Tips voor het kopen van een auto in Maleisie

Als je besluit om voor een langere periode in Maleisië te gaan wonen en werken, is het kopen van een eigen auto de moeite waard. Vooral op het schiereiland betekent dit vrijheid en de mogelijkheid om gemakkelijk een groot deel van het land te bezoeken. In Maleisie heb je veel feestdagen en andere vieringen met als gevolg veel ruimte voor korte trips. Ook is een eigen auto perfect als je zelfstandig (en gemakkelijk) op zoek wilt naar de leukste restaurants. Is rijden in Maleisië niet jouw ding, dan kun je altijd prima gebruik maken van Grab, wat ook erg prettig werkt (vooral in de grote steden). Lees hier onze tips voor het kopen van een auto in Maleisie.

Hieronder volgt een overzicht met zaken waaraan je moet denken bij het kopen van een auto in Maleisie. Hoewel deze informatie mogelijk niet interessant is voor toeristen die het land bezoeken, hebben expats, studenten en stagiaires er wel veel aan.

Tips bij het kopen van een auto in Maleisie

 1. Er zijn bijna geen betrouwbare tweedehands auto’s onder de RM5000 te koop. Auto’s goedkoper dan RM5000 hebben vaak veel reparaties nodig die snel een paar duizend ringgit kosten. Een goedkope auto kost meestal tussen de RM7000 en RM10.000. Het gaat dan om een oudere auto (10 jaar of ouder) met flink wat kilometers. Vaak gaat het om lokale merken, of om zeer oude importauto’s.
 2. Een nieuwe auto in Maleisie kost al snel meer dan RM100.000 en een veelvoud van wat je er in Nederland voor zou betalen. Luxe Europese automerken kosten snel een paar honderdduizend ringgit vanwege de hoge aanschafprijs en de hoge invoerkosten. Zelfs een BMW van minstens 5 jaar oud kost makkelijk meer dan RM150.000. Om die reden rijden de meeste expats lokale merken, of Aziatische merken. Rijke Maleisiers rijden het liefst rond in dure Europese merken.
 3. Een paar lokale merken vormen een uitzondering op de doorgaans zeer hoge prijzen. Zo koop je het goedkoopste model van de populaire Perodua Axia vaak al vanaf RM25.000. Ook een aantal andere lokale modellen worden rond dit bedrag verkocht.
 4. De meest voorkomende merken in Maleisie zijn Proton, Toyota, Honda en Hyundai. De meest voorkomende Europese auto’s zijn BMW en Mercedes. Audi wint momenteel aan populariteit maar vreemd genoeg hebben sommige inwoners de indruk dat Audi van mindere kwaliteit is in vergelijking met BMW en Mercedes. Proton is een lokaal merk, en naast dit merk heb je nog diverse andere lokale merken in Maleisie (zoals Perodua en Naza).
 5. Banken staan vaak te popelen om autoleningen af te geven. Expats hebben meestal een hoog inkomen in vergelijking met de lokale bevolking, maar expats blijven vaak ook minder lang in Maleisie (wat van invloed is op de leenvoorwaarden). Leningen zijn beschikbaar, maar er kunnen beperkingen gelden (zoals een kortere tijd om terug te betalen wat hogere maandelijkse kosten betekent). Wanneer je een lening aangaat is er meestal een aanbetaling nodig van minimaal 10%. Om de lening te krijgen moet je diverse documenten overleggen, zoals bankafschriften (als bewijs van inkomen), je paspoort met werkvergunning en vaak een brief van het bedrijf waar je werkzaam bent. Een algemene vuistregel is dat je een salaris moet hebben van tenminste drie tot vijf maal van het maandelijks te betalen aflossingsbedrag om een lening te krijgen. De rente voor een nieuwe auto is meestal tussen de 2% en 4% per jaar (tweedehands auto’s tussen de 4% en 8%). Leningen die worden verstrekt zijn meestal voor ongeveer 10 jaar als het om een nieuwe auto gaat.
 6. Proton, de nationale auto van Maleisie, is misschien niet de beste of de mooiste auto om in te rijden, het is wel een auto waar iedereen in rijdt in Maleisie. Het voordeel is dat er veel garages zijn met uitgebreide kennis van de auto en dat de onderdelen ook minder duur zijn. Het is tevens een merk dat zijn waarde goed behoudt. Als je een krap budget hebt ben je waarschijnlijk het beste af met een Proton.
 7. Als je overgaat tot het kopen van een auto in Maleisie, zorg er dan voor dat je een iemand meeneemt die Bahasa Malayu spreekt. Chinees is vaak nóg beter omdat de tweedehands automarkt vooral in handen is van Chinese Maleisiers. Ook als je naar een dealer gaat is het vaak handig om iemand mee te nemen die de lokale taal spreekt. Het kan ook in de eindprijs schelen, want er kan beter onderhandelt worden.
 8. Controleer de staat van dienst, de geschiedenis en de kilometerstand van het voertuig. In de praktijk is er geen controle op de verkoop van tweedehandse auto’s en kan iedereen maar wat beweren bij de verkoop. Controleer daarom zelf de auto goed, en neem de auto mee naar een garage om de auto te laten keuren. Schadeauto’s worden niet bijgehouden in Maleisie, dus komt een gerepareerde schadeauto zonder problemen weer op de automarkt.
 9. Laat het voertuig testen door een onafhankelijke garage/dealer/reparatiewerkplaats en gebruik de uitkomsten om te onderhandelen over de prijs.
 10. Gebruik de advertenties in Mudah.com.my om een indruk te krijgen over de prijzen voor een bepaald type, bouwjaar en model. Als je een auto te koop ziet voor de helft van de reguliere tweedehandswaarde stel jezelf dan de vraag wat er mis kan zijn. Geloof het of niet, ook gestolen auto’s kunnen vrijwel probleemloos verkocht worden in Maleisie.
 11. Geloof de meeste verkoopargumenten niet. Let erop dat bijna elke advertentie dezelfde omschrijving bevat. Altijd is de verkoper de eerste eigenaar, en in veel gevallen wordt de auto verkocht voor een oudere, vaak vrouwelijke, bekende (kennis of familielid) die zelf niet meer voldoende ter been was om zelf bij de verkoop aanwezig te zijn.
 12. Neem de auto mee voor een proefrit. Controleer of alle essentiële functies; zoals remmen, banden, de koppeling, versnellingsbak, zonnescherm, verlichting, deuren, elektrische ramen (indien aanwezig), centrale vergrendeling en airconditioning werkt. Met het kopen van een auto in Maleisie zonder proefrit neem je een enorm risico.
 13. Auto’s behouden hun waarde langer in Maleisie dan in andere landen. Als je een auto koopt voor RM15.000 dan is de kans groot dat je twee jaar later nog een bedrag van ongeveer RM13.000 voor de auto krijgt. Nieuwe auto’s verliezen direct na aanschaf van de auto ongeveer 30% van hun waarde. Bekende Aziatische merken als Subaru, Mitsubishi, Toyota, Honda, Nissan, Kia behouden hun waarde nog net wat beter dan lokale automerken als Proton en Perodua.
 14. Maleisië is één van de duurste landen ter wereld wat betreft de prijs van een gloednieuwe auto en tevens wat betreft de prijs van een occassion. In een recent onderzoek kwam Kuala Lumpur zelfs uit de bus als de allerduurste stad om een auto te kopen. Hou er echter wel rekening mee dat Maleisië al jaren binnen de top10 goedkoopste landen qua benzineprijs valt. Dit betekent zeer lage maandelijkse kosten om te kunnen rijden.
 15. Met de enorm lage benzineprijzen komt de markt voor elektrisch rijden nauwelijks op gang in Maleisië. Niet alleen zijn elektrische auto’s absurd duur in het land, het laadpalennetwerk staat er nog in de kinderschoenen.
 16. Controleer of het voertuig daadwerkelijk eigendom is van de verkoper. Dit kan worden gedaan op JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan).
 17. Wanneer je de auto koopt moet je naar JPJ, net buiten het centrum van KL, om de auto op je naam te laten registreren.
 18. Pas nadat je de auto hebt geregistreerd op jouw naam (en ervoor hebt gezorgd dat er geen uitstaande leningen en boetes zijn én na de officiële autokeuring) kun je de betaling doen.
 19. In Maleisie kunnen mensen een lening (vergelijkbaar met een hypotheek) op een auto krijgen die overdraagbaar is na de verkoop. Dit betekent dat je een auto koopt met een uitstaande lening. Controleer altijd, indien mogelijk, de achtergrond of de geschiedenis van het voertuig alvorens te beslissen om het voertuig te kopen. Het is niet ongebruikelijk een auto met lopende lening te kopen, waarbij de hoogte van het openstaande deel van de lening van de prijs wordt afgetrokken (maar die je vervolgens zelf verder aflost).
 20. Als je de auto naar een normale garage brengt, moet je altijd samen met de monteur een kort ritje om de auto te testen. Onze ervaringen zijn dat vaak alleen het directe probleem verholpen wordt, maar dat er niet verder dan dat wordt gekeken. Dit betekent dat er een kans bestaat dat je nieuwe problemen kunt verwachten. Wees altijd alert en vraag altijd hoeveel dagen garantie je hebt op de reparaties.
 21. Als je in de problemen komt op de weg zorg dan dat je de juiste verzekering hebt. Onze ervaring met Axa is vrij goed. We hadden een paar keer problemen met onze goedkope auto en we hoefden nooit meer dan twee uur te wachten voordat het sleepbedrijf kwam. Zorg ervoor dat je het nummer van je verzekeringsmaatschappij bij de hand hebt.
 22. Haast je nooit bij het kopen van een auto in Maleisie. Probeer ook eerst een betrouwbare bron te vinden die geen banden heeft met de dealer (of verkoper). Vertrouw ook niet teveel op advertenties die je vaak langs de wegen ziet. Zorg altijd dat alle documenten in orde zijn en dat er niet geknoeid is met de auto.
 23. Als je de auto verkoopt (onderhandse verkoop) zorg er dan altijd ervoor dat de betaling contant gebeurt bij aflevering. Er zijn veel gevallen bekend van vertrekkende expats die voor de gek werden gehouden, waarbij de problemen niet meer op tijd werden opgelost.

Tips bij het kopen van een auto in Maleisie

Tips bij het kopen van een auto in Maleisie

Kwamen deze tips voor het kopen van een auto in Maleisie van pas en heb je zelf een auto in Maleisie gekocht? Deel dan hieronder je ervaringen met de andere lezers.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

2 reacties op Tips voor het kopen van een auto in Maleisie

 1. Bernard
  maandag, 12 januari 2015 om 04:40 (9 jaar geleden)

  Hoe en waar kan ik navragen of de wagen vrij is van een lening daar de banken deze info niet geven

  Beantwoorden
  • Ilya
   maandag, 12 januari 2015 om 09:22 (9 jaar geleden)

   Hi Bernard,

   In KL moet je hiervoor bij JPJ zijn; de algemene instantie voor alles dat met auto’s te maken heeft. Ik weet echter niet of er in KK ook een versie van JPJ zit.

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *