PADI of SSI duikbrevet halen in Maleisie

Ik wil graag een duikcursus doen in Maleisie? Op welke eilanden in Maleisie kan ik dit het beste doen?

Mede door de wereldberoemde onderwaterwereld in de zeeën rondom Maleisie, is het een land waar veel duikers met groot plezier een bezoek aan brengen. Aan de oostzijde van Borneo (zuidoostzijde van Sabah) liggen de mooiste duikspots van het land. Elke duiker kent deze plekjes, aangezien ze bekend staan als de mooiste duiklocaties ter wereld. De oostzijde van het schiereiland kent ook een flink aantal eilanden waar je kunt duiken. Aan de westzijde van het schiereiland wordt wat minder gedoken, omdat de wateren hier in dit gebied zich wat minder lenen voor de duiksport. Het zicht is minder, en er valt minder koraal te zien.

duikcursus-in-maleisie-1

duikcursus-in-maleisie-2

Koraal in Maleisie

Het koraal in Maleisie verkeert in redelijk goede staat. In tegenstelling tot diverse duikplekken in landen als Indonesie en de Filipijnen hebben de koralen in Maleisie minder last gehad van de gevolgen van het dynamietvissen. Wel heeft de ‘grote El Nino’ in 1998 wereldwijd alle koralen aangetast; ook de prachtige koralen rond Maleisie. Verder zijn in 2010 diverse koraalriffen tijdelijk gesloten geweest voor duikers en snorkelaars, zodat het koraal kon herstellen van een ernstige vorm van coral bleaching (door de wereldwijde temperatuurstijging). Gelukkig herstelde het koraal de jaren erop enorm.

duikcursus-in-maleisie-3

duikcursus-in-maleisie-4

Waar kun je het beste je duikbrevet in Maleisie halen?

Als je besloten hebt in Maleisie je duikbrevet te halen; dan rijst de vraag waar je dit nu het beste kunt doen. Als je nog niet ervaren bent met duiken is de locatie een bonus. Een cursus bij de mooiste duikspots van Maleisie is misschien nog niet zo interessant, vooral niet omdat het veel duurder is dan elders in het land. Daarbij zijn de duikcondities er vaak meer geschikt voor gevorderde duikers.

Wanneer je nog niet helemaal zeker bent of duiken ook iets voor jou is, kan een introductieduik in 1 van de zwembaden in Kuala Lumpur een uitkomst bieden. Duikscholen bieden deze PADI Discover Scuba Diving cursus voor ongeveer 150 tot 200 Ringgit (RM) aan. Deze cursus duurt maar een paar uur en geeft je een goed gevoel hoe het is om onder water te ademen en wat waterdruk met je doet.

duikcursus-in-maleisie-5

Aan de westzijde van het schiereiland zouden we niet zo snel het duikbrevet halen; aangezien de eilanden aan de oostzijde simpelweg veel mooier zijn. Als we een duikbestemming binnen Maleisie moeten aanraden voor beginners is het Perhentian in het noordoosten van het schiereiland Maleisie. Prijzen van een duikcursus zijn op Perhentian het laagst, en de duikcondities zijn er perfect voor beginners. De andere eilanden aan de oostzijde van het schiereiland hanteren overigens vergelijkbare prijzen, maar Perhentian heeft net dat beetje extra waardoor een duikcursus er schitterend zal zijn.

duikcursus-in-maleisie-6

Je kunt ook je duikbrevet op een van de exclusieve eilanden op Borneo halen; dit is echter flink duurder dan op bijvoorbeeld Perhentian. Voorbeelden van schitterende bountyeilanden rond Borneo waar je een duikcursus kunt doen zijn: Lankayan, Mataking, Mabul, Pom Pom, Mantanani en Gaya eiland binnen het Tunku Abdul Rahman Marine Park.

duikcursus-in-maleisie-7

Kosten van een duikcursus in Maleisie

Wanneer je nog geen duikbrevet hebt, dan kun je deze dus het beste op één van de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland halen. De kosten van een basiscursus (PADI Open Water) liggen rond de RM1000/RM1100, en de cursus duurt meestal vier dagen.

Duiken aan de oostzijde van het schiereiland Maleisie

De meeste bekende eilanden langs de oostzijde van het schiereiland Maleisie zijn Perhentian, Lang Tengah, Redang, Kapas, Tenggol en Tioman. Op deze eilanden heb je voldoende mogelijkheden om een duikcursus te volgen, vraag bij aankomst naar de duikschool die het dichtst bij je resort ligt of ga vooraf via het internet na welke duikschool het beste is (en stem hierop de accommodatie af).

duikcursus-in-maleisie-8

De beste periode om te duiken aan de oostzijde van het schiereiland is de periode van maart tot en met september. In de maanden oktober tot en met februari is er op de meeste plekken langs de oostzijde van het schiereiland sprake van de heftige moesson. Hierdoor zijn er flinke golven en is het zicht onder water slecht. Verder zijn veel resorts in deze periode gesloten en varen er geen boten tussen het vasteland en de eilanden.

Meer informatie over de eilanden Perhentian, Redang, Tioman.

Duiken aan de westzijde van het schiereiland Maleisie

Zoals al eerder werd aangegeven kun je aan de westzijde van het schiereiland Maleisie minder goed duiken, dan in de overige gebieden. De beste duiklocatie ligt bij het onbewoonde eilandje Pulau Payar. Vanaf de eilanden Langkawi of Penang kun je hier snorkelen of duiken. Het zicht onderwater is minder dan bij de vele andere duiklocaties, dit komt mede door het vele plankton in het zeewater. Dit trekt echter wel weer diverse soorten vissen aan. Naast Pulau Payar ligt het kleine eilandje Pulau Kaca, hier kan je bij een aantal scheepswrakken duiken. Een duikcursus kun je volgen op het eiland Langkawi, de theorie en basis praktijkervaring doe je op bij het duikcentrum zelf, en voor het echte duiken ga je naar Pulau Payar.

duikcursus-in-maleisie-9

Je kunt ook prima duiken in de wateren rond het eiland Sembilan, dat op een steenworp afstand van Pangkor ligt. Quiver Dive Team is een duikschool dat er duiken naartoe aanbiedt (vanaf Lumut).

Duiken op Borneo

Bij de beroemde eilanden Sipadan en Mabul kun je het gehele jaar door duiken. Deze eilanden liggen beschut achter het grote Borneo, aan de oostzijde van Sabah, waardoor de moesson hier minder invloed heeft op de onderwaterwereld. Het volgen van een duikcursus raden we hier echter niet snel aan. Afgezien van het feit dat het misschien wel de mooiste duikplek ter wereld is, is het daardoor ook één van de meest dure. Een overnachting in één van de luxe resorts rond deze eilanden kost al gauw een paar honderd euro per nacht. Mocht je echter eenmaal je duikbrevet hebben, dan is dit wel één van de beste duikspots ter wereld, dus zeker de moeite van een bezoek waard. Bij de eilanden aan de westzijde en in het noorden van Sabah kan ook gedoken worden; hetzelfde geldt voor enkele bestemmingen langs Sarawak. Twee eilanden in het noordelijke deel van Borneo zijn ook zeer de moeite waard; Lankayan en Layang Layang. Langkayan is een eilandje dat vlakbij Sandakan ligt (in het oosten van Sabah). Layang-Layang is een oude landingsbaan dat in vroegere tijden door de marine werd gebruikt; nu vind je er accommodatie en een duikschool.

1Pingbacks & trackbacks op PADI of SSI duikbrevet halen in Maleisie

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *