Islamitisch Maleisie

Maleisie is een islamitisch land. Hoe is het om naar een islamitisch land met vakantie te gaan?

Eerst wat uitleg over de demografische opbouw in Maleisie. Het land is multicultureel, dat wil zeggen dat er een groot aantal verschillende bevolkingsgroepen wonen. Maleisie telt bijvoorbeeld bijna 30% Chinese Maleisiers. Maleisie is een islamitisch land, maar bijna 50% van de bevolking hangt een ander geloof aan. In Maleisie wordt het deel van de bevolking dat islamistisch is ‘Malay’ (Maleis) genoemd. De andere bevolkingsgroepen zoals de Chinese en Indiase bevolking worden ‘Malaysian’ (Maleisisch) genoemd.

islamitisch-maleisie-2

Malay wonen vooral buiten de grote steden

Maleisie is één van de meest westers-georienteerde islamitische landen ter wereld. In de grote steden woont over het algemeen een duidelijk zichtbare mix van bevolkingsgroepen. In de binnenlanden wonen vooral de Malay, die vaak nog rondkomen van traditionele beroepen als landbouw en visserij.

islamitisch-maleisie-4

Aan de oostzijde van het schiereiland merk je de islamitische inslag nog het beste. In de provincies Kelantan en Terengganu gelden strengere islamitische regels (die overigens vooral voor moslims zelf gelden). Deze provincies zijn wat minder westers ingesteld, het leven is er nog zeer authentiek en weinig veranderd de afgelopen jaren, wat het voor toeristen juist een prachtige bestemming maakt.

islamitisch-maleisie-5

Wel hoofddoek, niet in het zwart

In Maleisie dragen Islamitische vrouwen (en meisjes) een hoofddoek, ook wel Tudung genaamd. Dit zijn vaak kleurrijke hoofddoekjes, soms zeer stijlvol gedragen. Islamitische vrouwen in Maleisie lopen zelden of nooit in een boerka. Wel zie je regelmatig vrouwen in boerka rondlopen, dit zijn echter bijna altijd Arabische toeristen die ook in het land op vakantie zijn (met als een van de redenen dat ze de hitte van hun eigen land even ontvluchten, terwijl wij het in Maleisie al snikheet hebben). Overigens is het vooral Kuala Lumpur nogal een contrast wanneer je Maleise vrouwen met hoofddoek, naast vaak nogal schaars geklede Chinees-Maleisiers ziet lopen.

islamitisch-maleisie-1

islamitisch-maleisie-9

islamitisch-maleisie-10

Bikini op het strand is prima

Toeristen vragen vaak of ze wel zomaar in een bikini aan het strand kunnen liggen. Dit kan prima in de toeristische centra. Aan de stranden langs de oostzijde van het schiereiland is het ook geen probleem, maar als je tussen veel Maleise locals bent, zul je misschien wat vreemde blikken krijgen of aangestaard worden. In Kuala Lumpur lopen Chinese meisjes soms bijna in bikini op straat, waar dan weer helemaal niet raar tegenaan wordt gekeken. Overigens vind de Malay bevolkingsgroep in de wat meer afgelegen gebieden het niet proper als je als toerist te bloot gekleed gaat.

islamitisch-maleisie-3

In Maleisië merk je best duidelijk dat je niet naar de Spaanse Costa’s bent gegaan. Topless zonnen wordt niet gewaardeerd, geaccepteerd en is zelfs bij wet verboden. Alcohol kun je bijna overal kopen (in ieder geval in de supermarkt), behalve in de provincie Kelantan en de provincie Terengganu. Je zult het een moslim zelf echter niet zien drinken.

Naast regels mbt topless zonnen is het niet toegestaan in taxi’s te zoenen. Verder heb je in Maleisie enorm veel Halal-restaurants, waar gerechten halal zijn en waar moslims met een gerust hart heerlijk kunnen eten.

Ramadan

Tijdens de ramadan is het gewoon mogelijk overdag te eten en drinken in restaurantjes (behalve in Kelantan en Terengganu, daar blijven de eetgelegenheden de hele dag gesloten tijden deze periode). De moslims eten niks overdag, ze kunnen zelfs een boete krijgen van de politie als ze dit wel doen. Tijdens de ramadan zie je veel minder mensen openlijk op straat eten, terwijl dit normaal bij het dagelijkse straatbeeld van Maleisie hoort. Wat de Ramadan in Maleisie echter zo mooi maakt, is dat elke avond na zonsondergang een eetfestijn losbarst. Men mag dan weer eten, en dit wordt altijd in groepen (familie of vrienden) gedaan. Als je hier als toerist bij kunt zijn, zal het een cultureel (en culinair) hoogtepunt van je reis zijn.

islamitisch-maleisie-6

Borneo

In de provincies Sabah en Sarawak op Borneo staat het geloof wat minder centraal. In beide staten vormen de aanhangers van de islam geen overduidelijke meerderheid, en ook onder de bevolking die wel islamitisch is hangt een wat vrijer sfeertje.

Kortom, een schitterend Islamitisch land

Maleisie is een schitterend islamitisch land waar je als Nederlandse toerist een mooie vakantie zult hebben. Vooral aan de westzijde van het schiereiland sta je er nauwelijks bij stil dat je in een islamistisch land bent. Daarnaast is het land een mooi voorbeeld van de multiculturele samenleving, waar meerdere geloven prima samen kunnen gaan. Je hebt meerdere mooie bezienswaardigheden, zoals prachtige moskeeen en traditionele markten. Voor moslims in Maleisie speelt het geloof een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Toeristen worden echter in hun waarde gelaten, en kunnen prima een vakantie hebben waar zaken als geloof helemaal niet centraal staan. De soms strenge regels die in het land gelden, zijn niet van toepassing op westerse reizigers.

islamitisch-maleisie-7

islamitisch-maleisie-8

Een vakantie in Maleisie is dus absoluut fantastisch en het feit dat het een islamistisch land is doet eigenlijk nauwelijks terzake.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *