Wat te doen met abonnementen, de auto en het huis in Nederland?

Op deze website geven we je regelmatig tips waar je op moet letten wanneer je gaat wonen en werken in Maleisië. Je hebt onze vaste pagina over dit onderwerp ongetwijfeld al eens bekeken en misschien zelfs wel een aantal blogposts gelezen. De focus bij deze artikelen lag altijd op de dingen waar je in Maleisië op moet letten, en niet zozeer op wat je in Nederland achterlaat. Verhuizen naar het buitenland betekent immers ook abonnementen opzeggen, je auto de deur uit doen en je huis verkopen.

voor-vertrek-maleisie-2

  • Heb je een abonnement op een krant, de sportschool of een tijdschrift? Vergeet het dan niet op te zeggen. Het is verstandig om je hier ruim voor vertrek mee bezig te houden, want het duurt vaak één tot twee maanden voordat je abonnement ook daadwerkelijk is stopgezet (en je wilt er een schriftelijke bevestiging van hebben). Mocht je in Maleisië elke dag je favoriete Nederlandse krant willen lezen, dan kun je er vaak voor kiezen om een digitaal abonnement te nemen. De dienst Blendle is voor Nederlanders in het buitenland een absolute aanrader. Blende is een combinatie tussen een digitale kiosk en een sociaal netwerk, waarbij je enkel betaalt voor de artikelen die interessant lijken.
  • Aan een auto zitten zowel vaste als variabele kosten verbonden, waardoor het verstandig is je auto voor vertrek naar Maleisië de deur uit te doen. Meenemen (importeren in Maleisie) is niet aan te raden, want de extra kosten zijn zo hoog dat je beter een auto in Maleisie zelf kunt kopen. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je wilt en kunt steken in het verkopen van je auto, kun je ervoor kiezen hem op een auto occasion website te zetten of aan een autodealer te verkopen. De snelste manier om je auto kwijt te raken, is om de waarde van je auto te laten bepalen door een online taxateur als wijkopenautos.nl. Op de website is te lezen dat je je auto binnen 24 uur aan ze kunt verkopen. Daarmee lijkt het de snelste manier te zijn om je auto voor een leuk bedrag weg te doen.
  • Wil je eerst even afwachten of Maleisië echt wel echt de juiste keus voor jeou is, of weet je al zeker dat je voor een langere tijd in het land zal verblijven? Afhankelijk van je antwoord op deze vraag, is het verstandig om je eigen huis te verhuren of verkopen. Meer weten? Lees dan dit artikel van emigreren.nu.
  • Belangrijke post wil je natuurlijk gewoon blijven ontvangen. Geef daarom een postadres door aan de belastingdienst. Geef verder bij de Gemeente tijdens het uitschrijven je nieuwe adres door. Je kunt belangrijke post ook naar je nieuwe adres in Maleisie laten versturen.
  • Als je besluit je mobiele nummer op te zeggen, moet je wel beseffen dat je het nummer ook kwijtraakt. Bij een goedkoop sim-only abonnement zou je kunnen overwegen om tijdelijk naar het allergoedkoopste abonnement te gaan. Bel je telecomprovider en vraag naar de mogelijkheden.
  • Verzekeren kan in Maleisie zelf, maar de dekking is lang niet zo goed als een Nederlandse verzekering. Daarom houden veel expats een internationale verzekering aan (je kunt niet in Nederland verzekerd blijven). Zo waren wij in onze jaren in Kuala Lumpur verzekerd bij OOM Verzekeringen, wat erg goed beviel.
  • Bankrekening(en) kun je het beste aanhouden. Dit kan prima, je hoeft er niks voor te doen. Wel kun je dan het beste de papieren stroom stopzetten, zodat updates etc via mail naar je worden verstuurd. Ook kun je het postadres doorgeven, zodat post daar naartoe wordt verstuurd.
  • Als je paspoort al bijna verloopt, kun je het beste nog voor vertrek een nieuw paspoort aanvragen. Het paspoort is nu maximaal 10 jaar geldig. Het zou zonde zijn als je niet lang na de verhuizing alweer achter een nieuw paspoort aan moet (gaat redelijk snel via de Nederlandse ambassade, maar het kost toch best wat tijd om allemaal te regelen).

En dan is het tijd om te gaan…

voor-vertrek-maleisie-1

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *