Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Ik wil snorkelen in Maleisië. Naar welk eiland kan ik het beste gaan?
Maleisie is een prachtig tropisch land met diverse schitterende bountyeilanden. Rond veel van deze eilanden kun je fantastisch duiken en snorkelen. Een aantal eilanden zijn juist voor snorkelaars bijzonder de moeite van een bezoek waard. Niet iedereen heeft echter een duikbrevet, en dan is snorkelen een leuke manier om toch de prachtige onderwaterwereld mee te maken. Los van het wel/niet kunnen duiken is snorkelen een erg leuke bezigheid. Goed snorkelen kan vooral bij de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland en bij de eilanden rond Borneo.
De eilanden aan de westzijde van het schiereiland zijn allemaal prachtig. De zee is er echter niet geschikt om te snorkelen (eilanden waar je dus helaas niet kunt snorkelen zijn Langkawi, Penang en Pangkor). Het water is er – door de drukke straat van Malacca – net wat minder helder dan in andere delen van het land. Op maar een paar plekken is er wel helder water, en dat zijn ook meteen de enige plekken waar je kunt snorkelen. Bezoek je Langkawi of Penang, dan kun je snorkelen bij het eilandje Pulau Payar. Let erop dat een snorkeltourtje niet goedkoop is. Verder is het vrij toeristisch en zijn andere delen van het land beter te bezoeken als je echt van snorkelen houdt. Ga je naar Pangkor dan kun je snorkelen bij het kleine Giam eilandje. Ook hier is het vaak vrij druk, en de condities zijn er matig (maar snorkelen is er wel erg leuk). Wil je echt op de mooiste plekjes van Maleisie snorkelen, dan kun je de westzijde van het schiereiland beter bezoeken vanwege de vele andere hoogtepunten, en voor het snorkelen naar de oostzijde van het schiereiland gaan (of naar Borneo, afhankelijk van het seizoen).
Langs de oostzijde van het schiereiland liggen diverse prachtige bountyeilanden. Bij alle eilanden kun je snorkelen, hoewel de snorkelcondities er bij één eiland duidelijk boven de rest uitsteekt. Perhentian is misschien wel het beste eiland in Maleisie voor snorkelaars. De eilandengroep (2 eilanden, Perhentian Kecil en Perhentian Besar) ligt ongeveer 40 kilometer uit de kust bij Kota Bharu aan de oostzijde van het schiereiland. Je hebt er diverse prachtige huisriffen, waar je direct vanaf het strand kunt snorkelen. De bodem loopt er zeer geleidelijk af, wat het ook geschikt maakt voor kinderen. Bij Perhentian heb je ook voldoende betaalbare accommodatie, en door de goede bereikbaarheid is een bezoekje erg laagdrempelig. Naast Perhentian kun je ook prima rond de eilanden binnen het Tioman Marine Park snorkelen. Enkele andere eilanden met goede snorkelcondities zijn Redang, Lang Tengah, Kapas en Tenggol.
Je kunt bij zo goed als alle eilanden rond Maleisisch Borneo snorkelen. Sommige eilanden hebben net wat betere condities dan andere. Eilanden die bekend staan als duikeilanden kun je beter niet bezoeken als je er alleen wilt snorkelen, tenzij je een zeer ruim vakantiebudget hebt. Dit soort eilanden hebben vaak maar een resort en alles draait er om duiken. Een overnachting kost er vaak vele honderden euro’s. Hoewel je er vaak zeer goed kunt snorkelen, kun je als snorkelaar beter een ander eiland bezoeken.
Enkele eilanden die zeer geschikt zijn voor snorkelaars zijn: Mantanani, Tunku Abdul Rahman Marine Park, Lankayan, Sibuan.
Bij de resorts op de eerder genoemde eilanden kun je tegen kleine betaling een snorkeluitrusting huren. Deze uitrusting bestaat uit een paar flippers, een duikbril met snorkelpijp en heel belangrijk; het zwemvest. Nu vraag je jezelf vast af waarom een zwemvest zo belangrijk is? Dit heeft te maken met de bescherming van het koraal. Wanneer je in ondiep water gaat snorkelen, dan kom je regelmatig dicht bij het koraal. De kans bestaat dan dat je het kwetsbare koraal met je flippers raakt. Op deze wijze gaat er veel koraal verloren. Het zwemvest zorgt ervoor dat je niet gemakkelijk naar de bodem kunt zwemmen en tevens dat je horizontaal op het water blijft liggen. Gebruik het dus vooral in ondiep water. Er zijn steeds meer duikscholen die geen flippers (finnen) meer verhuren. De flippers zorgen namelijk voor bescherming van de voeten, wat er weer vaak toe leidt dat mensen op het koraal staan met hun flippers. Zonder flippers denk je wel twee keer na voor je met je blote voeten op het koraal staat. Verder worden de regels met betrekking tot het snorkelen duidelijk kenbaar gemaakt bij de resorts, leef deze na wanneer je de komende jaren vaker in dit soort prachtige omgevingen wilt snorkelen.
Op de vele snorkeleilanden heb je diverse huisrifs; prachtige snorkelplekken recht voor het resort waar je verblijft. In die gevallen hoef je geen snorkeltrip of snorkeltour te boeken, maar kun je gewoon op eigen houtje snorkelen. Je kunt in Maleisie vaak ook makkelijk een kano huren en zelf op zoek gaan naar de mooiste snorkelplekken (en verlaten stranden). Dit kan ook per boot, je spreekt dan vooraf een tijd af om weer opgehaald te worden (en je betaalt achteraf). Snorkeltrips zijn leuk wanneer je andere mensen wilt ontmoeten en op zich brengen ze je natuurlijk altijd naar de beste spots (die ook meteen vrij druk kunnen zijn met andere snorkelaars).
Wat helaas bij veel snorkelspots opvalt; is dat het koraal enorm achteruit gegaan is (dit geldt niet alleen voor Maleisie). Dit komt hoofdzakelijk door het vele verkeer per boot dichtbij het koraal. Het viel ons vooral op rond Perhentian. Waar je voorheen prachtig koraal zag; was het nu een troosteloos geheel. Dit heeft ook deels met de opwarming van het zeewater te maken. Zo werden diverse duik- en snorkelspots in Maleisie in 2010 gesloten voor publiek vanwege een heftig geval van coral bleaching. We zagen gelukkig bij de laatste trip alweer wat verbetering ten opzichte van de trip ervoor. Verder is het wel zo dat er altijd erg veel vis te zien is bij de Maleisische eilanden. Soms zie je op Perhentian evenveel vis tijdens een snorkelsessie dan wanneer je een duik zou doen. Ook kom je regelmatig grotere vissoorten en schildpadden tegen. Tijdens onze laatste trip (2010) zagen we Humphead Parrotfish, Reef Tips (>1,5mtr) en diverse groene schildpadden.