1 2 3 9

Eten & drinken in Maleisie

Eten aan de straat is in Maleisie absoluut aan te raden. Elke avond toveren de venters met hun rijdende keukentjes de pleinen en straten om tot gezellige markten. In elke stadswijk, in ieder dorp en in elke kampong is wel zo'n foodcourt of hawker te vinden. Je kunt gerust op één van de terrasjes gaan zitten, terwijl je bij diverse stalletjes wat bestelt, want het kopen bij verschillende eettentjes is juist de bedoeling van deze 'nightmarket'. In tegenstelling tot de voedselkwaliteit in een aantal omringende landen is de kwaliteit van het eten in Maleisie juist erg hoog. Natuurlijk dien je wel rekening te houden met de omgeving, en kun je beter niet op de eerste dag van je vakantie al langs de weg 'Daging Merah' gaan eten.

Standaard Maleise maaltijden zijn niet extreem pittig. Daarbij houden de verkopers vaak rekening met toeristen. Je moet expliciet vragen om de pittige variant, anders wil het nog wel eens aan de milde kant zijn. De meeste gerechten langs de weg zijn standaard 'mild' van smaak. In sommige gevallen waarschuwt de verkoper je wanneer je een bepaald gerecht wilt bestellen. Sla je zijn advies in de wind, dan kun je maar beter voor flink wat water en een citroentje zorgen.

Naast de standaard eettentjes op straat heb je in Maleisie ook voldoende restaurants en andere eetgelegenheden. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. Kies wel een restaurant waarvan je of vooral al weet dat men goed eten serveert, of controleer de restaurantjes op de hoeveelheid bezoekers. Als een restaurant rond etenstijd leeg is, kan dat o.a. betekenen dat het voedsel niet zo best is (er kunnen overigens diverse andere redenen zijn). In de vele shopping malls heb je vaak onderin een foodcourt met diverse eetstalletjes. Op de bovenverdiepingen vind je meestal wel een aantal westerse eetgelegenheden zoals de Dome, Delifrance of de Coffee Bean. Op de website Tripadvisor kun je een overzicht bekijken met de meest populaire restaurants op een bepaalde bestemming.

Door de vele culturen die Maleisie herbergt, tref je in de hawker stalls ook diverse soorten gerechten aan. Een mooi voorbeeld is de bekende plek Long Beach op Batu Ferringhi op het eiland Penang. Hier staan alle eettentjes in een vierkant, waar aan één zijde bijna alleen maar Maleisiërs met Maleisisch voedsel staan, daar tegenover staan dan diverse Chinese eetkraampjes, en aan de andere zijde vind je juist weer een flink aantal Indiase kraampjes. In het voorbeeld van de hawker Long Beach op Penang heb je zelfs nog een tentje dat hamburgers bakt. Voor ieder wat wils dus. Vergelijkbare populaire foodcourts in Kuala Lumpur zijn: Ming Tien, Kuchai Lama Food Court, Asia Café, SS2 Hawker Center, Foodrepublic Pavilion KL, Hutong Lot10 en nog vele anderen.

In zo goed als alle gevallen is de kwaliteit van het voedsel prima. Soms kun je als graadmeter het aantal locals dat er eet hanteren om te bepalen of het betrouwbaar is. Als bij tentje A drie man zit en bij tentje B 30, dan geeft dat meestal wel aan dat het eten daar blijkbaar iets beter of lekkerder is. Voordeel van de hawkers is dat het eten voor je neus vers bereid wordt. Mocht je eens ergens bij twijfelen dan moet je het niet eten. Gerechten zijn in Maleisie niet duur en dus is het geen ramp wanneer je eens iets laat liggen (wel zonde natuurlijk, maar liever dat dan er ziek van te worden). Wij eten zelf altijd de eerste avond na aankomst een 'veilige' maaltijd bij bijvoorbeeld een Japans restaurant (Tip: Ichiban Boshi in Pavilion KL of Sushi Zanmai in Fahrenheit88).

Boek tours via GetYourGuide

Alles over de eetcultuur in Maleisie