Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Op vakantie gaan naar Maleisië is natuurlijk hartstikke leuk en de manier waarop de meeste reizigers het land verkennen is doorgaans per vliegtuig, trein, bus of (huur)auto. Een andere toffe wijze om het land te ontdekken is door het huren van een scooter. In de steden is het een ideaal vervoersmiddel, omdat je zo verkeersopstoppingen voorkomt. Wat ons betreft is Kuala Lumpur en ook Georgetown op het eiland Penang wel een uitzondering. Vanwege de enorme drukte is het alleen geschikt voor hele ervaren scooterrijders en wij raden in de meeste gevallen een huurauto of een Grab aan.
Op rustige toeristische bestemmingen (vooral eilanden) is het de perfecte manier om op je eigen tempo de omgeving te verkennen. Je kunt overal wel scootertjes en bromfietsen huren voor een lage prijs en de scooters zelf zijn vaak hagelnieuw. Vaak rij je dagen achtereen met één volle tank, maar mocht je moeten bijtanken dat kost dit hoogstens RM20 voor een nieuwe volle tank. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten, deze bespreken we in dit artikel met tips voor het huren van een scooter in Maleisië.
De meeste verhuurders zullen niet heel streng zijn met het verhuren van hun brommers en scooters, maar je wilt toch niet in de problemen raken. Als je bijvoorbeeld in aanraking komt met de politie zal een internationaal rijbewijs goed van pas komen. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen bij de ANWB en kost tussen de 19 en 25 euro. Dit rijbewijs is ook heel handig als je een auto wilt huren in het buitenland. Een internationaal rijbewijs is drie jaar geldig. Het is meestal niet mogelijk om zonder (auto)rijbewijs te huren, dus ook niet als je in Nederland wel een scooterrijbewijs hebt. Sommige verhuurders wilen dat je je paspoort achterlaat. Doe dit onder geen beding. Geef liever een kopie van je paspoort of ga na of je vooraf een borg kunt betalen.
De drukte in steden kan nogal overweldigend zijn. Als je dan geen goede controle hebt over je scooter of bromfiets kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is dan ook een goed idee om een rustig stukje op te zoeken om daar even te oefenen met je gehuurde vervoermiddel. Als je vervolgens wel de drukte in gaat is het belangrijk om rustig te blijven, maar ook niet té voorzichtig gaan rijden. Gebruik veelvuldig je spiegels en zet als het te druk is even je scooter aan de kant. Maak geen rare bewegingen en rij vooral niet te hard of te langzaam. Andere weggebruikers verwachten namelijk dat je gewoon meegaat met de gekte en als je dan langzaam rijdt creëer je een gevaarlijke situatie.
Het grote voordeel van een scooter is dat je vaak makkelijk een rustig zijweggetje in kunt rijden om zo – wellicht wat trager maar veel veiliger – naar je bestemming te rijden. Bijna alles kan ‘binnendoor’ en zorg er daarom voor dat je nooit op de drukke hoofdwegen terecht komt. Verder gebruiken wij altijd Google Maps die handig via het fietsicoon de binnendoor weggetjes toont. Gebruik je telefoon nooit terwijl je rijdt, maar stop even netjes langs de kant om even de kaart te bekijken.
De binnenlanden van eilanden als Penang, Pangkor of Langkawi zijn allemaal goed geasfalteerd. Het komt zelden voor dat je op een zandweggetje terecht komt en we raden aan om hier zoveel mogelijk van weg te blijven. Verder heb je overal benzinepompen waar je makkelijk en goedkoop tankt. Vaak hoef je zelf niks te doen en kun je terecht bij de speciale pomp waar een mannetje de scooter vol tankt (en waar je cash ter plekke betaalt).
We noemen het in dit artikel overigens een scooter of bromfiets, maar het lijkt meer op een motor. De motor van een bromfiets is 50cc, terwijl de ‘scooters’ die je in Maleisië huurt vaak 110 of 125 cc hebben, een flink stuk krachtiger dus. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je voor een bromfiets kiest, want als je een simpel brommertje verwacht kom je van een koude kermis thuis. Optrekken doe je daarom altijd langzaam en het gas gaat nooit voluit open.
Het is verder ook verstandig om zelf een goede helm mee te nemen in plaats van daar lokaal een helm te huren. Deze tip geldt wellicht vooral voor backpackende reizigers die in meerdere landen komen waar ze een scooter huren. De lokale helmpjes zijn vaak van inferieure kwaliteit en daarbij niet altijd even fris. Geen ramp op de landweggetjes, maar absoluut af te raden in de grote steden. Je weet dan zeker dat je een goede helm draagt. Gezien de temperaturen is een jethelm kopen een slim idee. Deze helm is namelijk open en is daardoor een stuk koeler. De helm die je vooraf koopt en zelf meebrengt kun je altijd nog proberen te slijten bij de verhuurder, zodat je deze niet meer naar huis hoeft te nemen.
Hoewel wij zelf in het verleden diverse keren in/door grote Maleisische steden gereden hebben met de scooter (o.a. Georgetown, Malakka, Kota Bharu etc) zijn we er inmiddels uit dat we het zelf niet zo snel meer doen. Met de komst van het zeer prettige Grab kun je overal makkelijk komen. Een Grab regel je met een paar kliks binnen de handige app en voor je het weet staat deze voor je klaar. In grote steden als Kuala Lumpur of op het eiland Penang, met een Grab ben je zo op je bestemming. Je kunt zelfs op een afgelegen bestemming vaak nog een Grab vinden.
Buiten de grote steden is een scooter fantastisch en het biedt de mogelijkheid om de lokale bevolking en de lokale kampungs veel beter te ervaren en verkennen. Eilanden als Penang, Pangkor en Langkawi zijn uitstekend te bezoeken op een scooter. Wegen zijn vaak rustig en je kunt overal stoppen en parkeren, ook aan verlaten stranden en bij leuke wegrestaurants. Als je een scooter voor 24 uur huurt kun je op je gemak de eilanden ontdekken en lekker doen wat je zelf wilt. 24 uur betekent 24 uur dus hoef je de scooter pas de volgende dag in te leveren, waardoor je er bijvoorbeeld ook ’s avonds mee op pad kunt.
Op Penang huur je de scooter het beste in Batu Feringghi. Op Langkawi is Pantai Cenang de meest voor de hand liggende plek om een scooter te huren en op Pangkor huur je een scooter doorgaans via de accommodatie. Op andere plekken in Maleisie moet je ter plekke even navraag doen waar je het beste een degelijke scooter kunt huren. Ga alleen in zee met de officiële verhuurders, vaak kleine reisbureautjes die ook auto’s en scooters verhuren.
De andere optie is een tour, maar dan kun je niet zelf bepalen wat je doet en ben je ook niet bepaald vrij om te gaan wanneer je wilt. Een scooter is dan dus de ideale oplossing, want ben je op een bestemming of bezienswaardigheid uitgekeken, dan rij je gewoon weer verder.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten kunnen dan ook hoog oplopen bij een ziekenhuisbezoek. Daarom is het van groot belang dat je van tevoren een goede reisverzekering aanschaft die de kosten bij een scooterongeluk ook dekken. Zo kun je met een gerust hart op pad, al hopen we natuurlijk dat er helemaal niets gebeurt.
Heb je al (ruime) ervaring met het rijden op een brommer? Dan is het huren van een scooter in Maleisie een hele leuke manier om bepaalde bestemmingen te verkennen. Ben je onbekend met het rijden op een brommer, stap dan bij iemand achterop of kies voor de huurauto of Grab. Toch een scooter huren? Rij voorzichtig en maak geen brokken. Rij bij voorkeur buiten de steden en bij helder/droog weer. Begint het ineens keihard te regenen (dit komt veelvuldig voor in Maleisië), stop dan ergens waar je overdekt staat en wacht tot de bui voorbij is. Vaak duren de heftige regenbuien maar een half uurtje.
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.