Malaysia Day

Terwijl Maleisie op 31 augustus 1957 onafhankelijk werd van de Britten, werd de Maleisische Federatie, bestaande uit de staten Sabah (toen nog Noord Borneo genaamd), Sarawak, Schiereiland Maleisie en Singapore, pas zes jaar later opgericht op 16 september 1963. Het ontstaan van de nieuwe federatie was aanvankelijk gepland op 1 juni 1963 maar dit werd later uitgesteld naar 31 augustus van hetzelfde jaar om samen te gaan met de viering van het zesde jubileum van de onafhankelijkheid van Maleisie van de Britten.

merdeka-day-viering-onafhankelijkheidsdag-maleisie-8

Toen de datum echter dichterbij kwam werd de uitroeping van de federatie wederom uitgesteld, deze keer naar aanleiding van het bezwaar van buurlanden Indonesië en de Filipijnen. Nog een reden voor het tweede uitstel was om een team van de Verenigde Naties de gelegenheid te geven om in zowel Sarawak als Sabah een referendum te houden over hun medewerking aan de vorming van de nieuwe federatie.

Maleisie is sindsdien inderdaad ver gekomen sinds ze haar onafhankelijkheid van de Britten verwierf. Het Maleisie wetsvoorstel, dat op 9 juli 1963 in het Maleisische Parlement werd aangenomen, stond de vorming van Maleisie toe met toestemming van de Yang di-Pertuan Agong op 29 augustus 1963. Al verwierf Schiereiland Maleisie haar onafhankelijkheid in 1957, Sarawak verwierf haar onafhankelijkheid pas op 22 juli 1963 en trad toe tot de Maleisische federatie, gevolgd door Singapore en Sabah, die hun vrijheid van de Britten op de belangrijke datum 31 augustus van hetzelfde jaar kregen om zo samen te gaan met de viering van de onafhankelijkheid van Maleisie.

Vooral tussen Maleisie en Singapore ging de éénwording niet meteen van een leien dakje. De positieve discriminatie politiek door de federale overheid die de Maleisiërs bevoorrechtten, waren nog een factor die tot raciale spanningen leidden tussen hen en de Chinezen in Singapore. De toenmalige Maleisische Minister President Tunku Abdul Rahman, die geen ander alternatief zag, had geen keus dan Singapore uit de federatie te zetten, twee jaar nadat de federatie was opgericht.

maleisie-dag-1

Vergeleken met het stedelijke jungle-schiereiland waar men in een hogere versnelling leeft, zijn Sabah en Sarawak nog steeds weelderig en groen en vol met natuurlijke wereldwonderen, waardoor ze vele toeristen aantrekken. Het culturele erfgoed van het land zou niet zo uniek zijn als de twee staten niet opgenomen waren. De mensen zijn hier zo in cultuur ondergedompeld dat ze kleur geven aan de al aanwezige multiculturele aard van de natie.

Nu vieren Maleisiërs Malaysia Day (Dag van Maleisie) elk jaar op 16 september, een datum die, om het succes van de federatie te herdenken die na veel uitstel en problemen werd gevormd, sinds kort een officiële feestdag is geworden. Voorafgaande aan de uitroeping tot officiële feestdag begrepen veel mensen de belangrijkheid van de gelegenheid niet echt aangezien Malaysia Day niet dezelfde bekendheid als Onafhankelijkheidsdag had. Niettemin betekenen beide data veel voor alle Maleisiërs en ze zullen gekoesterd en begrepen moeten worden zodat de inspanningen door de vroegere leiders van de natie herinnerd en gewaardeerd zullen worden door toekomstige generaties.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *