Hoe veilig is Maleisie

Maleisie is over het algemeen een erg veilig land. Expats die al geruime tijd in Maleisie wonen geven wat deze vraag betreft altijd het volgende advies: ‘Doe geen dingen die je hier in Nederland ook niet zou doen’.

Kuala Lumpur is een redelijk veilige stad. ’s Avonds raden we af om door verlaten steegjes lopen, maar dat doe je bijvoorbeeld ook niet in Amsterdam.

hoe-veilig-is-maleisie-1

hoe-veilig-is-maleisie-2

hoe-veilig-is-maleisie-3

Reizen door Maleisie is verder laagdrempelig en erg veilig. Je reist makkelijk alleen per bus, trein of vliegtuig voor zeer schappelijke prijzen. Verder heb je in heel Maleisie gezellige lodges, hostels en B&B’s; waar je diverse andere single reizigers zult treffen. Alleen reizen in Maleisie betekent hierdoor niet dat je ook daadwerkelijk je complete trip in je eentje hoeft te zijn. De eilanden van Maleisie zijn allemaal prima zelfstandig te bezoeken.

Waarschuwingen en tips

In Kuala Lumpur dien je wel altijd op te letten wanneer je alleen op straat loopt. Er zijn ‘bagsnatchers’ actief in de stad; veelal jonge jochies die met zijn tweeën op een brommer rondrijden in de hoop iemand met een tas of telefoon in de hand tegen te komen. Ze komen stil en langzaam aanrijden; grijpen de tas of telefoon uit je handen en scheuren er vervolgens vandoor.

We hebben zelf een keer zo’n tassenroof zien gebeuren; het is niet fijn om mee te maken. De slachtoffers hebben in de meeste gevallen niet eens door wat er gebeurt; hoewel er ook meldingen zijn van hardhandige en zeer groffe berovingen (met letsel tot gevolg). De politie kan er weinig aan doen (zegt men zelf) en doet er ook weinig aan. Wees dus altijd alert. Draag je tas kruislinks over je schouders of laat je tas helemaal thuis. In een simpele plastic boodschappentas verwacht men overigens geen waardevolle zaken aan te treffen. De straten tussen Pavilion KL en Suria KLCC zijn berucht om bagsnatching, daarom is er een overdekte, beveiligde en verhoogte voetgangerstunnel waar je makkelijk, snel en veilig tussen Bakut Bintang en KLCC kunt lopen.

Diefstal

Diefstal komt verder relatief weinig voor in het land. Zo kun je betrekkelijk veilig een nachtbus pakken, zonder de hele rit bang te zijn dat je tas wordt opgemaakt en dat je spullen worden gestolen. Diefstal in hotelkamers en guesthouses komt ook vrij weinig voor, hoewel je het beste altijd je waardevolle spullen bij je kunt hebben als je op pad gaat. Autoinbraken zijn ook zeldzaam. Dit komt ook deels doordat auto’s bijna altijd binnen beveiligde parkeerplaatsen geparkeerd zijn.

Wij hebben wel een keer meegemaakt dat een camera gestolen werd op een tropisch eiland. Op Perhentian bijvoorbeeld worden toeristen soms van hun spullen beroofd op de verlaten strandjes; als ze op dat moment in zee aan het zwemmen zijn.

Veilig reizen

Als je een mobiele telefoon hebt; bestel dan telefonisch een taxi in Kuala Lumpur. Sunlight Taxi is een goed taxibedrijf (+60390571111/0390571111); je betaalt RM2 extra wanneer je een taxi bestelt. Wanneer je langs de straat een taxi neemt; probeer er dan altijd een bij een officiële taxistand te pakken. Bel of sms eventueel het taxinummer door naar de personen die je gaat bezoeken (indien mogelijk).

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *