waren m.b.t. het meebrengen van een eigen autostoel. We konden onze autostoel kosteloos inchecken. Vanwege de risico's op schade hebben we toen op marktplaats een goede maar goedkope Römer autostoel gekocht. Je koopt ook al een nieuwe van een goedkoper merk zoals Kidsriver, Nania of Basicline voor nog geen €60. Je mag de autostoel gewoon in de verpakking inchecken. De stoel die wij meenamen lieten we uiteindelijk in de auto achter en wordt waarschijnlijk nu nog gebruikt (je kunt de stoel echter ook weer mee terug naar NL nemen).

Autostoeltjes kopen

Als je met kinderen reist raden wij aan om in elk geval een wat grotere auto te huren. Deze zijn vaak ook veiliger.  

Tanken

Elke 50 tot 100 kilometer heb je een benzinepomp, vaak een grote parkeerhaven met toiletten, winkeltjes en restaurants. Tanken doe je soms zelf, en soms wordt het voor je gedaan (dan worden meteen je ramen schoongemaakt); een fooi is niet nodig. Betalen doe je met contant geld, en dit doe je door vooraf naar het loket te lopen, het pompnummer waar je gaat tanken te noemen en het bedrag waarvoor je wilt tanken te noemen. Na betaling voeren zij het bedrag in, en kun je terug bij de pomp voor dat bedrag tanken. Je moet dus wel weten hoeveel liter benzine er ongeveer in je tank kan, om te vermijden dat je terug moet lopen voor meer, of dat je teveel hebt gekocht. Dit krijg je terug, maar dan moet je na het tanken weer opnieuw in de rij bij het loket staan.

Benzinepomp in Maleisie 1 Benzinepomp in Maleisie 2 Benzinepomp in Maleisie 3  

Tol

Op de meeste hoofdwegen in Maleisie betaal je tol om er over te mogen rijden. Vooraf krijg je of een ticket, waarmee je bij het verlaten van de snelweg betaalt op basis van het aantal kilometers dat je over de tolweg reed. Soms komt het voor dat je vooraf een vast bedrag betaalt, waarbij het meestal om een kort stuk gaat met vaste prijzen (bv RM1.20 om een stuk over de Sprint snelweg in KL te mogen rijden).

Tol betalen in Maleisie 1 Tol betalen in Maleisie 2  

Bewaakte parkeerplaatsen

Je hebt bij veel bestemmingen een speciale bewaakte parkeerplaats waar je de auto kunt achterlaten terwijl je zelf een eiland bezoekt. Dit kan onder andere bij Lumut (om naar Pangkor te gaan); bij Mersing (om naar Tioman te gaan) en bij Alor Setar (om naar Langkawi te gaan). Bij Kuala Besut, het vissersdorp waar vandaan de boot naar Perhentian vertrekt, heb je ook een bewaakte parkeerplaats.

Hotels hebben altijd wel een parkeerplaats. In de grote steden gaat het om een overdekte parking onder het hotel, waar gasten gratis kunnen parkeren.

 

Routeplanner: GPS, Smartphone of Kaart

Autorijden in Maleisie doe je mét goede wegenkaart of GPS, tenzij je er al bekend bent. Op de snelwegen heb je geen kaart nodig, maar op de overige wegen is het bijna een vereiste.

GPS systeem

Je moet er goed de weg kennen wil je er zonder kaart je bestemming vinden. Zo deden wij, de eerste keer dat we zelf door Maleisie reden, ruim een uur over het vinden van de juiste weg naar Lumut (om bij het eiland Pangkor aan te komen) te vinden. Dit was wel in een tijd dat alles nog net wat minder goed geregeld was, want een paar jaar geleden reden we er met gemak naartoe.

Huurauto ophalen

Bij de lokale verhuurders kun je een GPS systeem huren vanaf RM25 per dag extra. Dit moet je wel vooraf aanvragen, want ze hebben ze niet altijd. GPS in de auto is erg handig; en werkt in bijna heel Maleisie (schiereiland). Als je langer dan 2 weken een auto huurt zou je kunnen overwegen een eigen GPS systeem mee te brengen, en deze vooraf van de kaart van Maleisie te voorzien.

In de file

Je kunt het beste overigens pas in Maleisie zelf een goede kaart met een recente datum van uitgave kopen. Op verouderde kaarten staan niet altijd alle nieuwe wegen. In plaats van een kaart of GPS kun je ook de routeplanner van je smartphone gebruiken. Zo rijden wij zelf vaak rond met Google Maps voor locatiebepaling onderweg. Waze is een populair alternatief, het is een handige verkeer-app, dat naast routeinformatie ook file- en flitswaarschuwingen geeft. Je hebt hier wel een lokale simkaart voor nodig, met 3G of 4G ondersteuning (overweeg Hotlink voor de beste dekking). Fijn aan Google Maps en Waze is dat beide apps contact houden met de satelliet, ook als de 3G verbinding wegvalt (bijvoorbeeld in afgelegen gebieden).

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.