Teppanyaki in Maleisië

Teppanyaki is de bakplaat waar chefs Japanse gerechten op grillen en bakken. Grappig genoeg is het van oorsprong uit de VS komen overwaaien, maar inmiddels een volwaardig onderdeel van de Japanse keuken. In Maleisië heb je meerdere ketens van restaurantjes met de naam Teppanyaki. Het meest gebruikelijke Teppanyakigerecht in Maleisië is een mix van vlees of vis, veel groente (vooral veel taugé) en rijst. Door de heerlijke marinade en een overdaad aan knoflook is het echt een verrukkelijk gerecht.

teppanyaki-in-maleisie-1

De standaard Teppanyaki restaurantjes zijn simpel van opzet en het eten is er goedkoop. Meestal betaal je voor een ‘Teppanyaki Beef’ niet meer dan RM15. Je zit langs kleine eilandjes met een grote teppanyaki bakplaat waar de gerechten vers voor je neus op bereid worden. Elk eiland heeft plaats voor 6 tot 10 personen en elk eiland heeft een eigen bakplaat. Enkele locaties met een Teppanyaki zijn Suria KLCC (foodcourt), Mid Valley Megamall (lower basement) en Sungei Wang (2e verdieping).

In het verleden was de grootste Teppanyakiketen een beetje vergelijkbaar met Sushi King, lekker maar er zijn altijd betere tentjes. Deze goedkope keten onderging inmiddels een flinke upgrade en de kwaliteit en de sfeer is daarmee flink verbeterd.

teppanyaki-in-maleisie-2

teppanyaki-in-maleisie-3

teppanyaki-in-maleisie-5

Een wat meer exclusief Teppanyaki restaurant vind je bij de Foodrepublic in Pavilion KL. Deze is anders vanwege de luxe uitstraling, de leuke aankleding en de kwaliteit is er veel beter. De gerechten zijn verder hetzelfde. De standaard ‘beef’ is erg goed, vooral de hoeveelheid heerlijke groente is erg fijn (het komt niet vaak voor dat je in Maleisië de 200gr haalt; hier wel!).

Voor een Beef Teppanyaki bij Pavilion KL betaal je RM18 per persoon. Naast beef is er ook kip en diverse visgerechten, waarvan de garnalen vooral erg lekker zijn. Ook hier weer geldt dat alles vers voor je neus bereid wordt.

Nadat je een gerecht besteld hebt, gaat de chef voor je aan de slag. Als het rustig is zit je direct tegenover de chef, op één van de stoelen langs de enorme bakplaat. De chef probeert zoveel mogelijk gerechten (voor meerdere gasten) tegelijk te maken. Vandaar dat je bij het groentegerecht niet bang moet zijn dat alles voor jou is; hij gooit namelijk een enorme berg groente op de bakplaat. Nadat de groente wat is opgebakken, zal de chef het geheel kruiden, en vervolgens op je bordje plaatsen. Je kunt op dat moment al beginnen met eten. Het volgende onderdeel is of de gemarineerde tauge, of het vleesgerecht. Alles wordt dus vers voor je neus bereidt, en als je meteen begint te eten is alles op zijn verst.

Bekijk hieronder een filmpje van Teppanyaki bij de Foodrepublic Pavilion KL:

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *