Seven Wells waterval op Langkawi

In het noordwesten van Langkawi vind je de Seven Wells waterval (Telaga Tujuh). De naam van de waterval komt voort uit de zeven natuurlijke waterbronnen die bovenop de berg liggen. Vooral tijdens de nattere maanden is het een schitterende plek, met een kolkende watermassa enerzijds en diverse poeltjes met bijna stilstaand water ernaast. Na de bestijging van een 600 meter hoge trap kom je uit bij de Seven Wells. Wanneer er voldoende regen is gevallen, kun je prima in de bronnen zwemmen. Vaak is dit wel zo lekker na de pittige tocht omhoog.

De attractie bestaat uit drie delen. Onderaan heb je het startpunt, met wat minimale faciliteiten en een paar winkeltjes en restaurantjes. Van hier start de wandeling naar boven. Het tweede deel is de grote waterval. Halverwege de trap heb je een afslag naar links, loop dit pad uit om bij de waterval zelf te komen. Je heb hier een schitterend uitzicht op het water dat naar beneden komt zetten. Het derde deel – de Seven Wells – bereik je door nog ongeveer 25 minuten door naar boven te lopen.

Seven Wells waterval op Langkawi

Seven Wells waterval op Langkawi

Tijdens de tocht naar de bronnen kom je overal apen tegen. Wees op je hoede voor deze makaken. Hoewel de meesten superschattig zijn, zitten er ook een paar erg agressieve appen tussen die niet schromen je tas uit je armen te grissen. Ook je versnaperingen (bv. ijsjes of een snack) zijn niet veilig, ze gebruiken soms grof geweld om het te bemachtigen. In mijn eigen geval wist een aap een cornetto-ijsje in een flits uit mijn hand te pakken, eer ik doorhad waar mijn ijsje gebleven was, zagen we de boosdoener alweer een paar meter boven ons in de boom smullen. Helaas is dit het resultaat van de toeristen die het niet kunnen laten deze, voorheen wilde apen, te voeren. Dit alles is geen reden om de Seven Wells niet te bezoeken, als je de apen met rust laat en geen aandacht geeft laten ze jou ook gewoon links liggen.

Seven Wells waterval op Langkawi

Kijk verder uit op de trap zelf. Door de vele bladeren en het vochtige klimaat kan het er soms erg glad zijn. Bij slecht weer kun je de attractie beter niet bezoeken, bij mooi weer is het één van de mooiste attracties op het eiland.

Seven Wells waterval op Langkawi

Seven Wells waterval op Langkawi

Altijd leuk, maar tijdens het regenseizoen het allerleukst

In het droge seizoen tussen december en mei is de kans op uitgedroogde bronnen aanwezig, in het tussenseizoen voorafgaand aan het regenseizoen (april tot begin september) kun je meestal al wel in de poeltjes zwemmen. Het regenseizoen (september tot november) is de beste periode om deze attractie te bezoeken, je kunt er dan heerlijk zwemmen en de waterval is ook op zijn mooist (met veel water dat de berg af denderd). Heb je geluk, dan zul je de met water gevulde bronnen te zien krijgen, bij pech is al het water opgedroogd en zie je alleen maar 7 kleine waterplasjes.

Seven Wells waterval op Langkawi

Seven Wells waterval op Langkawi

Bovenaan de berg heb je toiletten en kun je je tevens omkleden. Ook heb je hier een kleine doucheruimte om na het zwemmen nog even te douchen. Ook zijn er een paar overdekte picknickplekken die ook dienen als plek om te schuilen mocht het even flink regenen. We raden af om tijdens een flinke regenbui omhoog of naar beneden te lopen, tenzij je goede wandelschoenen aan hebt (op slippers of gympen kan het spekglad zijn).

Seven Wells waterval op Langkawi

Seven Wells waterval op Langkawi

Beneden heb je eten, drinken en souvenirs

Onderaan heb je een aantal kleine winkeltjes waar je een versnapering kunt kopen. Ook heb je er een restaurantje, wat souvenirwinkeltjes, een parkeerplaats en toiletten. Het lokale eten was simpel maar van prima kwaliteit. Je kunt ook iets verderop naar Telaga Harbour waar je een paar leuke restaurantjes hebt.

Seven Wells waterval op Langkawi

Umgawa Langkawi Zipline Adventure

Bij de Seven Wells waterval vind je ook nog een andere leuke attractie, namelijk de toffe Umgawa Langkawi Zipline Adventure. Je vertrekt vanaf hun shop beneden aan de berg bij de parking en gaat met een 4×4 een pad de hoogte in. Denk aan een Canopy Walk maar dan via een zipline (tokkelbaan). Er zijn in totaal 12 kabels waarover je telkens een niveau lager glijdt. Eén van de lijnen gaat pal langs de schitterende waterval, een beter uitzicht ga je niet hebben. De attractie is leuk voor jong en oud, maar vooral voor de wat oudere kinderen kan dit maar zo een absoluut hoogtepunt van hun verblijf op Langkawi zijn. De attractie is het hele jaar door (7 dagen in de week) geopend tussen 8.30 en 16.30. Tickets boek je hier!

Hoe kom je er?

De Seven Wells waterval ligt in het noordwesten van het eiland, dichtbij attracties als Panorama Langkawi Cable Car, Oriental Village en Telaga Haven. Elke Grab-chauffeur weet de attractie te vinden. Let erop dat er vaak een paar taxi’s klaarstaan om je weer mee terug te nemen, maar die rekenen vaak hogere vaste prijzen voor de rit. Een ritje met Grab gaat netjes op de meter, maar niet altijd is er een chauffeur in die omgeving te vinden en soms moet je daarom even op je vervoer wachten.

Seven Wells waterval op Langkawi

Heb je een huurauto of scooter dan kun je vanaf Telaga haven de bordjes naar de Seven Wells waterval/Telaga Tujuh volgen. Je kunt de auto of scooter op de parkeerplaats parkeren.

Seven Wells waterval op Langkawi

Seven Wells waterval op Langkawi

Handige tips

 • Let erop dat je niet te laat de berg op gaat. De weg terug in het donker is niet ideaal.
 • Zorg voor goede schoenen. Dichte stevige gympen voldoen prima, wandelschoenen zijn beter. Slippers zijn onveilig, vooral als het geregend heeft.
 • Zorg dat je rugtas altijd dicht is. Verlies je rugtas ook nooit uit het oog. Neem het mee tot dichtbij het waterpoeltje als je gaat zwemmen. De apen zijn er in een flits mee vandoor.
 • Laat de apen die je onderweg tegenkomt met rust, dan zullen zij je ook met rust laten. Met eten of drinken in je hand en daarbij nog een telefoon of camera vraag je om moeilijkheden. In veel gevallen kom je overigens helemaal geen apen tegen.
 • Laat je meest waardevolle spullen achter in de kluis bij je hotel of resort.
 • Boek je Grab terug al als je nog op de terugweg bent, want het kan soms even duren eer de chauffeur je op komt pikken (dit kun je zien op de app).
 • Combineer een bezoek aan de watervallen met bv een bezoek aan de Panorama Langkawi Cable Car. Eten kan nadien bij Telaga Harbour of bv aan het strand bij het mooie Berjaya Langkawi Resort.
 • Zorg voor voldoende water en zonnebrand.
 • Bovenaan de berg heb je prullenbakken, maar maak hier geen gebruik van en neem al je spullen weer in je rugtas mee naar beneden (het liefst helemaal terug naar je hotel). Als je verpakkingen of restjes in de prullenbak gooit, komen de apen erop af en zij nemen het vaak mee de jungle in.
 • Actieve hikers kunnen vanaf de top van Seven Wells een kort maar pittig junglepad naar de top van de berg voor een schitterend uitzicht. De hike duurt ongeveer 1 uur.

Alles over Langkawi

Langkawi heeft een grote hoeveelheid luxe resorts. Prijzen van 5-sterren resorts liggen vaak aan de hoge kant, denk aan minimaal €150 per nacht (voor een standaard, luxe kamer). Hoe beter en mooier de locatie (aan een prachtig strand of lekker afgelegen) hoe duurder de overnachting. Sommige resorts zijn echt ultraluxe, zoals je deze op het eiland Bali of in Thailand tegenkomt. Mooie 4-sterrenresorts heb je wel, maar het aanbod is vrij klein. Als je goed zoekt kom je wel een paar pareltjes van zo’n €75/€100 per nacht tegen. Langkawi heeft genoeg te bieden voor backpackende reizigers. Vooral bij Pantai Cenang en Pantai Tengah heb je veel leuke, betaalbare plekjes. Bij de best beoordeelde budgetplekjes moet je wel op tijd boeken, want vaak gaat het om kleinschalige accommodatie dat volzit in het hoogseizoen.

Wij hebben door de jaren heen op de meest uiteenlopende plekjes geslapen. Van het heerlijke The Westin tot het superluxe Meritus Pelangi, van Berjaya Langkawi tot kleinschalige pareltjes als Arch Studio Cenang. Naast luxe plekjes hebben we ook vaak in leuke budgetaccommodatie geslapen. Dit soort plekjes heb je overal wel op het eiland, maar eigenlijk vinden wij het gebied rond Pantai Cenang (en Pantai Tengah) het leukst. Pantai Cenang wordt wel eens gezien als het backpackerscentrum van het eiland, hoewel je er naast goed betaalbare basic plekjes ook zat luxe resorts hebt. Het sfeertje is er in elk geval erg leuk.

Onze aanbevelingen

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: The Cabin, Malibest Resort of het Best Star Resort

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Aloft Langkawi Pantai Tengah, Camar Resort Langkawi, Dash Resort Langkawi, Ombak Villa Langkawi, The Frangipani Langkawi en Holiday Villa Beach Resort.

Wil je lekker in ultieme luxe het eiland ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: The Datai, Tanjung Rhu, Four Seasons, Bon Ton resort, Meritus Pelangi, The Andaman, The Westin Resort, The Ritz-Carlton, Casa Del Mar, Berjaya Langkawi Beach Resort, The St. Regis Langkawi en The Danna.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Populaire attracties op het eiland

Panorama Langkawi Cable Car is één van de meest populaire attracties van Langkawi. Het is erg leuk om met de enorme kabelbaan naar de top van de berg Gunung Machinchang te gaan. Boven heb je een geweldig uitzicht over het eiland en zie je bij helder weer diverse Thaise eilanden liggen. De Sky Bridge, een verhoogd wandelpad boven de bergtoppen, is hier ook te vinden en is ook erg populair. In de directe omgeving heb je ook nog Oriental Village (leuk maar niet bijzonder) en de schitterende Seven Wells, een prachtige waterval die je absoluut moet bezoeken wat ons betreft (je hebt hier tevens de leuke Zip Line Adventure Tour). Ook tof en minder toeristisch zijn de watervallen Temurun en Durian, beiden in het noordelijke deel van het eiland.

Andere toffe highlights op het eiland is de superleuke boottocht door het Kilim Geoforest Park, kayakken door de mangrove bij Kubang Badak, het eiland zelf verkennen met een huurauto of scooter is ook een attractie op zich, Kuah town is leuk, Pantai Cenang heeft een leuk strandsfeertje met gezellige restaurants en barretjes, de verlaten stranden in het noorden zijn erg mooi en de toffe avondmarkten die elke dag van de week op een andere locatie te vinden zijn mag je ook niet overslaan. Als het regent is Langkawi Underwater World ook leuk, vooral als je met kinderen op vakantie bent. Hetzelfde geldt voor het overdekte Langkawi Wildlife Park (hoewel wij zelf niet zoveel met dierentuinen hebben, vinden de kinderen het wel altijd schitterend).

Online tickets via Klook.com

Bij veel attracties moet je entree betalen. Vaak betekent dit dat je bij aankomst in de rij moet staan voor je tickets. Op rustige momenten is dit zo gebeurt, maar op drukke dagen kan het maar zo zijn dat je onnodig lang in de rij staat. De Langkawi Cable Car is hier bijvoorbeeld berucht om. Wij kopen altijd als het even kan kaartjes vooraf via Klook.com, één van de grootste en meest populaire ticketsites. Voor de meeste attracties waarvoor je entree moet betalen kun je makkelijk vooraf kaartjes bestellen. Ter plekke is er vaak een speciaal loket of kun je op vertoon van je printje (of bewijs op je telefoon) meteen naar binnen. Voorbij zijn de dagen dat je een groot deel van je vakantie aan het wachten bent. Bekijk het aanbod voor Langkawi op Klook.com.

Koh Lipe. Thais bountyeiland dichtbij Langkawi

Tussen grofweg november en maart kunnen we één bestemming in het bijzonder aanraden. Koh Lipe ligt op een uurtje varen van Langkawi en dit is een werkelijk schitterend Thais bountyeiland. Heerlijk sfeertje, lekker eten en leuke accommodaties aan het strand. De genoemde periode is de beste tijd om Koh Lipe te bezoeken en in deze maanden zijn de Maleisische eilanden aan de oostkust minder goed bereikbaar vanwege de moesson aan die kant van het land. Lees hier alles over Koh Lipe.

Sample Description

Sample Description

Sample Description

N.b. dit artikel is recent bijgewerkt nadat we de watervallen na vele jaren weer eens bezochten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

8Pingbacks & trackbacks op Seven Wells waterval op Langkawi

 1. Durian waterval, Langkawi
  maandag, 23 maart 2020 om 10:42 (4 jaar geleden)

  […] de mooie Seven Wells en de schitterende waterval Temurun heb je ook nog een andere grote waterval op het eiland […]

  Beantwoorden
 2. Temurun waterval, Langkawi
  maandag, 23 maart 2020 om 10:44 (4 jaar geleden)

  […] heeft diverse mooie watervallen, zoals de populaire Seven Wells vlakbij de grote gondelbaan en de mooie Durian Perangin waterval. Tijdens een fietstocht van Burau […]

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *