Een pak kopen in Maleisie

Ik wil in Maleisie een Bespoke pak laten maken of MTM pak kopen, waar kan ik dit het beste doen?

In Maleisie heb je veel kleermakers. Een aantal daarvan zijn zelfs internationaal bekend. Een maatpak is een belangrijke aankoop en niet iets dat je even in een paar dagen regelt. Voor de meeste toeristen valt een echt perfect maatpak dan ook al snel af. Ga je naar een gerenommeerde kleermaker dan duurt het vaak ruim een maand voordat je het nieuwe handgemaakte pak kunt afhalen; in sommige gevallen zelfs maanden. In dat geval is het alleen maar interessant voor Nederlandse expats die in Maleisie wonen en werken; die hebben wel de tijd om een goed maatpak te kopen.

pak-kopen-in-maleisie-1

Goedkoop en snel is duurkoop

Kleermakers die beweren dat ze een pak wel binnen 4 dagen gereed kunnen hebben leveren vaak een aangepast pak. Op zich kan het, maar dan moet je niet achteraf teveel eisen stellen aan het eindresultaat. Bij een maatpak wil je echter nu juist geen haastwerk, het is enorm belangrijk dat het een perfecte pasvorm heeft. We raden reizigers om die reden ook af een maatpak tijdens een kort verblijf in Maleisie te bestellen, tenzij de kleermaker het voor een paar honderd ringgit levert (wat bijvoorbeeld in Vietnam wel prima mogelijk is); dan is het weer zo goedkoop dat het niet zo’n ramp is als het geen perfect passend maatpak is. Aangezien de prijs van een goed maatpak in Maleisie meestal start bij RM700 (omgerekend ongeveer €170) mag je er dan ook best wel wat van verwachten. Momenteel heb je in Nederland al een maatpak van prima kwaliteit en goede stoffen vanaf €250. Natuurlijk kun je in Nederland ook pakken voor een veelvoud van dit bedrag kopen, maar dit geldt ook voor Maleisie (zo kost een pak bij een van de beste kleermakers ruim RM3000).

pak-kopen-in-maleisie-2

Bekende kleermakers in Kuala Lumpur

Grote namen in Kuala Lumpur zijn; Lord’s Tailor, Bespoked 1U en Kinslager. Aanpassingen kun je het beste laten uitvoeren bij Ruths (onderin winkelcentrum Suria KLCC), Binwanis (winkelcentrum The Curve) en Sparkmanshop (winkelcentrum The Gardens).

Lord’s Tailor is waarschijnlijk de meest bekende kleermaker in Maleisie (en ook buiten Maleisie). Er zijn twee vestigingen in KL te vinden; één in het kleine winkelcentrum Ampwalk (hier vind je tevens de Nederlandse ambassade) en een vestiging in de expatwijk Bangsar. De zoon van Lord vind je in de Bangsar vestiging; wil je een modern maatpak, dan kun je het beste naar hem gaan. De ‘oude’ Lord is vooral bekend om zijn prachtige klassieke pakken.

Een andere zeer goede kleermaker vind je in het winkelcentrum 1 Utama buiten de stad; Bespoked 1U. Onze persoonlijke favoriet is Kinslager. Zij leveren betaalbare pakken van hoge kwaliteit. Kinslager ligt een flink eind buiten Kuala Lumpur; in de expatwijk Desa Parkcity (Waterfront). Hier betaal je ongeveer RM1250 voor een pak van goede kwaliteit (met een aantal prachtige unieke kenmerken). Ze hebben een facebook groep waar ze zo nu en dan speciale aanbiedingen.

pak-kopen-in-maleisie-3

Een maatpak in Maleisie niet spotgoedkoop

Bij de meeste kleermakers die we hiervoor noemden betaal je RM1500 of meer voor een maatpak. Bespoked 1U is de duurste kleermaker van het stel; hier betaal je al snel vanaf RM2500 voor een pak; afhankelijk van het soort stof natuurlijk. Bij al deze kleermakers kun je ook een pak van vele duizenden euro’s kopen; afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen stoffen. Naast de dure manieren om aan een maatpak te komen, kun je ook naar de kleine textielwinkeltjes in de wijk Little India gaan. Hier is een pak veel goedkoper vergeleken de eerder genoemde opties; een risico is mogelijk de taalbarrière. Het is niet makkelijk om een local uit te leggen wat veranderd moet worden wanneer deze nauwelijks Engels spreekt. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit. Een oneffenheid is volkomen normaal bij een maatpak, maar miscommunicatie zou geen reden voor teleurstelling mogen zijn.

pak-kopen-in-maleisie-4

pak-kopen-in-maleisie-5

Bespoke maatpak advies

Hieronder volgt een uitleg rond de verschillende mogelijkheden die je allemaal hebt wanneer je een maatpak wil kopen (de term voor het volledig zelf samenstellen van een pak heet Bespoke). We behandelen hier de specificaties van een modern pak zoals gangbaar is in Nederland (niet té modern). Het gaat er natuurlijk uiteindelijk om dat je een pak hebt dat als gegoten zit; een pak waarvan er maar één is en waar niet duizend collega’s van je in rondlopen. Wil je een warm (Europees) pak, neem dan 300 gram of meer bij de zwaarte van de stof, een Aziatisch zomerpak is meestal van 300 gram of iets minder (gebruikelijk tussen 250g en 280g, soms zelfs 220g). Overigens is er groot verschil in prijs bij de gebruikte stof. De kleermaker heeft natuurlijk zelf ook een stijl. Doorgaans zijn de jongere kleermakers wat beter in het maken van moderne pakken, en de wat oudere kleermakers beter met klassieke stijlen. Als je zelf bekend bent met het laten maken van een pak dan is dat een voordeel; het is erg prettig voor een kleermaker als je hem van gerichte input kunt voorzien. Welke mogelijkheden heb je nu allemaal wanneer je een pak laat maken.

 • Enkele split of twee splitten
 • Single of double breasted
 • Twee of drie knopen op het jasje
 • Zakken die op het jasje zitten, of zakken die binnen het jasje zitten (klepzakken)
 • Twee- of driedelig
 • Schoudervullingen of natuurlijke vulling
 • Notched of peaked lapels
 • Welk type knopen (kun je los uitkiezen)
 • Binnenvoering van het jasje (meestal van zijde)
 • Vier knopen bij de mouw van het jasje
 • Bandplooibroek of moderne vlakke voorkant
 • Hoek van de broekzak
 • Modern fit of classic fit
 • Geen of slechts één achterzak

De meeste moderne pakken hebben de volgende specificaties: Twee splitten, single breasted, twee knopen, klepzakken, tweedelig, notched lapels, plaid pants, modern fit en geen achterzak. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke smaak; dus schroom niet om vooral diverse MTM pakken te passen zodat je weet wat je zelf leuk vindt staan. MTM staat voor Made to Measure, en betekent dat het pak al gemaakt is en alleen nog maar op je bouw hoeft te worden aangepast.

MTM pak kopen in Kuala Lumpur

Je hebt ook veel winkels waar je pakken kunt kopen. Wanneer je in de bekende shopping malls een goedkoop pak wilt kopen kun je het beste naar de Marcs & Spencers, G2000, Topmans of Zara gaan. Deze winkels vind je in zo’n beetje elke shopping mall in Maleisie. Hier koop je al wel een redelijk pak voor ongeveer RM500 tot RM800. Kijk hier wel uit voor het bekende goedkoop is duurkoop. Soms lijkt het een koopje, maar kom je er helaas in Nederland achter dat het toch niet zo mooi staat als in de winkel zelf. Ondanks dat de kosten waarschijnlijk bijzonder laag waren, zou dit toch jammer zijn. Waar je vooral goed op moet letten is mogelijk kleurverschil bij de gebruikte stoffen. De eerder genoemde winkels nemen het wat dit betreft soms niet zo nauw; iets om erg goed op te letten. Van de genoemde winkels vind je bij Marcs & Spencers doorgaans de beste RTW pakken. Tijdens de sale hebben ze daar meestal ook erg goede aanbiedingen.

Wil je een goed MTM pak ga dan naar de shopping mall The Gardens (onderdeel van Midvalley). Hier heb je twee prima plekken waar je goede kwaliteitspakken vindt; Robinsons en Isetan. In zo’n beetje elke grote shopping mall vind je verder wel een department store met een mannenafdeling. Soms heb je hier enorme aanbiedingen, bijvoorbeeld tijdens de sale. In winkels als Tommy Hilfiger, Massimo Dutti en Ted Baker vind je ook prima MTM pakken.

Pak kopen op Langkawi of Penang

Op Langkawi kun je tussen Pantai Cenang and Pantai Tengah bij een kleermaker terecht (Junglebar). De ervaringen van anderen zijn allemaal positief te noemen. Op Penang vind je ook veel kleermakers. In het stadje Batu Ferringhi vind je de winkel Paramanands, waar je een kwaliteitspak kunt laten maken voor een scherpe prijs. Een hele nette zaak zit binnen winkelcentrum Island Plaza bij het stadje Tanjong Tokong, dat grenst aan Georgetown (op zo’n 3 kilometer van Gurney Drive).

Maatpak kopen in Singapore

In Singapore kun je dit het beste doen bij Emporio bij Peninsular Plaza, bereikbaar met de metro (uitstappen bij MRT station City Hall). Je stapt uit aan de North Bridge Road zijde, dan bovengekomen bij de straat linksaf lopen langs de bushaltes. Bij eerste stoplicht oversteken naar rechts, dan meteen weer oversteken naar links en dan rechtsaf de straat inlopen, dan is het de grote shopping mall aan je linkerhand, op ongeveer 3 minuten lopen vanaf het metro station. Een goed pak van zuiver scheerwol kost hier ongeveer 500 Singapore dollar (€250). Bekende merken als Hugo Boss, Ermenegildo Zegna en Armani worden hier perfect gekopieerd (zonder de merkjes zelf natuurlijk). Nadat je de stof van keuze hebt uitgezocht, kun je direct de maten laten opmeten. Meestal is je bestelde pak binnen een week klaar, en kun je het pak eerder ophalen, wanneer je wat extra betaald.

Je kunt in Singapore ook erg makkelijk en goedkoop kleding laten aanpassen. Heb je bijvoorbeeld een net iets te lange broek of wil je een shirt wat aanpassen, dat is in een middagje gedaan. Ik bracht zelf een tweetal broeken naar Far East Plaza. Er zit daar direct boven de ingang op de 1e verdieping een kledingzaakje waar ze voor 10SGD per broek de pijpen op maat hadden ingekort. Ik bracht ze om 3 uur in de middag langs, en kon ze om 20.00 afhalen.

Online shirts op maat bestellen

Online shirts op maat bestellen

Je kunt maatwerk kleding ook prima online bestellen. Er zijn diverse websites waar je na het opmeten van je eigen maten voor lage prijzen overhemden en zelfs hele pakken kunt bestellen. Wij hebben zelf diverse keren een overhemd op maat bij Modern Tailor besteld. Je neemt alle stappen op de website door en binnen enkele dagen ligt het overhemd op de mat. Met de kortingscode 20FIRST krijg je $20 korting op je eerste aankoop. Klik hier om naar de website van Modern Tailor te gaan.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *