Het kopen van elektronica in Maleisie en de regels m.b.t. de douane

Ik wil graag een luxe digitale camera in Maleisie kopen. Loop ik risico’s bij aankomst op Schiphol?

verschil-prijzen-nederland-maleisie-3

Bij de aanschaf van elektronica in Maleisie dien je met de volgende zaken rekening te houden:

  • Garantiebepalingen van het product en van de leverancier.
  • De belastingen die je bij aankomst op Schiphol over het product moet afdragen.

Camera kopen in Maleisie

Wat betreft de garantiebepalingen bieden veel leveranciers van elektronica wereldwijde fabrieksgarantie. Dit betekent echter niet dat je in Nederland zomaar je camera naar een leverancier kunt sturen, soms kan dit flink wat kopzorgen opleveren. Kies dus een merk dat ook betrouwbaar is wat de nazorg en service betreft. Sony bijvoorbeeld biedt niet standaard garantie wanneer ze erachter komen dat het apparaat in het buitenland is gekocht.

Elektronica niet altijd duurder in Nederland

Digitale apparaten als camera’s, laptops en andere gadgets zijn niet automatisch goedkoper in Maleisie in vergelijking met Nederland. Afgelopen jaren zijn de webwinkelprijzen in Nederland enorm gedaald; waardoor het niet meer altijd loont om in Maleisie producten te kopen. Vaak zijn accessoires wel veel goedkoper in Maleisie. Denk hierbij aan geheugenkaarten, cameratassen, losse objectieven, statieven, filters etc. Dit geldt in het bijzonder voor Aziatische merken.

Invoerbepalingen belastingdienst en douane

Wat betreft invoer van elektronica (en alle andere producten) dien je er rekening mee te houden dat je voor maximaal €430 belastingvrij mag invoeren in Nederland. Als je meerdere producten in Maleisie koopt, dan betaal je belasting over het product dat uitkomt boven het maximum van €430. Dit betekent overigens dat als je één product koopt met een waarde van meer dan €430, je bij terugkomst in Nederland over het gehele aankoopbedrag belasting moet betalen.

430-euro-mee-terug-naar-nederland-1

De belastingspercentages zijn afhankelijk van het soort apparaat of artikel. Het maakt in dit geval niet uit of je de goederen hebt gekocht in een belastingvrije winkel. Reis je met meer personen, dan mag je het aankoopbedrag niet verdelen over de reisgenoten. Stel, een echtpaar koopt een camera van €500,-, zij moeten dus over het volledige bedrag belasting betalen. Koop je meerdere artikelen die samen boven de €430,- uitkomen, dan betaal je alleen belasting over het goedkoopste artikel. Koop je bijvoorbeeld een camera van €400,- en een goedkope telefoon van €100,- met een totaalbedrag van €500,-, dan hoef je alleen belasting te betalen over de telefoon. Meer informatie kun je vinden op de website van de belastingdienst/douane Nederland.

Wel of niet aangeven op Schiphol?

Je kunt dus aangifte doen op Schiphol. Je betaalt dan een percentage aan belastingen. Wanneer je geen aangifte doet, dan moet je hopen dat de douane je niet vraagt om even mee te lopen, want dan is de kans zeer groot dat ze je camera ontdekken, en dat je alsnog de belastingen (plus eventuele boete) mag betalen. Je doet er overigens goed aan om in alle gevallen de bonnetjes te bewaren. Wanneer je voor meer dan €430,- invoert, dan betaal je dus een heffing over het restbedrag. Deze heffing wordt bepaald aan de hand van de aankoopwaarde van de artikelen. Om deze reden dien je dus de bonnetjes te bewaren. Als je deze niet kunt tonen, dan wordt de aankoopwaarde bepaald aan de hand van Nederlandse prijzen, en die liggen vaak hoger dan de prijzen waarvoor je de artikelen in Maleisie hebt gekocht. De heffing is in veel gevallen niet dramatisch hoog.

Betaalde belasting claimen

Wanneer je elektronica in Maleisie koopt, dan moet je er rekening mee houden dat je bij vertrek op de luchthaven KLIA nog een belastingspercentage aan betaalde GST mag terugvragen. Deze belasting geldt namelijk alleen voor inwoners van het land, en niet voor toeristen of bezoekers. Vraag bij de winkel waar je het product wilt kopen, of ze een GST formulier hebben. Bewaar verder altijd de aankoopbon.

2 reacties op Het kopen van elektronica in Maleisie en de regels m.b.t. de douane

  1. Nanette
    woensdag, 28 februari 2018 om 12:47 (4 jaren geleden)

    Dit zijn erg handige tips. Soms koop je voor weinig geld electronica in het buitenland. Als je echter weer thuis aankomt kan je nog voor vervelende verassingen komen te staan met de douane.

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *