Chinatown in Kuala Lumpur

Chinatown is van oudsher de plek waar Chinese bevolking kwam te wonen vanwege o.a. cultuur en andere factoren; het was de manier om de eigen gebruiken niet uit het oog te verliezen. Later groeide dit uit tot een plaats waar Chinese handelaren hun waren verkopen en nog later tot vooral een plek waar toeristen de gezellige Chinese sfeer kunnen ervaren. Ook Kuala Lumpur heeft een Chinatown. Het gebied rond Petaling Street is een van de drukste toeristische centra van de stad.

chinatown-kuala-lumpur-1

Het opvallende aan deze wijk is het multiculturele karakter. Een van de belangrijkste gebouwen in Chinatown is bijvoorbeeld de Indiase tempel, de Sri Maha Mariamman (vrij toegankelijk).

sri-mariamman-tempel-chinatown-kuala-lumpur

Natuurlijk vind je er ook een aantal Chinese tempels; de Guandi Temple tempel is vooral erg populair en vrij toegankelijk. Deze tempels spelen een belangrijke rol onder de lokale Chinese bevolking van Maleisie. Er komen dagelijks honderden Chinezen naar de tempel om er te bidden, in de ochtend zie je er zelfs mannen strak in het pak even een paar stokjes wierrook aansteken.

guan-di-tempel-chinatown-kuala-lumpur

Chinatown kenmerkt zich verder voornamelijk door het handelssfeertje. Lang Petaling Street heb je dagelijks een gezellige, toeristische markt. Voorheen werden de kraampjes pas aan het begin van de avond opgezet en duurde de markt tot middernacht. Later kregen de winkeltjes een meer permanent karakter; en nu kun je er al vroeg in de morgen terecht om je slag te slaan.

chinatown-kuala-lumpur-2

chinatown-kuala-lumpur-3

chinatown-kuala-lumpur-4

Shoppen in Chinatown is een ervaring op zich. Hier waan je je even in het Azië zoals dit voorheen moet zijn geweest. De sfeer is gezellig, ’s avonds is het er vooral lekker druk. Je ruikt overal geurtjes die door sommigen als ‘stank’ worden ervaren. Alle soorten gekopieerde waren waar je flink op moet afdingen. Verder vind je er de meest uiteenlopende Chinese gerechten; een prima plek om de lokale keuken eens te proberen. Chinatown Kuala Lumpur is een Chinese wijk zoals deze hoort te zijn.

chinatown-kuala-lumpur-5

chinatown-kuala-lumpur-6

chinatown-kuala-lumpur-7

De laatste jaren heeft de overheid flink geïnvesteerd om het imago wat op te krikken. Het ziet er momenteel goed uit. De straat is deels overdekt, maar dat doet geen afbreuk van de goede sfeer. Kleding zouden we er niet kopen, het mag dan allemaal spotgoedkoop zijn, je merkt eenmaal terug in Nederland wel dat goedkoop in dit geval echt duurkoop is. De shirtjes zijn vaak van dermate kwaliteit, dat je na één keer dragen al merkt dat het geen goede kwaliteit betreft. Ook software en muziek zouden we er niet kopen. Ga hiervoor naar de moderne winkelcentra, de kwaliteit is merkbaar beter. Tassen, lederwaren zoals riemen, koffers, brillen, dassen en horloges kun je hier wel prima kopen. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit niet perfect is, maar daar is de prijs dan ook naar. In sommige gevallen is het niet van echt te onderscheiden, de echte kenner zal het verschil echter wel opvallen.

In Chinatown heb je diverse betaalbare guesthouses, vooral geschikt voor backpackers of reizigers met een budget. Je verblijft er al voor minder dan €10 per nacht, de kamer zal vrij basic zijn; je krijgt waarvoor je betaalt. Je hebt diverse lokale Chinese restaurantjes in Chinatown, sommige zijn in heel Maleisie bekend. Hier kun je genieten van heerlijke ‘Beef Ball Noodles’ of van ‘Char Teow’. Er is ook een klein foodcourtje met diverse tentjes. Vooral rond de lunch is het daar altijd erg druk. Halverwege Petaling Street heb je een klein steegje waar je de wet market vindt. Hier koop je verse groente, vlees, kip of vis. Het is er best donker, maar daarom erg leuk om doorheen te lopen.

chinatown-kuala-lumpur-8

chinatown-kuala-lumpur-9

chinatown-kuala-lumpur-10

Nabij Petaling Street ligt het Kota Raya Shopping Complex. Je vindt de mall aan de Jalan Masjid India in Little India. Het is een oud complex, niet interessant vergeleken met de andere malls. S&M Plaza ligt aan de Jalan Tun H.S. Lee, aan de achterzijde van Petaling Street. Ook dit complex is niet bijzonder, maar voor goedkope telefoons en accessoires moet je hier zijn. Binnen deze mall vind je ook het kantoortje van Impressions Malaysia, een redelijke populaire lokale touroperator.

chinatown-kuala-lumpur-11

chinatown-kuala-lumpur-12

chinatown-kuala-lumpur-13

Openingstijden

Chinatown is dagelijks vanaf ’s ochtends vroeg tot rond middernacht te bezoeken. Overdag hangt er een relaxt sfeertje. ’s Avonds is het er vaak erg druk en ook erg gezellig.

Hoe kom je er?

Je komt makkelijk bij Chinatown door de metro naar RapidKL station Pasar Seni te nemen. Bij Pasar Seni heb je tevens een busstation, waar o.a. GOKL bussen vandaan vertrekken. Vanaf Chinatown loop je verder in 5 minuten naar een andere populaire attractie in deze omgeving; de Central Market (met ook weer een gezellige straat met kleine winkeltjes). Op 10 minuten lopen ligt Merdeka Square. Het centrale busstation van Kuala Lumpur, Pudu Sentral, ligt ook weer op maar 5 minuten lopen vanaf Chinatown.

Kaart

1Pingbacks & trackbacks op Chinatown in Kuala Lumpur

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *