Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Politiek van Maleisie

De Koning

De Federatie van Maleisie is een federale constitutionele monarchie. Officieel staat de Hoogste regeerder of Yang di-Pertuan Agong (de koning), aan het hoofd hiervan. De feitelijke macht ligt bij de federale regering en de 13 staten. De Koning van Maleisie wordt gekozen voor termijn van vijf jaar uit de negen sultans van de staten van het Maleisische schiereiland. De huidige koning is de 83 jarige Abdul Halim Mu'adzam Shah, opvolger van koning Mizan Zainal Abidin. Zijn aanstelling als Koning is uniek. Het is namelijk de eerste keer dat een sultan twee keer Koning van Maleisie is, hij was dit namelijk al eerder tussen 1970 en 1975.

Alle koningen van Maleisie

Hieronder volgt een overzicht met alle koningen die Maleisie heeft gehad sinds de oprichting van het land:

#   Koning Sultanaat Periode
1. Abdul Rahman Abdul Rahman Negeri Sembilan 1957 - 1960
2. Hishamuddin Alam Shah Hishamuddin Alam Shah Selangor 1960 - 1960
3. Syed Harun Putra Syed Harun Putra Perlis 1960 - 1965
4. Ismail Nasirrudin Shah Ismail Nasirrudin Shah Terengganu 1965 - 1970
5. Abdul Halim Mu'adzam Shah Abdul Halim Mu'adzam Shah Kedah 1970 - 1975
6. Yahya Putra Yahya Putra Kelantan 1975 - 1979
7. Ahmad Shah al-Mustain Billah Ahmad Shah al-Mustain Billah Pahang 1979 - 1984
8. Mahmud Iskandar Mahmud Iskandar Johor 1984 - 1989
9. Azlan Muhibbudin Shah Azlan Muhibbudin Shah Perak 1989 - 1994
10. Ja'afar Ja'afar Negeri Sembilan 1994 - 1999
11. Salehuddin Abdul Aziz Shah Salehuddin Abdul Aziz Shah Selangor 1999 - 2001
12. Syed Sirajuddin Syed Sirajuddin Perlis 2001 - 2006
13. Mizan Zainal Abidin Mizan Zainal Abidin Terengganu 2006 - 2011
14. Abdul Halim Mu'adzam Shah Abdul Halim Mu'adzam Shah Kedah 2011 - 2016
15. Sultan Muhammad V Sultan Muhammad V Kelantan 2016 - 2019
16. Al-Sultan Abdullah Al-Haj Al-Sultan Abdullah Al-Haj Pahang 2019 - 20xx

Regering en premier

Het kabinet heeft de uitvoerende macht. Het wordt geleid door de premier (sinds 2009: Najib Tun Razak). Het parlement bestaat uit twee kamers: de senaat (Dewan Negara) en het lagerhuis of huis van afgevaardigden (Dewan Rakyat). De grondwet van Maleisie geeft aan dat de premier gekozen moet worden uit het lagerhuis, de Yang di-Pertuan Agong (koning) kiest uiteindelijk een nieuwe premier.

Het kabinet wordt uit leden van beide huizen van het parlement gekozen, en legt verantwoordelijkheid af bij dat orgaan. De regeringsleiding is begin 2004 verhuisd naar Putrajaya. Alle 69 leden van de senaat hebben zesjarige ambtstermijnen; 26 worden gekozen door de 13 staatsvergaderingen, en 43 worden door de koning aangesteld. Afgevaardigden van het huis worden uit districten met een lid gekozen op basis van algemene stemmingen. De 193 leden van het huis van afgevaardigden worden voor maximale ambtstermijnen van 5 jaar gekozen. De wetgevende macht is verdeeld tussen federale rechtsorganen en die van de staat.

Dr. Mahathir Mohamad is de langstzittende premier van Maleisie. Hij heeft het land in totaal 22 jaar geleid, en tijdens zijn bewind werden tal van hervormingen doorgevoerd die Maleisie uiteindelijk tot het vooruitstrevende land maakten dat het nu is. Ook zijn er een aantal minder populaire veranderingen door zijn toedoen tot stand gekomen, zoals bijvoorbeeld de bevoorrechte positie van de Bumiputra.

Alle premiers van Maleisie

Hieronder een overzicht met premiers die Maleisie heeft gehad:

#   Premier Periode
1. Tunku Abdul Rahman Tunku Abdul Rahman 1957-1970
2. Tun Abdul Razak Tun Abdul Razak 1970-1976
3. Tun Hussein Onn Tun Hussein Onn 1976-1981
4. Mahathir bin Mohamad Mahathir bin Mohamad (Dr. M) 1981-2003
5. Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) 2003-2009
6. Najib Tun Razak Najib Tun Razak 2009-2018
7. Mahathir bin Mohamad Mahathir bin Mohamad 2018-20xx

Politieke situatie

De Maleisische politiek was jaren achtereen gebaseerd op een eenpartijstelsel. Hoewel er meerdere partijen waren, vormden de regeringspartijen samen een front; en hadden de versnipperde oppositiepartijen eigenlijk weinig in te brengen. De afgelopen jaren rommelt het echter in het land, met flink wat politieke verschuivingen tot gevolg. Barisan Nasional is de overkoepelende regeringspartij. Hierin zitten meerdere partijen, waarvan UMNO het grootst en meest invloedrijk is. Al jaren is het UMNO dat de touwtjes in het land in handen heeft. Afgelopen jaren is de oppositie telkens in kracht en aantallen toegenomen. Momenteel is ook de oppositie een front dat uit meerdere kleinere partijen bestaat. Samen zetten ze zich in voor een beter Maleisie; een Maleisie zonder corruptie en met eerlijke verkiezingen. Tijdens de meest recente verkiezingen had de oppositie voor het eerst in de geschiedenis van het land een meerderheid aan stemmen behaald. Helaas zijn de kiesmannen in Maleisie zo verdeeld, dat de oppositie ondanks de meerderheid aan stemmen, toch niet de verkiezingen won. Wel was het een duidelijk signaal richting de zittende regering dat er wat moet veranderen; bij de volgende verkiezingen is de overwinning misschien wel zo groot, dat de oneerlijke verdeling van de kiesmannen geen belemmering meer vormt voor de oppositie om te gaan regeren.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.