Eten bij een foodcourt in Maleisië. Hoe werkt dat nou?

Eten bij een foodcourt in Maleisië is een attractie op zich. Foodcourts zijn fantastisch. Hele eetpleinen vol verschillende kraampjes, met zo’n beetje alle Aziatische keukens. Een foodcourt is een plek waar de lokale bevolking komt om te eten, of om eten voor thuis op te halen (Tau pau). Vaak zijn foodcourts al tegen het einde van de ochtend open en ze sluiten pas diep in de nacht. Omdat foodcourts vaak buiten de toeristische centra liggen, kom je er over het algemeen weinig toeristen tegen. In een stad als Kuala Lumpur heb je ook op centrale locaties foodcourts, vaak te vinden binnen moderne winkelcentra en goed ingesteld op westerse toeristen.

Wat is nu vooral zo leuk aan een foodcourt? Je kunt er lekker eten waar je op dat moment zelf zin in hebt. Er is zoveel keuze dat er altijd wel iets is waar je heerlijk van kunt genieten. En reis je met anderen, dan kan iedereen makkelijk een eigen favoriete maaltijd samenstellen. Tel hier het leuke lokale sfeertje bij op en een bezoek aan een foodcourt staat garant voor een unieke ervaring!

Foodcourt in Maleisie

Alleen al in en rond Kuala Lumpur heb je vele tientallen foodcourts. Een aantal ervan zijn echt enorm groot, met tientallen eetkraampjes (hawkers) en honderden tafels met stoelen. De naam van de kraampjes zie je boven de kraam en vaak geeft het al aan wat ze er verkopen. Voorop de kraam heb je een menu met plaatjes of een prijslijst met nummers. Soms is de uitbater van de kraam druk aan het koken en duurt het even eer ze tijd hebben om je bestelling op te nemen.

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

In het centrum van Kuala Lumpur heb je ook een paar overdekte foodcourts, vaak binnen winkelcentra. Zo is de FoodRepublic binnen Pavilion KL zeer populair (met heerlijk, veilig eten). Ook populair is Hutong binnen Lot10, bekend vanwege de supergoede Chinese eetkraampjes. Binnen Suria KLCC heb je Signature Food Court op de 2e verdieping. Hier heb je naast lokale eettentjes ook een aantal westerse eetplekken.

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

Eten bestellen bij een foodcourt, hoe werkt dat nou?

Eerst de drankjes

Bijna elk foodcourt in Maleisie werkt op dezelfde manier. Wanneer je aankomt, zoek je eerst een tafel uit. Zodra je zit komt er vaak meteen een medewerker van de drankjes op je af. De dames nemen de orders vaak op en brengen later je drankje, de heren zijn er voor het afruimen van de tafels. Populaire drankjes zijn Ice Lemon Tea, Orange Juice, frisdrank en natuurlijk bier (zelfs de typische ‘buckets’). Verder heb je een grote prijslijst met alle drankjes, vaak kosten ze maar een paar ringgit.

Let erop dat ze standaard vrij veel suiker in de ‘verse’ drankjes doen. Wil je een drankje zonder suiker, dan bestel je een ‘ice lemon tea no sugar’, een klein beetje suiker is ‘ice lemon tea less sugar’. Dus less sugar is weinig suiker, no suiker is geen suiker en als je het niet verduidelijkt krijg je doorgaans een mierzoet glas voorgeschoteld.

Bier is niet duur, maar als je eenmaal een biertje besteld gaat de service ineens sprongen vooruit. Kijk niet raar op als de dames je glas bijschenken of telkens komen vragen of je een nieuw biertje wilt (soms tot het storende toe). Sinds we met kinderen reizen valt het overigens op dat je prima 1 biertje kan bestellen zonder verder lastig gevallen te worden. Dit was ooit wel anders.

Foodcourt in Maleisie

Als de drankjes bezorgd zijn is het tijd om het eten te bestellen.

Het eten

Elke tafel bij een foodcourt heeft een nummer. Onthoud dit nummer, want hier wordt later naar gevraagd. Kom je bij een kraam waar je wat lekkers ziet, ga er dan in de rij staan of wenk de medewerker. De eerste vraag die je krijgt na je bestelling is ’table number’ en hier noem je dus duidelijk je tafelnummer. Betalen doe je nog niet (maar pas bij ontvangst aan tafel). De medewerker gaat nu het gerecht voor je koken en je kunt doorlopen naar het volgende kraampje mocht je meer eten willen bestellen. Locals lopen meestal een vast rondje langs hun favoriete tentjes, bestellen overal wat en lopen weer terug naar hun tafel. Zorg ervoor dat altijd 1 persoon bij de tafel blijft. Enerzijds zodat anderen weten dat de tafel bezet is, maar ook om iemand te hebben die kan betalen bij snelle bestellingen.

Foodcourt in Maleisie

Populaire gerechten bij foodcourts zijn o.a. Popiah (een soort droge gevulde loempia, heerlijk), carrot cake (een soort aardappelgerecht), Kolo Mee (heerlijke Sawarak noodles) en sate (in de varianten kip, vlees en schaap). Ook heb je bij de grote foodcourts vaak een Indiaas kraampje met o.a. Tandoori en vers gemaakte Naan of Roti Canai. Vaak heb je er stalletjes van elke keuken en je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Bij de foodcourts binnen de winkelcentra heb je ook vaak een paar westerse fastfood restaurants, zoals bv een McDonald’s of Burger King, een KFC of een Subway.

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

Foodcourt in Maleisie

Layout van een foodcourt

Een foodcourt in Maleisië is meestal een cirkel of vierkant vol kraampjes, met in het midden een flinke hoeveelheid ronde tafels met plastic stoelen. Soms is een foodcourt (deels) overdekt, soms niet. Let erop dat het in Maleisië vaak ’s avonds regent dus als je iedereen overdekt ziet zitten verwacht men dus regen.

Foodcourt in Maleisie

Tafels heb je in verschillende maten, voor verschillende gezelschappen. Vaak heb je er ook kinderstoelen, handig wanneer je er met kleine kinderen eet. Zijn er geen kinderstoelen, stapel dan een paar plastic stoelen op elkaar zodat je kind wat hoger zit en makkelijk bij het eten kan. Bij je bestelling krijg je vaak bestek. Meestal gaat het om chopsticks, soms om een mes en vork (en soms niks).

Vaak heeft een foodcourt in Maleisië meerdere grote air coolers om de boel fris te houden. Echt koud is het er niet, maar de tijden dat je zwetend buiten at zijn wel voorbij in het geval van de meest populaire foodcourts. Verder is het zitten in een koude luchtstroom goed omdat het de muggen op afstand houdt. Mocht je de kans hebben, ga dan altijd in de straal van zo’n air cooler zitten.

Waar vind je de foodcourts?

Foodcourts heb je vaak buiten het centrum, meestal één of meerdere per wijk. Soms maar een paar kraampjes, soms tientallen. Vraag je een local naar het beste foodcourt, dan weet hij/zij er altijd wel een paar te noemen. Ook kun je Google Maps of Waze gebruiken, of bijvoorbeeld Yelp of een andere food-app. In Google Maps zie je vaak alles dat onder de term foodcourt valt, soms ook kleine, niet noemenswaardige eetplekken. Enkele aanraders in Kuala Lumpur zijn K88 bij Old Klang Road, Ming Tien in Damansara en SS2 Hawker Center in de wijk SS2. Je hebt er echter nog veel meer.

Hoe kom je er?

De foodcourts in het centrum zijn allemaal makkelijk lopend bereikbaar. Vaak vind je ze in de onderste verdieping van het winkelcentrum.

Foodcourts buiten het centrum zijn goed bereikbaar met een huurauto (met Google Maps) maar nog beter bereikbaar met Grab (want geen parkeerprobleem). Grab is zeer populair en de app werkt heerlijk. Let er vlak voor vertrek wel op dat je alvast nagaat hoe snel iemand je op kan pikken, want in de buitenwijken zijn er soms minder chauffeur geïnteresseerd in een ritje naar het centrum (mocht je daar je hotel hebben).

Tips

Wil je zelf leren koken wat je doorgaans kunt eten in een foodcourt in Maleisië? Overweeg dan één van de populaire food workshops in het land. Je hebt ze op meerdere bestemmingen en vaak staan de allerlekkerste gerechten er centraal. Bekijk het aanbod hier!

Genoeg lokaal gegeten tijdens je reis door Maleisië? Hier heb je diverse vouchers voor een heerlijke hap. Er zitten een aantal echte parels tussen, mocht je eens luxe uit eten willen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *