De teloorgang van de Traveller Cheque

De Traveller Cheque: ooit hét betaalmiddel onder reizigers, maar ondertussen niet meer dan een stoffig papiertje. Een stoffig papiertje dat zijn waarde behouden heeft; dat wel. Traveller Cheques zijn namelijk nog steeds te gebruiken, maar het aantal plaatsen in Maleisië waar het papiertje geaccepteerd wordt, neemt gestaag af. Ondertussen heeft de bankpas al geruime tijd de plaats van de Traveller Cheque ingenomen. Overal heb je namelijk pinautomaten in het land, in de meeste gevallen worden Nederlandse bankpassen van het type Maestro/Cirrus ondersteund. Vergeet niet vooraf je bankpas te activeren voor gebruik in het buitenland!

Hoe werkte de Traveller Cheque ook alweer?

uitgestorven-cheque

De Traveller Cheque was jarenlang de manier bij uitstek om een grote hoeveelheid geld mee te nemen op reis. In Nederland kocht je voor een flink aantal euro’s of Amerikaanse dollars aan cheques in, waarna je deze in het buitenland bij vrijwel iedere bank kon verzilveren. Door een handtekening te zetten op de cheque en later bij de bank, was de bankmedewerker ervan verzekerd dat de cheque jouw eigendom was. Werd je beroofd van je Traveller Cheque, dan kreeg je het geld gewoon terug op je rekening gestort. Elke cheque was namelijk verzekerd.

Waarom is de Traveller Cheque zo goed als verdwenen?

pinautomaten-kl

De Traveller Cheque is grotendeels van het toneel verdwenen door de komst van de pinpas en de creditcard. In Maleisië kun je, zoals je misschien wel weet, vrijwel overal met een bankpas of creditcard betalen. De Traveller Cheque is daardoor overbodig geworden. Toch zijn er ook kenners die denken dat de Traveller Cheque altijd zal blijven bestaan. Zij zien de Traveller Cheque als een speciale prepaid vorm van betalen, die niet te vervangen is voor een creditcard waarmee je onbeperkt geld op kunt nemen. En toegegeven: diensten als de paysafecard bewijzen zich in Nederland ook nog steeds als alternatief voor een creditcard. Waarom zou een Traveller Cheque zich dan niet kunnen bewijzen? De vraag wanneer de Traveller Cheque volledig van het toneel zal verdwijnen, blijft dan ook nog open. Voorlopig lijkt het erop dat de cheque zijn waarde niet snel zal verliezen, maar dat het aantal acceptatiepunten wel verder af zal nemen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *