6 perfecte plekken in Maleisië als je van wandelen houdt!

Met zoveel te doen in Maleisië kan het soms overweldigend zijn hierin een keuze te maken. De meeste reizigers gaan zo’n twee tot drie weken op vakantie naar het land. Vooral populair zijn eilanden met prachtig witte stranden, dichte jungles in de vele nationale parken en de historische centra in grote steden. Eén activiteit wordt echter vaak over het hoofd gezien door reizigers die het land bezoeken en dat is wandelen. Je zou het misschien niet denken, maar je kunt de mooiste wandeltochten doen in het land. Meer weten over waar je kan wandelen als je naar Maleisië gaat, lees dan hieronder verder!

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu

Nadat je vliegtickets en accommodatie hebt geboekt is het tijd om de dagen verder in te vullen. Je kan bijvoorbeeld losse trips boeken, of meerdaagse uitjes. Bookatrekking is een populair platform waar liefhebbers van avontuur een ultieme meerdaagse wandeltocht kunnen boeken. Zo bieden ze een aantal tochten verspreidt over twee gebieden in Sabah (op Maleisisch-Borneo) die je kunt overwegen als je van wandelen houdt. Een aantal vind je rond Mount Kinabalu (te combineren met white water rafting) en een aantal rond Mount Trusmadi.

Tanjung Rhu op het eiland Langkawi

Tanjung Rhu op het eiland Langkawi

In Tanjung Rhu vind je één van de bekendste wandelroutes in Langkawi: de Rhu Trail. Deze trail maakt deel uit van de Langkawi Trail, een netwerk van paden dat de Rhu Trail verbindt met de Gunung Raya Hiking Trail. De Rhu Trail is een gematigd pad, maar het is zeker te doen voor wandelaars van alle niveaus. Een van de beste dingen aan deze route is dat je het grootste deel van de route langs het strand loopt, zo kan je de hele tocht genieten van het uitzicht op het water.

Penang National Park

Penang National Park

In het uiterste noordwesten van het eiland Penang vind je het Penang National Park, het kleinste nationale park van Maleisië. Door het park lopen diverse wandelroutes die allemaal goed via informatiebordjes worden aangegeven. Je komt er makkelijk met een Grab (taxi). Als je een huurauto (of scooter) hebt, kan je er prima zelf naartoe rijden. Er is een grote parking bij de ingang. Na registratie en het betalen van de toegangsprijs van een paar ringgit kan je naar hartenlust wandelen. Een hoogtepunt is een tocht naar Tasik Meromiktik, een zoetwatermeer met prachtige kleur.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Cameron Highlands is vooral bekend vanwege de schitterende theevelden en daarom een populair ‘weekendje-weg bestemming’ onder de lokale bevolking. De frisse hooglanden zijn echter ook perfect om te wandelen. Er zijn meer dan 10 wandelroutes, variërend in zwaarte. Wandelroute nr10 is een aanrader, vanwege de uitzichten en de variatie en deze route is tevens prima geschikt voor gezinnen met kinderen.

F.R.I.M.

F.R.I.M.

F.R.I.M. is het Forest Research Institute Malaysia en dit kleine natuurgebied ligt op de rand van Kuala Lumpur. Het is populair in de weekenden, vooral onder sportievelingen die er ’s ochtends vroeg komen wandelen, hardlopen en fietsen (dan is het er nog lekker fris). Er zijn meerdere wandelroutes met goede wandelpaden, langs uitkijkpunten en watervallen. Een hoogtepunt van F.R.I.M. is de Forest Skywalk, met schitterende uitzichten over de jungle en de stad.

Taman Negara trails

Taman Negara

Taman Negara is één van de oudste jungles ter wereld en is tevens het meest populaire nationale park van Maleisië. Het ligt op een paar uur reizen vanaf de hoofstad Kuala Lumpur en vaak een standaard bestemming op het programma bij een reis door Maleisië. Taman Negara heeft een ruime keuze qua accommodatie, allemaal geconcentreerd rond het jungledorp Kuala Tahan. Vanaf Park HQ (bij het populaire Mutiara Taman Negara) starten meerdere wandeltochten, allemaal goed aangegeven. De verschillende routes kun je naar eigen wens combineren tot de ultieme wandelen. De meest populaire wandeltocht gaat via paden: 1 → 3 → 4 → 5 → 6 → 2 → 1. Deze tocht gaat voor een deel over de Canopy Walk, een hoogtepunt van je bezoek aan het park.

Tips bij wandelen in Maleisië

  • Schrijf je altijd in bij Park HQ zodat men weet dat je een wandeling doet.
  • Zorg voor voldoende water, DEET, zonnebrand en voedsel.
  • Wandelschoenen zijn handig, maar sportieve schoenen met goed profiel voldoen ook (scheelt zeulen in je bagage).
  • Stop eten of droge kleding in een zip lock bag zodat het droog blijft.
  • In de jungles zijn speciale anti-leech sokken tegen bloedzuigers handig.
  • Zorg voor een simpele poncho of een regenjas.
  • Een lange broek is handig omdat wandelpaden vaak (deels) overwoekerd zijn.
  • Een offline kaart op je telefoon kan goed van pas komen, vaak werkt positiebepaling via GPS ook op je telefoon als je geen bereik hebt.
  • Een simpel EHBO-tasje kan geen kwaad om bij je te hebben. Blarenpleisters komen soms ook goed van pas.
  • Verder nog een laatste tip, als je problemen hebt met je vlucht, gebruik dan Aviclaim om een compensatie aan te vragen.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *