Slangen in Maleisie

Slangen komen vrijwel overal voor; van de woestijn tot het tropische regenwoud. Vandaar dat het geen verrassing is dat in Maleisie sommige van de mooiste en zeldzaamste slangen voorkomen. Gelukkig zijn de meeste van hen niet giftig. Enkele van de Maleisische slangen zijn onder meer de Oosterse Zweepslang, Maleisische Naaktslakslang, Maleisische Gekantelde Bergslang, Gewone Maleisische Ratslang, Maleisische Hoofdstelslang en de Maleisische Ringnekslang.

slangen-in-maleisie-1

De bekendste plek waar je slangen vindt in Maleisie moet wel de beruchte Snake Tempel zijn, gelegen in het zuiden van het eiland Penang. De slangentempel, slechts een paar minuten rijden vanaf het vliegveld in Bayan Lepas, is een van de uniekste omgevingen waar slangen voorkomen.

slangen-in-maleisie-2

De tempel is nog steeds in gebruik en de plaatselijke bevolking komt hier om te bidden. Het enige vreemde wat je zal merken is dat de tempel omgeven is door slangen en met name adders. Je hoeft echter niet bang te zijn omdat deze slangen gifloos gemaakt zijn, al wordt ook aangenomen dat ze bedwelmt zijn door de wierook. Volgens de plaatselijke bewoners kwamen de slangen op een mooie dag ineens te voorschijn nadat de tempel klaar was. Dit is een plek in Maleisie die je niet mag missen als je een slangenliefhebber bent. Je kunt met een slang op de foto te gaan, ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar wij raden het af (kijken zou voldoende moeten zijn). Pak niet zomaar een slang op aangezien de slangen, hoewel gifloos, nog steeds hun giftanden hebben.

slangen-in-maleisie-3

De tweede beste plaats om verschillende soorten slangen te zien die in Maleisie voorkomen, moet wel de Zoo Negara (Nationale Zoo) zijn. De dierentuin bevat een verscheidenheid aan soorten slangen maar de hoofdattractie is zonder twijfel de groene anaconda en de netpythons. De groene anaconda houdt het record van zwaarste slang ter wereld. Kijken naar deze prachtige slang kan zeer ontspannend werken omdat zijn groene kleur een kalmerend effect heeft. Er zijn er helaas niet veel meer van over. De netpythons staan bekend als de langste slangen ter wereld en kunnen een lengte van ruim acht meter bereiken. Deze soort komt voornamelijk voor in Zuidoost-Azië. Beide slangen, alsmede vele andere, zijn te vinden in het reptielenhuis van de Negara Zoo.

slangen-in-maleisie-4

Vanzelfsprekend komen veel van de eerder genoemde slangensoorten ook in het wild in Maleisie voor. Hoewel je hierbij dan meteen denkt overal slangen tegen te komen, valt het in de praktijk tegen en moet je er vaak echt naar op zoek. Zo hadden wij in de ruim 10 jaar dat we door Maleisie reisden, maar één keer een slang in het wild gezien. Dit was langs Penang Hill, vanuit het treintje. Pas toen wij afgelopen jaren diverse keren de jungles van Borneo bezochten, nam het aantal ontmoetingen met slangen fors toe. Zo hebben wij diverse prachtige slangen gezien in Bako nationale park dichtbij Kuching. Ook zagen we slangen bij het Semenggoh Orang-oetan opvangtehuis. Verder hebben we slangen gezien op Langkawi en bij Taman Negara. Vaak heb je een gids met een scherpe blik nodig om daadwerkelijk een slang te spotten; want ze kunnen zich enorm goed verstoppen.

Aangezien de Chinezen een van de grootste bevolkingsgroepen in Maleisie zijn, zal je tijdens het jaar van de slang veel op slangen gebaseerde versieringen zien als je Maleisie bezoekt. 2013 was het jaar van de slang, toen stond alles in het teken van dit reptiel. Winkelcentra waren van top tot teen versierd. De eerstvolgende keer dat het jaar van de slang weer gevierd wordt, is pas in 2025.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *