Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Eilanden van Maleisie

In Maleisie liggen honderden eilanden. Sommige zijn bewoond en begaanbaar, andere zijn nog onontgonnen en onbewoond. De eilanden zijn grofweg in drie groepen te verdelen vanwege de locatie en andere overeenkomende kenmerken:

 1. Eilanden aan de westzijde van het schiereiland
 2. Eilanden aan de oostzijde van het schiereiland
 3. Eilanden rond Borneo

Belangrijk verschil tussen de drie groepen is dat de eilanden aan de westzijde en rond Borneo het hele jaar te bezoeken zijn in tegenstelling tot de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland die tussen grofweg eind oktober en begin maart niet te bezoeken zijn i.v.m. de moesson. Deze moesson is zo nu en dan redelijk heftig. De meeste resorts zijn in de moesson-periode gesloten, alleen op Redang is het internationale The Taaras Beach & Spa Resort wel het gehele jaar geopend.

Op deze pagina:

 

De meest bekende eilanden aan de westzijde van het schiereiland zijn Penang, Langkawi en Pangkor. De eilanden aan de westzijde zijn niet bekend om het mooie bountygehalte; snorkelen kun je er bijvoorbeeld maar op weinig plekken. Wel zijn deze eilanden groter en iets drukker dan de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland. Je hebt er veel attracties en bezienswaardigheden; elke dag bevat er meestal een vol dagprogramma. De drukte is verder makkelijk verklaarbaar; de eilanden zijn namelijk erg goed toegangkelijk voor toeristen. De meeste eilanden van Maleisie kun je zelfs met het vliegtuig aandoen (max 20 euro enkele reis p.p. met AirAsia). Aan de westzijde van het schiereiland spreek je niet echt van een moesson, maar meer van een regenseizoen. Dit behelst de maanden juni t/m september en staat garant voor een fikse bui per dag, meestal aan het einde van de middag. Je kunt tijdens dit gematigde regenseizoen natuurlijk ook pech hebben, dan regent het langer achtereen (helaas, het blijven de tropen en het is er niet voor niets zo prachtig groen).

Aan de oostzijde zijn de bekendste eilanden Perhentian, Redang en Tioman. Deze eilanden zijn over het algemeen redelijk bereikbaar en kenmerken zich als prachtige oorden van rust. Hier zul je gegarandeerd het bekende bountygevoel ervaren. Op Borneo vind je de meeste eilanden binnen de deelstaat Sabah. De mooiste eilanden zijn Sipadan, Mataking, Lankayan en Kapalai. Duiken staat er centraal en meestal vind je op de eilanden maar één resort; vaak vrij luxe en daardoor flink aan de prijs.

Kaart eilanden van Maleisie

Je vliegt normaal gesproken van Kuala Lumpur naar één van de steden dichtbij het eiland en van hieruit neem je de boot naar het betreffende eiland. De boottocht neemt doorgaans niet meer dan een uur in beslag. Sommige eilanden zijn echte duikeilanden, anderen lenen zich beter voor het snorkelen. Andere eilanden bezoek je vooral vanwege diverse culturele hoogtepunten, of simpelweg voor het heerlijke eten. Natuurlijk zijn er nog vele andere eilanden, deze zijn alleen minder toegankelijk en minder interessant voor toeristen.

 

Alle eilanden van Maleisie

 

Eilanden aan de westzijde van het schiereiland

Penang

Penang

Penang, ook wel de Parel van de Orient genaamd, ligt in het noordwesten van Maleisie. Dit bruisende eiland kenmerkt zich vooral door de mengelmoes van vele culturen. Het is vergeleken met de andere eilanden het meest toeristische eiland van Maleisie. Dit neemt niet weg dat het er altijd erg gezellig is. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk eten, fantastisch winkelen en de nightmarkets zijn altijd erg gezellig. In de hoofdstad Georgetown kun je diverse mooie culturele hoogtepunten bezoeken.

Langkawi

Langkawi

Langkawi is qua natuur één van de mooiste eilanden van het schiereiland. Het eiland is goed bereikbaar per vliegtuig, en het is een ideale bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Ook de sportliefhebbers kunnen hier goed aan hun trekken komen, het eiland leent zich goed voor diverse activiteiten. Langkawi heeft veel mooie authentieke kampungs die je goed per brommer kunt bezoeken. Het is het meest veelzijdige eiland van Maleisie.

Pulau Payar

Pulau Payar

Pulau Payar is een klein, onbewoond eiland dat tussen Langkawi en Penang in ligt. Het ligt op een half uurtje varen vanaf Langkawi en op zo'n 1,5 uur varen vanaf Penang. Het eiland is zeer populair onder snorkelaars. Het is het enige eiland aan de westzijde van het schiereiland waar je kunt snorkelen. Vanaf Langkawi en Penang worden dagtochtjes naar het eiland aangeboden.

Pangkor

Pangkor

Pangkor is een eiland waar zich in vroegere tijden veel belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld, waar zelfs de Nederlanders een rol in hadden (VOC). Momenteel is het een rustig eiland, dat vooral wordt aangedaan door toeristen die maar een paar dagen in Maleisie verblijven. Het is makkelijk in 3,5 uur met een huurauto bereikbaar. Het lijkt op sommige vlakken een kleine versie van Langkawi; je kunt het eiland goed per brommer verkennen.

Ketam

Ketam

Het eiland Ketam is vooral bekend om de visserij. Vooral de krabvangst staat hier centraal; het woord Ketam betekent dan ook krab. Als je van vers zeevoedsel houdt, dan is dit eiland the place to be. Ketam is een fantatisch eiland om in een dag te bezoeken; echter om de traditionele sfeer echt goed op te snuiven moet je er een nacht verblijven. Een absoluut avontuur terwijl het maar op een uurtje reizen (per trein) vanaf Kuala Lumpur ligt.

Sembilan

Sembilan

Sembilan zijn negen eilanden bij elkaar en alle negen zijn onbewoond. Je kunt hier overigens prima vissen of in alle rust op een strandje relaxen. In het verleden was er een duikschool. Lokale families huren in het weekend een bootje en varen zelf naar het eiland. Het eiland wordt zelden door toeristen bezocht.

Angsa

Angsa

Het eilandje Angsa is onbewoond en ligt in de provincie Selangor, zo'n 100 kilometer vanaf Kuala Lumpur. Het eiland is heeft een vuurtoren, Pulau Angsa Lighthouse, die in 1887 gebouwd is. Het is een belangrijk eiland voor de schepen die naar Port Klang varen, de haven van Kuala Lumpur. Ook dit eiland heeft verder geen toeristische waarde.

Pisang

Pulau Pisang is een veelsproken eiland tussen Maleisie en Singapore, beide landen maken er al jaren aanspraak op. Het eiland ligt zo'n 80 kilometer van Johor Bahru enerzijds, en Singapore anderzijds. Je kunt het eiland niet bezoeken.

 

Eilanden aan de oostzijde van het schiereiland

Perhentian

Perhentian

Perhentian is een waar duik- en snorkelparadijs. Er zijn geen (internationaal bekende) hotels, wel een aantal kleine resorts. De Perhentians bestaan uit twee eilanden, Kecil en Besar. Het eerste eiland is vooral geliefd bij backpackers, het tweede voor de natuur- en rustzoekers. Perhentian is een prima plek om je duikbrevet te halen; duiken rond Perhentian is goed betaalbaar. Verder kun je fantastisch snorkelen rond het eiland; veel resorts hebben er een huisrif zodat je makkelijk vanaf je cabana het water in kunt om te snorkelen.

TipPerhentian is een van de mooiste bountyeilanden van Maleisie. Het eiland is goed te bereiken vanuit het binnenland, bijvoorbeeld na een trip naar Taman Negara of Cameron Highlands.

Redang

Redang

Redang is een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee, aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie. Redang is een beschermd zeegebied, ook wel marine park genaamd. Het eiland is wonderschoon en vooral in trek bij duikers, je vindt er veel goede duikspots. Je kunt er ook prima snorkelen. Het is vergeleken de naastgelegen eilanden een wat luxere bestemming.

Tioman

Tioman

Aan de zuidoostzijde van het schiereiland Maleisie ligt een eilandengroep van 64 eilanden, waarvan Tioman Island de grootste is. Rond Tioman kun je prima duiken en snorkelen, daarnaast kun je op het eiland ook allerlei activiteiten ondernemen. Je kunt er makkelijk met een huurauto naartoe, maar je kunt ook de bus pakken. De boot naar de eilanden vertrekt vanaf het vissersdorp Mersing. Het eiland is vooral erg populair onder inwoners van Singapore.

Kapas

Kapas

Het eiland Kapas ligt zo'n 30 kilometer onder Kuala Terengganu, en ongeveer 5 kilometer van de kust. Kapas is vooral bekend onder Nederlandse reizigers vanwege het resort dat gerund wordt door Nederlanders. Zij kwamen enkele jaren op televisie in het programma 'Ik Vertrek'. Kapas is een klein tropisch eiland met enkele resorts. Je kunt er prima duiken en snorkelen.

Tenggol

Tenggol

Tenggol is een eiland waar niet zoveel mensen komen. Het is een klein eiland en duiken staat er centraal. Je komt er door vanaf Kuala Dungun de boot te nemen. Het enige resort op het eiland is het Tenggol Aqua resort.

Lang Tengah

Lang Tengah

Tussen Perhentian en Redang in ligt het kleine eilandje Lang Tengah. Dit eiland is net als zoveel eilanden van Maleisie nog vrij onbekend. Je hebt er weinig accommodatie wat het juist tot een super bestemming maakt voor velen. Je kunt er prachtig duiken.

 

Eilanden rond Borneo

Ook Borneo kent een grote hoeveelheid mooie idyllische eilanden. De meesten hiervan bevinden zich binnen de deelstaat Sabah. Sarawak heeft ook diverse eilanden, de meeste zijn niet toegankelijk voor toeristen. Veel eilanden liggen binnen marine parks (beschermde zeegebieden). Een bekend voorbeeld is Sipadan, waar sinds 2005 geen toeristen meer op mogen verblijven. Duiken en snorkelen rondom het eiland is nog wel mogelijk; maar alleen wanneer je over een vooraf verkregen permit beschikt (wordt ter plekke verdeeld onder de toeristen die verblijven op de eilanden in de omgeving van Sipadan). Omringende eilanden als Mabul en Kapalai hebben een aantal kleine en doorgaans erg luxe resorts. Prijzen varieren van 100 euro per nacht, tot wel 1000 euro per nacht. De locaties zijn echter wel de mooiste ter wereld. Het zijn unieke duikgebieden. Langs de westzijde van Borneo liggen ook diverse eilanden. Veel daarvan zijn ontoegankelijk, op maar een paar eilanden vind je resorts. Een aantal reisorganisaties bieden arrangementen aan naar de eilanden rond Borneo; één daarvan is het populaire 333travel.

Sipadan

Sipadan

Sipadan is één van de mooiste duikspots ter wereld. Je duikt op flinke dieptes langs een kolom met vooral veel grote pelagische soorten. De duikspot staat ook bekend als schildpadden-walhalle; zelden kom je zoveel schildpadden in één duik tegen. Er is geen accommodatie op het eiland, reizigers kunnen op een van de buureilanden overnachten. Sipadan ligt in het zuidoosten van de deelstaat Sabah. Je komt er door een vliegtuig naar Tawau te nemen, en van daaruit naar het vissersdorp Semporna te reizen.

Mabul

Mabul

Mabul ligt vlakbij Sipadan en is ook een zeer populaire duikbestemming. Het wordt gezien als een van de beste duikspots voor liefhebbers van muckdiving. Onderwaterfotograven kunnen hier hun lol op. Mabul heeft een flinke hoeveelheid accommodatie, variërend van basic tot vrij luxe. Vanaf Semporna vertrekken dagelijks meerdere boten naar Mabul.

Kapalai

Kapalai ligt op 15 minuten varen vanaf Sipadan en vlakbij Mabul. Het was voorheen een prachtig bountyeiland, maar door erosie is het eiland onder water verdwenen. Het enige dat overbleef was een grote zandbank en hierop is één luxe resort gebouwd; het Kapalai Dive Resort. Gasten van het resort kunnen op het mooie huisrif duiken, maar ook bij Sipadan en Mabul. Vanaf de huisjes heb je een schitterend uitzicht op de omringgende eilanden en over de prachtige Celebes Zee. Het duikresort is erg populair onder duikers, je moet het vooraf reserveren om zeker van een huisje te zijn.

Mataking

Mataking ligt op zo'n 45 minuten varen van Semporna. Het is een typisch bountyeiland dat je kent van de vakantiebrochures. Het eiland bestaat uit twee delen, gescheiden door een zandbank. Je kunt dus van het ene deel naar het andere deel wandelen. Op het eiland heb je maar één resort. Het Mataking Resort & Spa is erg luxe; het is de perfecte honeymoon bestemming. Net als op de andere eilanden in deze regio staat duiken er centraal.

Sibuan

Sibuan is een piepklein bountyeiland in de Celebes Zee. Het eilandje ligt op een half uurtje varen vanaf Semporna in het oosten van Sabah. Je hebt er geen resorts, en er wonen alleen maar een paar zeesigeuners. Je kunt er fantastisch duiken en snorkelen.

Pom Pom

Pom pom

Pom Pom is een klein bountyeiland op een half uurtje varen vanaf Semporna in het uiterste oosten van Sabah. Je hebt er een luxe resort met duikschool. Duiken staat er centraal, maar je hebt er ook vaak schildpadden die het strand op komen om eieren te leggen. Een overnachting op het resort is niet goedkoop, maar absoluut het geld waard.

Lankayan

Lankayan is een bountyeiland ten noorden van Sandakan in het oosten van Sabah. Er is één luxe resort op het eiland te vinden; het Lankayan Island Dive Resort. Lankayan is de ultieme honeymoon bestemming voor reizigers die duiken. Naast duiken kun je ook prima snorkelen. Het eiland is een oase van rust; net als zoveel andere eilanden in deze regio past het perfect als foto in een vakantiebrochure. In het juiste seizoen kun je het geluk hebben met een walvishaai te duiken of snorkelen. Sandakan is goed vanaf Kuala Lumpur bereikbaar. Vanaf de haven vertrekken er dagelijks boten naar het eiland.

Selingan (Turtle Island)

Selingan is een klein eilandje voor de kust bij Sandakan. Het eiland is vooral bekend onder de naam Turtle Island. Het is een plek waar je op georganiseerde wijze de enorme schildpadpopulatie van dichtbij kunt meemaken. Schildpadden komen hier aan land om eieren te leggen. Ook komen zo nu en dan de eieren uit, en kruipen de jonge schildpadjes vanaf het strand naar de zee.

Layang-layang

Layang-Layang is een atol dat tot een eiland is omgebouwd. Voorheen was het een legerpost, nu heb je er een luxe resort. Omdat het eiland vrij ver uit de kust ligt, verkeert het koraal er in fantastische staat. Vergeleken de vele andere eilanden is Layang-Layang veel minder een bountyeiland. Het is echter een schitterende plek om te duiken met kans op het spotten van walvishaaien en hammerheads.

Tunku Abdul Rahman marine park

Tunku Abdul Rahman marine park

Tunku Abdul Rahman marine park is een natuurpark tegenover Kota Kinabalu. Vanaf Jesselton haven neem je een bootje naar een van de tropische eilandjes. Je kunt hier duiken en snorkelen, en je hebt er een paar mooie resorts; Gaya Island Resort, Gayana Eco Resort and Bunga Raya Island Resort.

Mantanani

Mantanani

Mantanani is een kleine eilandengroep op zo'n 2,5 uur reizen vanaf Kota Kinabalu. Je kunt er goed duiken en snorkelen. Er zijn een paar duikscholen, die tevens accommdatie hebben. Het eiland is bekend vanwege de hoge spotkans op Dugons (zeekoeien).

Tiga

Tiga

Tiga is een bekend eiland vanwege de Amerikaanse serie Survivor (vergelijkbaar met Expeditie Robinson). Het eilandje is onderdeel van het grotere Pulau Tiga nationaal park. Je kunt er duiken en snorkelen, en er is een resort waar je kunt overnachten.

 • Lees alles over Tiga.

Labuan

Labuan

Labuan is een wat groter eiland voor de westkust van Sabah. Het eiland ligt tegenover het staatje Brunei en er wonen ruim 120.000 mensen op het eiland. Het is een tax-free eiland, en het wordt gezien als een belastingparadijs vanwege de gunstige belastingregels. Labuan is een mooi eiland, maar niet te vergelijken met de bountyeilanden die je zoveel langs de kust van Sabah hebt. Wrakduiken en zeevissen zijn twee populaire bezigheden.

 

Kaart met de eilanden van Maleisie

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Alle eilanden van Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo