Wesak Dag in Maleisië

Wesak Dag is een feestdag die traditioneel gevierd wordt door de vrome gelovigen van Heer Boeddha, de Verlichte. Wesak Dag wordt gevierd door Boeddhisten over de hele wereld, vooral in Sri Lanka, Nepal, India, Bangladesh en Zuidoost-Aziatische landen waaronder Indonesië, Myanmar, Laos, Cambodja, Thailand, Vietnam, Singapore en Maleisië. Wesak Dag, of soms Wesakha genoemd, wordt informeel gezien als ‘Boeddha’s verjaardag’; als de speciale dag wanneer de geboorte, verlichting (nirvana) alsook het sterven van Siddhartha Gautama Boeddha herdacht wordt. In Mahayana Boeddhistische tradities staat de feestdag over het algemeen bekend onder haar Sanskriet naam.

Wesak Dag markeert de drie belangrijkste gebeurtenissen in Boeddha’s leven, namelijk zijn geboorte, zijn verlichting, en het bereiken van Nirvana. De herdenking van deze gebeurtenissen beginnen meestal bij zonsopgang bij Boeddhistische tempels door het hele land. Gelovigen komen samen om te mediteren onder het Achtvoudige Pad. Monniken in saffraankleurige gewaden zingen in koor de soetras. Een kaarsenprocessie is het hoogtepunt van de viering, met tegelijkertijd bidden, branden van wierook(stokjes), de armen voeden en giften doen. Tot groot genoegen van alle vrome Boeddhisten (en ook niet-gelovigen) in Maleisië, wordt Wesak Dag beschouwd als één van de nationale feestdagen.

wesak-dag-parade-maleisie-1

wesak-dag-parade-maleisie-2

wesak-dag-parade-maleisie-3

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wanneer de precieze dag van de viering van Wesak Dag plaatsvindt. In verschillende tradities worden verschillende maankalenders gebruikt om de datum te bepalen. Degenen die Wesak Dag in Korea, Japan, en China vieren markeren de dag meestal elk jaar op acht april. Ongeacht de uiteenlopende dagen dat de heilige dag gevierd wordt, wordt Wesak Dag door alle gezindten van Boeddha gevierd en voorschriften die op die dag door de gelovigen in acht genomen worden zijn de Boeddha ‘baden’, liefdadigheid, van vlees eten afzien door het eten van vegetarisch voedsel, meditatie en de acht leefregels naleven.

wesak-dag-parade-maleisie-4

wesak-dag-parade-maleisie-5

wesak-dag-parade-maleisie-6

Elk jaar komen in Maleisië mensen van alle lagen van de samenleving in de geest van Boeddha samen. Bij de Malaysian Buddhist Association staan vrome gelovigen geduldig in de rij om om de beurt het Boeddhabeeld te baden, een special ritueel dat de zuivering en reiniging van iemand’s ziel vertegenwoordigt. Buiten dat kunnen gelovigen die de altaarhal ingaan de lotusvormige kaarsen aansteken en om Boeddha’s zegeningen vragen. Aan het einde van de gebeden komen weldoeners en gelovigen samen om te dineren met eenvoudige vegetarische gerechten en dranken.
Wesak Dag vindt meestal begin mei plaats. De Wesak Dag optocht begint om 7.00 uur bij de Boeddhistische tempel Maha Vihara, in Brickfields, een gebied vlak buiten het stadscentrum. Daarvandaan gaat de optocht langzaam naar het Bukit Bintang gebied. Ik weet niet 100% zeker of de optocht elk jaar dezelfde route volgt, maar op een bepaald moment gaat hij ’s avonds zeker langs Jalan Raja Chulan, Jalan Sultan Ismail en Jalan Bukit Bintang. Van het stadscentrum gaat de optocht weer terug naar Brickfields, waar de laatste versierde praalwagens rond 23.00 uur arriveren.

wesak-dag-parade-maleisie-7

wesak-dag-parade-maleisie-8

wesak-dag-parade-maleisie-9

Start in Brickfields

Als je de echte aanvang van de optocht wil zien, zorg er dan voor dat je ruim voor de optocht begint in het Brickfields gebied bent; de straten zullen rond die tijd overvol zijn. Toeristen die in het Bukit Bintang gebied verblijven moeten voor het beste uitzicht naar het paars/bruine HSBC gebouw aan Jalan Sultan Ismail gaan. Degenen die in Chinatown verblijven zullen de optocht voor de Central Market kunnen zien en later als hij terugkomt van KLCC, ook aan Jalan Pudu voor Pudu Central. Het programma van de jaarlijkse Vesak Day parade kun je op de officiele Buddhist Maha Vihara website bekijken. Meestal wordt het programma enkele maanden voor de optocht gepubliceerd.

Kaart route Vesak Day parade

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *