Merdeka Day

31 augustus is een datum die voor alle Maleisiers een grote betekenis heeft. Gedurende de maand augustus kun je de Maleisische vlag, die plaatselijk bekend staat als de ‘Jalur Gemilang’ dat, losjes vertaald, Glorieuze Strepen, betekent, werkelijk overal zien wapperen. Van lantaarnpalen, bovenop auto’s, in de handen van patriottische Maleise kinderen en ga zo maar door.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-1

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-2

Deze seizoensmatige toename van de liefde die de natie voor haar land toont wordt nogal logisch toegekend aan de onafhankelijkheid van Maleisie en 31 augustus wordt door alle Maleisiers innig Hari Merdeka genoemd; de dag dat de eerste minister-president van het land, Tunku Abdul Rahman, de onafhankelijkheid vierde lang geleden in 1957. Meer dan een halve eeuw later, is het natuurlijk logisch dat zo’n gedenkwaardige dag nog steeds herdacht wordt en in deze tijd van het jaar is het voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen een genot aangezien Hari Merdeka een samenhorigheidsgevoel geeft met prachtige uitingen van cultuur en tradities in de vorm van diverse openbare gebeurtenissen en vieringen door het hele land.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-3

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-4

Maleisie staat bekend om de vele feestelijkheden die voortkomen uit haar multiculturele maatschappij komen en Maleisiers zijn niet het soort mensen dat een viering makkelijk voorbij laten gaan. Vandaar dat Merdeka, net als elke andere nationale feestdag of feestelijk seizoen, een kleurrijk en feestelijke tijd aangeeft waarbij de straten vol zijn met allerlei soorten patriottische gezinde gebeurtenissen vooral in de meer centraler gelegen gebieden zoals hoofd buurtschappen en natuurlijk de hoofdstad zelf, Kuala Lumpur.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-5

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-6

De opbouw naar Merdeka Day is doorgaans erg zichtbaar, met versieringen, meestal betrekking hebbend op de Maleisische vlag, die de buitenkant en erg waarschijnlijk ook de binnenkant van zowat elk gebouw in het land versieren. De opvallendste en meest nauwgezette versieringen met betrekking met Merdeka zijn te vinden in de vele winkelcentra in het hele land en dit is het geval met de meeste festiviteiten die in Maleisie gevierd worden. Simpel gezegd, de komst van Hari Merdeka is een van die keren dat een zichtbare flair aan de al interessante dagelijkse achtergrond van het kleurrijke land toevoegt.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-7

Zoals haast overal op de wereld worden de kinderen van Maleisie van de geboorte af aan geleerd vaderlandslievend te zijn en als Merdeka Day eraan komt komen deze pogingen tot een hoogtepunt en dit is ook weer zo’n fenomeen die zichtbaar is op de gemiddelde Maleisische straat. Weken voor de dag zelf worden voor de Maleisische jeugd al activiteiten georganiseerd die varieren van cross country evenementen tot uitvoeringen zoals concerten of wedstrijden, die betrekking hebben op het thema van de Maleisische onafhankelijkheid. Deze meestal openbare activiteiten worden zo georganiseerd dat de plaatselijke gemeenschap, voorbijgangers en toeristen allemaal de vaderlandslievende atmosfeer op kunnen zuigen die door de generatie van morgen verbeeld worden.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-9

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-10

Het is niet meer dan logisch dat het hoogtepunt van Merdeka plaatsvindt op de dag van de onafhankelijkheid zelf. Op 31 augustus organiseren alle Maleisische staten een plaatselijke Merdeka parade. Onder degenen die hieraan deelnemen zijn overheidsdiensten zoals het leger, politiecorps, marine en dergelijke. Het is ook normaal dat schoolkinderen deelnemen; nog een teken dat de jongere generatie trots is op de onafhankelijkheid van het land. Vanuit het standpunt van het publiek gezien zijn de spektakels die de moeite waard zijn in deze parades de prachtige praalwagens die erbij horen elke keer als Merdeka Day wordt gevierd.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-11

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-12

De belangrijkste evenementen van deze landelijke parades vinden ’s avonds plaats als een serie toneeluitvoeringen plaatsvinden om de belangrijke dag positief af te sluiten. Het is normaal dat plaatselijke beroemdheden aan deze jaarlijkse evenementen meedoen. Elk jaar organiseren de verschillende staten om de beurt de nationale parade waar gewoonlijk de minister-president van het land en de Sultan en andere belangrijke hoogwaardigheidsbekleders bij aanwezig zijn. Over het algemeen is de vlaggeschipparade vanzelfsprekend die die in de hoofdstad Kuala Lumpur wordt gehouden. De plek waar de parade plaatsvindt, Merdeka Square, is ook de plek waar het woord ‘Merdeka’ zeven keer gescandeerd is door Tunku Abdul Rahman zelf in 1957, een nieuw begin betekenend voor de Federatie Maleisie; een nieuw begin dat heeft geleid tot het Maleisie dat we vandaag de dag kennen.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-13

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *