GOKL busnetwerk in Kuala Lumpur

GOKL is een gratis busdienst waarmee je makkelijk tussen verschillende wijken en buurten binnen Kuala Lumpur kunt reizen. In sommige wijken waar deze busdienst actief is bieden ze een interessant alternatief voor toeristen die liever niet teveel geld willen kwijt zijn aan Grab taxi’s of aan de metro. Zo heb je bijvoorbeeld een lijn tussen KLCC en Bukit Bintang en ook één tussen Bukit Bintang en Chinatown in het centrum van Kuala Lumpur. De bussen zijn modern, duidelijk herkenbaar aan de roze kleur en er is zelfs gratis WiFi aan boord.

De GOKL stadsbusdienst is bedoeld om makkelijk binnen het Kuala Lumpur Central Business District (CBD) te reizen. Het werd gelanceerd om de mobiliteit binnen KLCC, Bukit Bintang, Chinatown met diverse buitenwijken te verbeteren. Daarbij is het door het stadsbestuur ingezet om het enorme verkeersprobleem in het centrum van de stad te verlichten. Doordat het gebruik van de bus ook nog eens milieuvriendelijker is, helpt het ook met het terugdringen van de enorme uitstoot aan uitlaatgassen in de drukke stad.

GOKL City Bus in Kuala Lumpur

Hoewel het als lokale service bedoeld is, genieten ook toeristen van de voordelen van deze busdienst omdat het een prima alternatief is voor de relatief hoge prijzen van de Grab (taxi) in en rond KLCC. Met de komst van Grab is het taxiprobleem in KL zo goed als opgelost, maar nog steeds kan een Grab op sommige momenten aan de prijs zijn, vooral als je meerdere korte ritjes per dag maakt.

GOKL City Bus in Kuala Lumpur

Makkelijk en de hele dag door te gebruiken

De gratis stadsbusdienst is operationeel sinds 31 augustus 2012 en het heeft momenteel 7 routes; de groene, de paarse, de rode, de blauwe, de oranje, de roze en de turquoise lijn genoemd. Je kan in- en uitstappen op tal van officiële GOKL bushaltes en veel van deze haltes zijn gunstig gelegen in de buurt van attracties, winkelcentra, eet- en drinkgelegenheden of dichtbij plekken waar je kan overstappen op ander vervoer (zoals de monorail en LRT). Momenteel zijn er in totaal tientallen GOKL bussen per lijn in gebruik en iedere bus biedt plaats aan maximaal 60 personen. Buiten de spitsuren rijdt er elke vijf tot vijftien minuten een bus. De bussen zijn toegankelijk voor gehandicapten met een rolstoel. De GOKL busdienst rijdt dagelijks tussen 6.00 en 23.00.

GOKL City Bus in Kuala Lumpur

GOKL werkt erg prettig. Gewoon instappen en op je bestemming weer uitstappen. In de bus hangt een kaart, maar wij maken altijd handig gebruik van Google Maps die goed laat zien waar je precies bent.

Groene lijn tussen KLCC en Bukit Bintang

De groene lijn pendelt tussen KLCC en Bukit Bintang. Naast de verhoogde voetgangerstunnel hebben reizigers nu een tweede optie om makkelijk van het ene deel van het centrum van KL naar het andere deel te reizen. Deze buslijn heeft een halte voor Suria KLCC en Starhill/Pavilion KL (in Bukit Bintang) en tal van andere interessante haltes langs de route. Bijvoorbeeld stop nr. 5 is aan de voorkant van de oprit naar de Menara KL Tower, een populaire attractie in KL. Er is ook een halte bij Lot10 en Sungei Wang pal in het midden van Bukit Bintang. Bij deze halte kun je tevens overstappen op de paarse lijn die naar Chinatown gaat (of je neemt onder Lot10 de metro naar Chinatown – Pasar Seni Station).

slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-1
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-2
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-3
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-4
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-5
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-6
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-7
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-8
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-9
slider-gokl-city-bus-kuala-lumpur-10

previous arrow
next arrow

Paarse lijn van Bukit Bintang naar Chinatown

De paarse lijn brengt reizigers van het Bukit Bintang-gebied naar Chinatown en terug. Je kunt de bus nemen voor het winkelcentrum Pavilion KL en hiermee naar Chinatown of naar de Centrale Markt reizen. Reizigers die met de bus op Pudu Sentral aankomen (of vertrekken) kunnen de paarse lijn gebruiken en gratis naar Bukit Bintang (en vervolgens met de groene lijn naar KLCC reizen).

Rode en blauwe lijn naar Chow Kit

Een minder populaire, maar wel zeer handige lijn is de rode lijn die grofweg tussen KL Sentral en Chow Kit loopt. Chow Kit is al jaren flink in opkomst als (authentieke) toeristische wijk. Een beetje vergelijkbaar met Chinatown, maar met eigen unieke highlights. De blauwe lijn gaat tussen Bukit Bintang en Chow Kit, met een aantal stops die met de rode lijn overlappen. De rode, blauwe en oranje lijnen komen alledrie bij elkaar bij Terminal Pekeliling, waar diverse langeafstandsbussen riching het noorden (en oosten) vandaan vertrekken. Terminal Pekeliling is echter ook met de metro en monorail bereikbaar.

Nieuwe lijnen

Al met al is deze nieuwe dienst een grote vooruitgang voor de inwoners van KL maar ook voor buitenlandse toeristen. De buslijnen liggen in gebieden waar er normaal gesproken niet veel alternatieve manieren zijn om te reizen behalve de -vaak vrij dure- Grab. De stop bij Bukit Bintang (Ain Arabië schuin tegenover winkelcentrum Lot10) functioneert als een hub waar de groene, paarse en blauwe lijn elkaar kruisen.

Verder heb je nog de oranje lijn, die voor toeristen op zich niet zo heel interessant is omdat deze in het noorden van KL de blauwe en rode lijnen kruisen waarmee locals naar de buitenwijken van KL kunnen reizen. Ook heb je de Pink Line, de roze lijn die de Bangsar South met de Universiteit van KL verbindt. Als laatste de Turquoise Line, ten noorden van Jalan Ampang. Er zijn plannen om in de nabije toekomst nog meer GOKL-busroutes te lanceren, waarbij vooral gekeken wordt naar wijken met de lagere inkomensgroep omdat zij het meeste baat hebben bij gratis OV.

Op de GOKL Moovitap website kun je de laatste updates rond de gratis busdienst lezen.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

1Pingbacks & trackbacks op GOKL busnetwerk in Kuala Lumpur

  1. Bukit Bintang Plaza
    maandag, 30 september 2019 om 11:56 (4 jaar geleden)

    […] waar BB Plaza stond een nieuw metrostation, met verbinding met station Pasar Seni (Chinatown). De GOKL bus heeft een halte tegenover het winkelcentrum, hier heb je tevens een […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *