Panorama Langkawi Cable Car

De Panorama Langkawi Cable Car, ook wel bekend als Langkawi SkyCab, is een gondelbaan van 2,2 kilometer die vanaf Oriental Village aan de noordwestzijde van het eiland Langkawi vertrekt. Na de start stijg je direct een paar honderd meter (42 graden) langs de Matahari wand, een steile bergklif. In 15 minuten kom je aan op de top van Mount Machinchang. De uitzichten zijn adembenemend want de top ligt op meer dan 700 meter hoogte. In de verte zie je zelfs het Thaise bountyeiland Koh Lipe liggen. Panorama Langkawi is vanaf Burau Bay en zelfs vanaf Pantai Cenang te zien, bij helder weer zie je de kleine gondels – de Skycabs – hoog door de lucht bewegen.

Geweldig mooi uitzicht

Vanaf de gondelbaan kun je ook de waterval van de Seven Wells zien. Verder zie je het mooie Berjaya Langkawi resort beneden liggen. Helemaal in de verte zie je het vliegveld van Langkawi en bij helder weer zelfs het toeristische gebied rond Pantai Cenang. Aan de andere kant zie je twee luxe resorts liggen, The Andaman en The Datai.

Panorama Langkawi Cable Car

De gondelbaan van Langkawi heeft één tussenstop op weg naar de top van de berg. Vanaf deze tussenstop (Middle Station) kun je lopend via de SkyTrail door de bossen naar het hoger gelegen Station Two, je kunt echter ook gewoon weer de kabelbaan in om naar de top te gaan (Top Station).

Boven aan de top heb je wat kleine winkeltjes waar je wat eten en drinken kunt kopen. Op de uitkijkplateaus zie je diverse borden ter verduidelijking van de kijkrichting. Zo zie je borden waarop de richting naar Thailand, Penang en het vaste land van Maleisië is aangegeven. Vanzelfsprekend is het uitzicht hier geweldig!

Verschillende gondels

Er zijn verschillende soorten gondels waarmee je de berg op kunt. Zo heb je naast de goedkopere standaardggondel tevens een privé-gondel waar je zonder andere bezoekers in zit inclusief ‘Express Lane’ toegang (als het echter erg rustig is, mag je sowieso alleen in een gondel). Daarnaast heb je een VIP-gondel, ook een privé-gondel inclusief ‘Express Lane’ toegang met daarbij nog een gratis hap en drankje.

Panorama Langkawi Cable Car

Je hebt ook nog de gondels met glazen bodem, ook hier koop je vooraf weer een speciaal ticket om erin te mogen. Tijdens de rit naar de top heb je een bijzonder uitzicht vanwege de glazen onderkant. Weer een andere ervaring heb je in de 360° gondel, die geheel open is aan de voor- en zijkant en hierdoor perfect voor het maken van mooie, scherpe foto’s (de standaard gondels hebben ramen van kunststof waardoor het zicht vaak niet superhelder is).

In alle gondels mogen maximaal 6 personen (3 in de VIP-gondel) en de rit naar de top duurt zo’n 15 minuten. Elke paar minuten kun je instappen, afhankelijk van de drukte.

SkyBridge

In 2005 werd de SkyBridge, een lange, half zwevende, loopbrug van 125 meter geopend. Het enorme bouwwerk werd destijds met helikopters omhoog gevlogen en al zwevend vastgezet, deel voor deel totdat de complete zwevende brug tussen de twee bergtoppen gereed was. Vanaf de loopbrug heb je – net als vanaf de top van Machinchang – een geweldig uitzicht over het eiland, het is dan ook niet voor niks één van de meest ‘Instagrammable’ locaties van heel Maleisië. Verder heb je hier en daar glazen panelen, waardoor je recht naar beneden de diepte in kunt kijken.

SkyBridge

De brug bereik je door vanaf het hoofdstation op de top het korte pad naar beneden te volgen. Je betaalt hier ter plekke nog RM6 (RM4 voor kinderen) voor een los ticket. Dit werd ingevoerd om de hoeveelheid bezoekers op drukke momenten te kunnen reguleren. Er mogen namelijk maar 200 bezoekers tegelijk op de loopbrug. Als je online via Klook.com boekt, kun je meteen het SkyBridge ticket erbij boeken.

Beste moment voor een bezoek

Bij slecht weer zal de kabelbaan tijdelijk sluiten. Houd het weer zelf in de gaten, soms kun je er wel in, maar zit je aan de top tussen de wolken en in de regen. Ga er pas in bij een strak blauwe lucht, pas dan zul je optimaal van het uitzicht kunnen genieten. Wij mochten er eens in met bewolkt weer en buiten het slechte uitzicht bovenaan de berg, was de tocht met de kabelbaan zelf ook geen pretje want de gondel schudde toen flink heen en weer. Op diverse momenten vindt er jaarlijks onderhoud plaats en dan is de attractie tijdelijk gesloten (check het volgende moment van onderhoud op de officiële website van Panorama Langkawi SkyCab).

Panorama Langkawi Cable Car

Je hebt verder meerdere aanvullende attracties die toegevoegd zijn om je verblijf nog langer te laten duren, de meeste vind je onderaan binnen Oriental Village en zijn ook bedoelt om mensen die tijdens de onderhoudsdagen (of wanneer de gondelbaan vanwege slecht weer tijdelijk dicht is) toch wat te kunnen bieden. De meeste bezoekers komen uiteindelijk simpelweg voor het schitterende uitzicht.

Openingstijden

Openingstijden zijn dagelijks van 9.00 tot 19.00 en op woensdag van 12.00 tot 19.00. Let erop dat de rijen vaak lang zijn, tenzij je de attractie buiten de drukke periodes bezoekt (doordeweeks direct bij opening of aan het eind van de middag). In het weekend en rond het middaguur is het er vaak flink druk. Check altijd de officiële website want er is regelmatig gepland onderhoud aan de kabelbaan.

Toegangsprijs

Een toegangsbewijs kost RM85 voor volwassenen en RM65 voor kinderen (2-12 jaar oud). Als je een ‘Express Lane’ ticket koopt (+RM50) dan kun je de lange rij overslaan. Een standaard ticket geeft toegang tot een standaard gondel en tevens gratis toegang tot SkyDome, SkyRex & 3D Art Langkawi. Wanneer je met zijn tweetjes reist en de ‘Express Lane’ tickets overweegt, dan kun je beter de speciale ‘Glass Bottom’ tickets kopen. Die bieden ook de ‘skip te line’, maar zijn wel iets goedkoper (echter, zelfde prijs voor kinderen).

Je kunt voor een vaste prijs ook een hele gondel boeken (Private Gondola) voor maximaal 6 personen, om op drukke momenten de garantie te hebben dat er geen andere bezoekers in jouw gondel meegaan. De VIP Gondola tickets bieden hetzelfde, maar dan voor maximaal 3 personen. Hierbij zit wel een gratis maaltijd bij de bistro bovenop de berg.

Eenmaal bovenaan de berg dien je voor een klein bedrag extra losse tickets voor de Langkawi Sky Bridge te kopen (dit is vooral gedaan om de drukte te kunnen reguleren). Deze hangende loopbrug is een must-see en mag je eigenlijk niet overslaan als je er toch bent.

Boek vooraf online

We schreven hierboven al dat de rijen bij de kassa’s soms vrij fors zijn (inclusief de ‘Express Lane’ loketten). Als een bezoek aan de Langkawi Cable Car zeker op het programma staat, raden we aan de tickets vooraf online via Klook.com te bestellen. Let er wel op dat je de tickets met een vaste datum koopt en je dus niet het weer kunt afwachten als je ruim vooraf boekt. We raden daarom aan om de tickets de avond ervoor (of op de dag zelf) te boeken. Met je voucher haal je ter plekke bij loket 6 je daadwerkelijke tickets op (er is geen sprake van een wachttijd). Je koopt hier tevens makkelijk meteen het ticket voor de Langkawi Sky Bridge erbij. Bestel tickets hier!

slider-panorama-langkawi-cable-car-1
slider-panorama-langkawi-cable-car-2
slider-panorama-langkawi-cable-car-3
slider-panorama-langkawi-cable-car-4
slider-panorama-langkawi-cable-car-5
slider-panorama-langkawi-cable-car-6
slider-panorama-langkawi-cable-car-7
slider-panorama-langkawi-cable-car-8
slider-panorama-langkawi-cable-car-9
slider-panorama-langkawi-cable-car-10
slider-panorama-langkawi-cable-car-11
slider-panorama-langkawi-cable-car-12
slider-panorama-langkawi-cable-car-13
slider-panorama-langkawi-cable-car-14
slider-panorama-langkawi-cable-car-15
slider-panorama-langkawi-cable-car-16
slider-panorama-langkawi-cable-car-17
slider-panorama-langkawi-cable-car-18

previous arrow
next arrow

Accommodatie in de omgeving

Dichtbij de kabelbaan – binnen Oriental Village – heb je het Geopark Hotel, een redelijk ok middenklasse hotel waar je voor schappelijke prijzen kunt verblijven (wij zouden hier zelf niet voor gaan). In de directe omgeving van Oriental Village liggen verder een paar zeer goed beoordeelde hotels. Op loopafstand heb je het luxe Berjaya Langkawi Resort, een schitterend resort aan het Burau Bay strand. Op 3 minuten rijden met de auto heb je één van de beste hotels op het eiland, het prachtige The Danna. Hier ligt tevens Telaga haven, met een aantal gezellige restaurants en wat winkeltjes.

Voor een bezoek aan Panorama Langkawi Cable Car hoef je niet perse dichtbij de attractie te overnachten. Langkawi is niet zo heel groot en zelfs vanaf Kuah dat aan de uiterste andere kant ligt is het maar 25 minuten met de Grab of huurauto. Wat dat betreft kun je gewoon via hotelsites als Booking.com of Agoda.nl op zoek gaan naar de beste deal.

Hoe kom je er?

De Panorama Langkawi Cable Car ligt binnen Oriental Village in het noordwesten van Langkawi. Grab is de meest populaire manier om over het eiland te reizen en dus ook om vanaf je accommodatie naar de attractie te reizen. Vaak goedkoper dan de taxi, maar er rijden er wel wat minder van rond en dus moet je soms even wachten eer er één in de buurt is. Wij kiezen voor het gemak altijd voor een huurauto, maar bij een kort verblijf op het eiland (bv vanwege een tripje naar Koh Lipe) gewoon voor een Grab.

Vanaf de hoofdstad Kuah kun je voor een vaste prijs een taxi naar de attractie nemen. Er zijn verder op diverse andere plekken (bv de luchthaven, Pantai Cenang, Pantai Tengah, Jetty Point etc) taxistandplaatsen waar de een taxi kunt pakken.

Een alternatief is door een brommer of auto te huren. Je kunt dan prima zelf naar de attractie rijden. Bij Oriental Village heb je een grote parkeerhaven.

In het toeristische centrum Pantai Cenang heb je diverse kleine reisbureautjes die een dagtour over het eiland aanbieden. Een bezoek aan Panorama Langkawi Cable Car is een vast onderdeel van de tour.

Handige tips

 • Panorama Langkawi Cable Car ligt binnen Oriental Village, een concept dat wij nooit helemaal begrepen hebben. Het is namelijk meer een soort commercieel park en het heeft geen authentiek karakter. Je hebt er wat souvenirwinkeltjes, een paar restaurants en veel zaakjes die er volledig op gericht zijn geld aan toeristen te verdienen. De Langkawi Cable Car is dan ook wat ons betreft de enige reden om er naartoe te gaan.
 • Panorama Langkawi Cable Car is vanwege de locatie binnen Oriental Village best commercieel ingestoken, het is dan ook de meest populaire attractie op het eiland. Dagelijks komen er busladingen toeristen op af, waardoor je er het beste zo vroeg mogelijk in de ochtend naartoe kunt gaan. De rijen zijn dan minder lang en bovenop de berg is het dan ook lekker rustig.
 • Vermijd een bezoek bij bewolkt of slecht weer. Bij heel onstuimig weer sluit de Langkawi SkyCab sowieso vanwege veiligheidsoverwegingen.
 • Je hebt een speciaal ‘skip the line’ ticket, maar omdat de meeste westerse toeristen voor dit ticket gaan is de rij om het ticket zelf te kopen vaak vrij lang (als het druk is, wat vaak het geval is). Het beste koop je dit ticket (+ alle extra’s) vooraf via Klook.com. De kosten zijn vergelijkbaar en eenmaal bij Langkawi SkyCab aangekomen hoef je alleen nog maar de voucher om te wisselen voor het toegangsbewijs (bij een speciaal loket). Let er wel op dat je altijd de agenda op de officiele website nagaat, zodat je niet tickets koopt voor data dat de attractie gesloten is.
 • Een bezoek aan Panorama Langkawi Cable Car kun je mooi combineren met een bezoek aan het toffe Seven Wells dat hier in de buurt ligt.
 • Na (of voor) een bezoek aan de SkyCab kun je lekker eten bij Telaga Harbour. Hier heb je meerdere restaurants. Ook kun je naar Berjaya Langkawi en hier lekker eten in de bistro aan het strand.

Alles over Langkawi

Langkawi heeft een grote hoeveelheid luxe resorts. Prijzen van 5-sterren resorts liggen vaak aan de hoge kant, denk aan minimaal €150 per nacht (voor een standaard, luxe kamer). Hoe beter en mooier de locatie (aan een prachtig strand of lekker afgelegen) hoe duurder de overnachting. Sommige resorts zijn echt ultraluxe, zoals je deze op het eiland Bali of in Thailand tegenkomt. Mooie 4-sterrenresorts heb je wel, maar het aanbod is vrij klein. Als je goed zoekt kom je wel een paar pareltjes van zo’n €75/€100 per nacht tegen. Langkawi heeft genoeg te bieden voor backpackende reizigers. Vooral bij Pantai Cenang en Pantai Tengah heb je veel leuke, betaalbare plekjes. Bij de best beoordeelde budgetplekjes moet je wel op tijd boeken, want vaak gaat het om kleinschalige accommodatie dat volzit in het hoogseizoen.

Wij hebben door de jaren heen op de meest uiteenlopende plekjes geslapen. Van het heerlijke The Westin tot het superluxe Meritus Pelangi, van Berjaya Langkawi tot kleinschalige pareltjes als Arch Studio Cenang. Naast luxe plekjes hebben we ook vaak in leuke budgetaccommodatie geslapen. Dit soort plekjes heb je overal wel op het eiland, maar eigenlijk vinden wij het gebied rond Pantai Cenang (en Pantai Tengah) het leukst. Pantai Cenang wordt wel eens gezien als het backpackerscentrum van het eiland, hoewel je er naast goed betaalbare basic plekjes ook zat luxe resorts hebt. Het sfeertje is er in elk geval erg leuk.

Onze aanbevelingen

Enkele goed betaalbare aanraders zijn: The Cabin, Malibest Resort of het Best Star Resort

Een paar zeer goede middenklasse plekjes zijn: Aloft Langkawi Pantai Tengah, Camar Resort Langkawi, Dash Resort Langkawi, Ombak Villa Langkawi, The Frangipani Langkawi en Holiday Villa Beach Resort.

Wil je lekker in ultieme luxe het eiland ervaren? Dit zijn de beste plekjes voor een overnachting in stijl: The Datai, Tanjung Rhu, Four Seasons, Bon Ton resort, Meritus Pelangi, The Andaman, The Westin Resort, The Ritz-Carlton, Casa Del Mar, Berjaya Langkawi Beach Resort, The St. Regis Langkawi en The Danna.

Online boeken

Wij boeken zelf meestal bij Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk waar op dat moment de beste deal te vinden is. Ook bekijken we regelmatig de websites van de hotels en resorts, want daar heb je vaak zeer scherpe ‘package deals’, waarbij een verblijf van bijvoorbeeld 2 of 3 nachten soms flink goedkoper is. In Maleisië boek je altijd vooraf je accommodatie. Ter plekke binnen wandelen is vaak duurder (bij luxe resorts) of de accommodatie zit al vol. Dit laatste is vaak het geval bij kleinschalige, goed beoordeelde plekjes.

Populaire attracties op het eiland

Panorama Langkawi Cable Car is één van de meest populaire attracties van Langkawi. Het is erg leuk om met de enorme kabelbaan naar de top van de berg Gunung Machinchang te gaan. Boven heb je een geweldig uitzicht over het eiland en zie je bij helder weer diverse Thaise eilanden liggen. De Sky Bridge, een verhoogd wandelpad boven de bergtoppen, is hier ook te vinden en is ook erg populair. In de directe omgeving heb je ook nog Oriental Village (leuk maar niet bijzonder) en de schitterende Seven Wells, een prachtige waterval die je absoluut moet bezoeken wat ons betreft (je hebt hier tevens de leuke Zip Line Adventure Tour). Ook tof en minder toeristisch zijn de watervallen Temurun en Durian, beiden in het noordelijke deel van het eiland.

Andere toffe highlights op het eiland is de superleuke boottocht door het Kilim Geoforest Park, kayakken door de mangrove bij Kubang Badak, het eiland zelf verkennen met een huurauto of scooter is ook een attractie op zich, Kuah town is leuk, Pantai Cenang heeft een leuk strandsfeertje met gezellige restaurants en barretjes, de verlaten stranden in het noorden zijn erg mooi en de toffe avondmarkten die elke dag van de week op een andere locatie te vinden zijn mag je ook niet overslaan. Als het regent is Langkawi Underwater World ook leuk, vooral als je met kinderen op vakantie bent. Hetzelfde geldt voor het overdekte Langkawi Wildlife Park (hoewel wij zelf niet zoveel met dierentuinen hebben, vinden de kinderen het wel altijd schitterend).

Online tickets via Klook.com

Bij veel attracties moet je entree betalen. Vaak betekent dit dat je bij aankomst in de rij moet staan voor je tickets. Op rustige momenten is dit zo gebeurt, maar op drukke dagen kan het maar zo zijn dat je onnodig lang in de rij staat. De Langkawi Cable Car is hier bijvoorbeeld berucht om. Wij kopen altijd als het even kan kaartjes vooraf via Klook.com, één van de grootste en meest populaire ticketsites. Voor de meeste attracties waarvoor je entree moet betalen kun je makkelijk vooraf kaartjes bestellen. Ter plekke is er vaak een speciaal loket of kun je op vertoon van je printje (of bewijs op je telefoon) meteen naar binnen. Voorbij zijn de dagen dat je een groot deel van je vakantie aan het wachten bent. Bekijk het aanbod voor Langkawi op Klook.com.

Koh Lipe. Thais bountyeiland dichtbij Langkawi

Tussen grofweg november en maart kunnen we één bestemming in het bijzonder aanraden. Koh Lipe ligt op een uurtje varen van Langkawi en dit is een werkelijk schitterend Thais bountyeiland. Heerlijk sfeertje, lekker eten en leuke accommodaties aan het strand. De genoemde periode is de beste tijd om Koh Lipe te bezoeken en in deze maanden zijn de Maleisische eilanden aan de oostkust minder goed bereikbaar vanwege de moesson aan die kant van het land. Lees hier alles over Koh Lipe.

Sample Description

Sample Description

Sample Description

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

5Pingbacks & trackbacks op Panorama Langkawi Cable Car

 1. Arch Studio Cenang - Hotels
  woensdag, 16 oktober 2019 om 16:24 (4 jaar geleden)

  […] een week kunt verblijven zonder je te vervelen. Hoogtepunten zijn de (roulerende) avondmarkt, Langkawi Cable Car, Seven Wells, Kilim Geoforest Park, diverse schitterende watervallen en veel […]

  Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *