De tien beste duiklocaties in Maleisie

Maleisië heeft tal van fantastische duiklocaties. De beste duikplekken vind je in de zuidoostelijke regio van Sabah (op het eiland Borneo). De duiklocaties in Maleisie die het makkelijkst te bereiken zijn liggen aan de oostkust van het schiereiland, maar deze regio is tussen grofweg oktober en maart gevoelig voor het jaarlijkse regenseizoen. Ga je in die periode naar Maleisië en wil je toch graag naar een bountyeiland om te duiken en/of te snorkelen, overweeg dan vanaf Langkawi naar Koh Lipe te reizen. Op dit Thaise eiland kun je ook fantastisch duiken. Hier volgt onze top 10 van duiklocaties in Maleisie op basis van duikomstandigheden, bio-diversiteit en aantrekkelijkheid.

1. Sipadan, Mabul en Kapalai

Duiken bij Sipadan

De drie eilanden Sipadan, Mabul en Kapalai zijn waarschijnlijk de beste duiklocaties in Maleisie. Sipadan is veruit de beste plek om te duiken. Om het eiland te beschermen laat men dagelijks maar een bepaald aantal duikers op het eiland toe (het werkt obv een vergunning). Mabul is wereldwijd bekend om zijn fantastische muck-duikomstandigheden. Kapalai is een kleine zandbank, niet zo geweldig om te duiken vergeleken de andere twee eilanden, maar hier heb je een zeer exclusief resort op palen. Eigenlijk verdienen zowel Sipadan als Mabul hun eigen plek in deze lijst maar omdat je ze niet apart kunt bezoeken, vermelden we ze samen.

2. Lankayan

Lankayan is een klein eiland ten noorden van de stad Sandakan in het oosten van Sabah. Lankayan heeft slechts één (luxe) resort en alles draait er om duiken en ontspannen. Accommodatie is vrij duur en niet-duikers zijn wellicht beter af zijn op tal van andere eilanden. Na Sipadan biedt Lankayan waarschijnlijk de beste duikspots en duikomstandigheden in Maleisie.

3. Layang-Layang

Duiken bij Layang-Layang

Layang-Layang is geen tropisch eiland, maar een betonnen landingsbaan met een resort en een marinebasis, gelegen op een grote zandbank net onder de zeespiegel. Layang-Layang ligt in een afgelegen gebied waar de onderwaterwereld niet is aangetast door de mens. Koralen verkeren in fantastische staat. Layang-Layang is de plek bij uitstek om grote vissoorten en grote scholen vis te zien (niet zo veel van het kleinere spul).

4. Mataking, Pom-Pom en Sibuan

Hoewel de duikomstandigheden net iets minder spectaculair zijn vergeleken de nabij gelegen eilanden Sipadan en Mabul, bevat het gebied rond Mataking, Pom-Pom en Sibuan ook diverse fantastische duikstekken (vooral Sibuan staat net als Mabul bekend om het geweldige muckduiken). Mataking is een prachtige plek om te verblijven. Er is een zeer luxe resort waar je kunt genieten van de duiktrips in het gebied. Ook op Pom-Pom heb je een luxe eco-resort.

5. Redang

Duiken bij Redang

Redang is het eerste eiland in de lijst dat niet op Borneo ligt en ook dit is weer één van de betere duiklocaties in Maleisie. Het eiland Redang ligt in het Terengganu Marine Park, vlakbij de stad Kuala Terengganu aan de oostkust van het schiereiland Maleisie. Redang biedt geweldige duiklocaties en perfecte duikomstandigheden. Het is een prima plek om te beginnen met je duikavontuur, aangezien prijzen voor een 4-daagse PADI-cursus zeer betaalbaar zijn. Naast duiken kun je er op diverse plekken prima snorkelen. Accommodatie is er voldoende, met het schitterende The Taaras als meest luxe resort op het eiland. Redang kan niet bezocht worden tussen grofweg oktober en maart als gevolg van de moesson.

6. Lang Tengah

Duiken bij Lang Tengah

Het kleinere eiland Lang Tengah, gelegen tussen de populaire eilanden Redang en Perhentian, biedt uitstekende duikmogelijkheden. Het eiland heeft een paar mooie resorts en is óók geschikt voor niet-duikers. Lang Tenggah kan niet bezocht worden tussen oktober en maart als gevolg van het moesson-seizoen.

7. Tenggol

Het eiland Tenggol ligt aan de oostkust van het schiereiland Maleisie. Het heeft prachtige duikomstandigheden maar het is minder geschikt voor beginners vanwege de stromingen die vaak een grote rol spelen bij het duiken rond dit eiland. Tenggol kan niet worden bezocht tussen oktober en maart als gevolg van het moesson-seizoen.

8. Tioman (en de omliggende eilanden)

Duiken bij Tioman

Duikomstandigheden op Tioman zijn vergelijkbaar met de andere populaire eilanden aan de oostkust van het schiereiland Maleisie. Fantastisch aan het eiland Tioman is, dat naast het duiken het ook een geweldige plek is om te snorkelen, te zonnebaden en te kajakken. Het eiland is groot genoeg om tal van andere leuke activiteiten te doen. Het eiland is niet zo gemakkelijk te bereiken is in vergelijking met andere eilanden; er gaan namelijk geen vluchten naartoe (wel dagelijkse bussen).

9. Perhentian

Duiken bij Perhentian

Perhentian is het beste eiland in Maleisie om een duikcursus te doen en daarbij is het één van de beste duiklocaties in Maleisie. De duikomstandigheden zijn perfect voor beginners en er zijn diverse duiklocaties waar je, direct na het afronden van de PADI-cursus, prima kunt duiken. Perhentian heeft kalme wateren en een overvloed aan zeeleven. Naast het duiken is het waarschijnlijk één van de beste eilanden om te snorkelen met haar ondiepe riffen met mooie koralen en vele vissoorten (óók grote vissen en veel schildpadden). Op Perhentian zijn de prijzen om te duiken en voor de duikcursus waarschijnlijk de laagste in heel Maleisie. Als je een beginner bent is het eiland Perhentian de beste plek om naartoe te gaan! Perhentian (en ook Redang) is verder erg makkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur.

10. Tunku Abdul Rahman Marine Park

Tegenover de stad Kota Kinabalu in het westen van Sabah (Borneo) ligt het prachtige Tunku Abdul Rahman Marine Park (TARP). Dit gebied bevat tal van duiklocaties die zeker een bezoekje waard zijn. Duikscholen opereren voornamelijk vanuit Kota Kinabalu, al zijn er ook een paar die zich op de eilanden hebben gevestigd. Net als bij het eiland Perhentian is dit een geweldige plek om met duiken te beginnen omdat de duikomstandigheden optimaal zijn voor beginners. Een 4-daagse PADI-cursus is er goed betaalbaar.

Duiklocaties die de top 10 net niet haalden

Er zijn diverse andere schitterende duiklocaties in Maleisie. Hieronder volgen een aantal bestemmingen die de top10 net niet haalden, maar waar je wel prima kunt duiken. De reden dat ze buiten de top10 vielen heeft niet altijd te maken met de duikcondities. Dit kan ook liggen aan zaken als bereikbaarheid, prijs/kwaliteit en vanwege andere factoren. Ook zijn een aantal van de onderstaande eilanden perfecte plekjes om heerlijk te genieten en tot rust te komen, en is duiken er mogelijk maar het staat er niet centraal.

11. Mantanani; ten noordwesten van Kota Kinabalu. Betere duikcondities vergeleken TARP, maar minder goed bereikbaar.

12. Kapas; leuk en vooral klein eiland dichtbij Kuala Terengganu in het oosten van het schiereiland. Je kunt er leuk duiken, maar er zijn eilanden met betere duikconditities in de regio te vinden.

13. Talang-Talang; een klein eiland dichtbij Kuching. Hoewel je er kunt duiken, komen er nog niet zo heel toeristen op af. In de nabije toekomst zal dit eiland steeds vaker bezocht worden doo toeristen.

14. Tiga; populair eilanden dichtbij Kota Kinabalu. Bekend van de serie Survivor (Amerikaanse versie van Expeditie Robinson). Er zijn betere duikspots aan de weestzijde van Sabah, maar Tiga heeft ook meer te bieden.

15. Pulau Payar; meer een toeristische attractie dan een echt duikeiland. Je kunt hier vanaf Langkawi of Penang naartoe om te snorkelen en te duiken. Duikcondities zijn er vrij goed, als je bedenkt dat de rest van de regio bekend staat om het troebele zeewater. Als we mogen kiezen gaan we vanaf Langkawi naar het geweldig mooie Thaise eiland Koh Lipe (alleen mogelijk de periode okt/nov t/m april).

Schildpadeilanden

Er zijn op dit moment twee schildpadeilanden. Duiken en snorkelen staan hier niet centraal, hier kom je voor de schildpad-experience. ’s Nachts komen er schildpadden aan wal om eieren te leggen. Je kunt dit spektakel up-and-close meemaken.

16. Selingan (Turtle Island dichtbij Sandakan); waarschijnlijk de beste plek in Maleisië om alles over schildpadden te weten te komen.

17. Satang (Turtle Island dichtbij Kuching); een minder populair schildpadeiland. Ook hier staat de eco-ervaring met schildpadden centraal.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

1Pingbacks & trackbacks op De tien beste duiklocaties in Maleisie

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *