Multimedia Super Corridor (MSC)

Maleisie wil in 2020 tot de IT-voorhoede in de wereld te behoren met het plan Vision 2020. De Multimedia Super Corridor (MSC) in Kuala Lumpur vormt de eerste fase van het project om uiteindelijk alle inwoners van Maleisie mee te laten profiteren van de voordelen van de informatiemaatschappij. In de MSC worden twee Smart Cities ontwikkeld met een geavanceerde netwerkinfrastructuur. Putrajaya, de nieuwe regeringszetel, is gericht op de ontwikkeling van een elektronische overheid.

10394484_748891205131234_5356669175336490162_n

Cyberjaya is gericht op de ontwikkeling van een “multimedia utopie” met hulp van industrie, R&D en onderwijs. De overheid is eigenaar van het project en biedt bedrijven die willen investeren in MSC een speciale MSC Status die hen diverse fiscale voordelen biedt. Het geheel wordt geadviseerd door de International Advisory Panel (IAP). De IAP bevat CEO’s van grote ICT-bedrijven in de wereld. Cyberjaya moet het Silicon Valley in Zuidoost-Azië worden.

maleisie-msc-reklame-3De MSC is een corridor van twintig bij zestig kilometer en loopt vanaf het zakencentrum van Kuala Lumpur tot het vliegveld (KLIA) van de stad. In het hart van deze strook zal Cyberjaya, de nieuwe papierloze, geheel op de computer afstemde hoofdstad van Maleisie, worden ontwikkeld. De bouw van de corridor is gestart in 1996, en is sindsdien uitgegroeid tot een dynamisch IT hoogstandje. Meer dan 900 multinationals uit Maleisie zelf en uit het buitenland zijn vertegenwoordigd binnen de MSC. De focus ligt vooral op multimedia,- en communicatieoplossingen, en research en development.

maleisie-multimedia-super-corridor-modernDe MSC moet de komende jaren nog veel meer bedrijven aantrekken. Daarnaast moet het een soort speeltuin worden voor kleine Maleise bedrijven, met het doel deze bedrijven op te leiden en uit te breiden naar grote internationale bedrijven. De bouw van de MSC bevat drie fasen. Fase 1 bestond uit de bouw van de infrastructuur van de MSC en is in 2003 succesvol afgerond.

maleisie-msc-reklame-2Fase 2 bestaat uit de oplevering van een aantal kleinere corridors met een koppeling met de MSC. Daarbij wordt het MSC zelf gekoppeld met een aantal andere IT voorzieningen wereldwijd. De laatste fase bestaat uit de uitbreiding van de MSC over heel Maleisie, de infrastructuur zal het hele land omvatten. Daarbij komt er een internationaal gerechtshof voor alles dat met IT te maken heeft, het zgn. International Cybercourt of Justice.

Succesfactoren MSC

Succesfactoren Multimedia Super Corridor voor bedrijven om zich binnen MSC te vestigen:

  1. Goede voorzieningen op basis van scherpe kostenstructuur (bv. 10 jaar geen belasting als lokkertje)
  2. Sterke sociaal-economische basis
  3. Veel commitment en nauwe banden met de lokale overheid
  4. Centrale lokatie voor training van personeel, en voor research en development
  5. Aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven
  6. Korte lijnen met de Aziatische markten
  7. Internationaal georienteerd (o.a. alles in de Engelse taal)
  8. Kwalitatief hoogstaande leefomstandigheden

Officiële website MSC

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *