Eetcultuur in Maleisie

Uit eten gaan is erg normaal in Maleisie. Het grootste deel van de bevolking kookt zelden thuis. De belangrijkste reden hiervoor is dat buiten de deur eten over het algemeen goedkoper is dan ingrediënten in de supermarkt kopen en je eigen eten te koken. Nog een reden is dat uit eten gaan een onderdeel is van de Maleisische (en andere Aziatische) cultuur, er is geen betere plek om je vrienden en familie te zien dan tijdens een heerlijke maaltijd. De meeste gerechten in Maleisie hebben of rijst of mie als basis. Maleisische gerechten bevatten vaak rundvlees, kip, schaap of vis; maar nooit varkensvlees omdat Maleisisch eten halal moet zijn. Chinese gerechten bevatten vaak wel varkensvlees. Indiase gerechten zijn vaak vegetarisch; en ze bevatten nooit rundvlees (al eten Indiërs wel kip, schaap en vis). De meeste gerechten worden geserveerd met groenten; door het gerecht vermengd of als bijgerecht.

eetcultuur-in-maleisie-1

Als winkelen de nationale vrijetijdsbesteding is in Maleisie dan is eten de nationale obsessie. Het is niet ongewoon om begroet te worden met de zin ‘Sudah Makan?’ wat vertaald betekent ‘Heb je al gegeten?’ Eten is meer dan slechts een oefening in voedsel; het is een all-round sociale ervaring als je praat over een kruidig, plaatselijk rijstgerecht of je roddelt wat onder het genot van een warm drankje.

eetcultuur-in-maleisie-2

Straatventers en foodcourts

Elke avond veranderen vele voor dit doel aangestelde straten in Maleisie in drukke foodcourts, met vele verschillende eettentjes. Nu is een foodcourt vaak gevestigd op een verdieping in een winkelcentrum, waar de bezoekers naartoe gaan als het etenstijd is. In kleine steden vind je ze meestal buiten. Eten bij deze foodcourts is heel gemakkelijk, zelfs voor toeristen, je loopt simpelweg naar een hawker en bestelt een gerecht. In veel gevallen geef je de hawker door aan welke tafel je zit. Als het gerecht klaar is brengt hij het naar je tafel toe. Het is gebruikelijk gelijk te betalen als je je eten ontvangt.

eetcultuur-in-maleisie-3

Elke venter heeft zijn eigen specialiteit. In Maleisie zie je venters van diverse bevolkingsgroepen naast elkaar staan. Dit betekent dat je Maleis, Chinees, Indiaas en soms zelfs westers eten kan kopen in dezelfde foodcourt. Sinds een typisch gerecht meestal niet veel meer dan een paar ringgits kost, kun je gemakkelijk vele verschillende gerechten proeven, populaire gerechten combineren of een complete rijsttafel bestellen van vijf verschillende venters. Zo nu en dan komt er iemand naar je toe om te vragen of je iets wil drinken. Dit is weer een andere venter die alleen drankjes, ijs of plaatselijke desserts serveert. De kwaliteit van het voedsel is erg hoog in Maleisie, vooral omdat je eten vers voor je ogen klaargemaakt wordt.

eetcultuur-in-maleisie-4

Elke foodcourt in de grote steden zitten vol met mensen. De foodcourt in Suria KLCC is altijd druk, dat geldt ook op voor alle foodcourts binnen het Bukit Bintang gebied. Vooral Foodrepublic (kelder van Pavillion KL) en Hutong (kelder Lot10) zijn allebei zeer populaire foodcourts in het centrum van Kuala Lumpur. Kijk goed naar Maleisische mensen en wat zij bestellen. Goeie kans dat je het beste plaatselijke gerecht van je leven eet, alleen door te kijken naar wat anderen eten. Naast de restaurants heeft Maleisie ook veel populaire fastfoodketens, zoals McDonalds, KFC, Burger King en vele plaatselijke ketens. Behalve de fastfoodketens serveren koffieshops (Kopitiams) zoals Dome, Delifrance, Starbucks of the Coffee Bean ook lichte maaltijden (niet de beste plekken voor een volledige maaltijd).

eetcultuur-in-maleisie-5

Mamak

Mamak refereert naar Tamil Moslims, die meestal de eigenaar en beheerder zijn van de Mamak stalletjes. Al werken ze traditioneel gezien vanuit stalletjes langs de weg, moderne mamak beheerders hebben hun zaak uitgebreid naar een restaurant of een soort café. Mamak stalletjes zijn vooral populair bij de Maleisische jeugd om rond te hangen; het goedkope eten en drinken dat 24/7 geserveerd wordt is hier de voornaamste oorzaak van. Mensen van alle rangen, standen, godsdiensten en leeftijden komen vaak naar Mamak stalletjes om samen te zijn terwijl ze genieten van een hete kop teh tarik. Nieuwere mamak stalletjes zijn meer als een café; goed verlicht en voorzien van roestvrijstalen tafels. Sommigen zijn uitgerust met een flatscreen tv of zelfs projector zodat klanten de laatste programma’s of live (voetbal) wedstrijden kunnen zien terwijl ze dineren. Beroemde Mamak gerechten zijn: Nasi Kandar, Mamak rojak en Roti Canai. Beroemde Chinese gerechten zijn: Wantan Mee, Pao, Hokkien Mee en Prawn Mee.

eetcultuur-in-maleisie-6

eetcultuur-in-maleisie-7

Bekende Maleisische gerechten

Typische Maleisische gerechten zijn vaak niet zo heet, vergeleken met die in andere landen in Zuidoost Azië. Wanneer venters hun gerechten klaarmaken voor toeristen, maken ze de gerechten vaak minder heet. Als je van erg heet eten houdt, vertel dat de venter van tevoren. Hetzelfde geldt voor niet-Maleisische gerechten (zoals Indiaas of Chinees eten); vertel het van tevoren als je het heet wil hebben. Maar kijk uit; sommige gerechten zijn extreem heet (pedis in Maleis), dus houdt genoeg water bij de hand. Nog een tip voor de toerist die naar Maleisie gaat: probeer langzamerhand aan het eten te wennen, anders loop je het risico om ziek te worden op de eerste dag van je vakantie. Sommige beroemde Maleisische gerechten zijn: Ikan Bakar, Nasi Lemak, Nasi Goreng, Wan Tan Mee, Marmite Chicken, Sateh, Worteltaart, Dimsum en Beef Rendang.

eetcultuur-in-maleisie-8

eetcultuur-in-maleisie-9

eetcultuur-in-maleisie-10

Geweldige restaurants

Behalve venters en food courts zijn er ook vele restaurants in Maleisie. Natuurlijk zijn er Maleise restaurants, Chinese restaurants en Indiase restaurants. Je hebt er ook vele andere restaurants; Europese restaurants met Franse, Spaanse, Italiaanse of Griekse gerechten, Arabische restaurants met hun typische gerechten en niet in de laatste plaats een enorm aanbod van Japanse restaurants. Als je het moeilijk vindt een goed restaurant uit te kiezen, kijk eerst eens op het internet. Vele restaurants in Maleisie zijn door Maleisische mensen en toeristen beoordeeld. Een goede tip is wellicht om een restaurant eerst van buitenaf te beoordelen voor je iets bestelt. Als een restaurant rond etenstijd volledig leeg is kun je er van uitgaan dat het misschien niet de beste keus is. Nog een goede tip is om de restaurants van de vijf-sterren hotels in de stad waar je verblijft te checken. Over het algemeen serveren deze hotels exclusieve gerechten, plaatselijke en buitenlandse voor betaalbare prijzen (vergeleken met wat je voor hetzelfde zou betalen in je eigen land). Wij gingen ooit naar één van de exclusiefste restaurants in Kuala Lumpur Lafite genaamd (dit vijf-sterren restaurant kun je vinden in het Shangri-La Hotel Kuala Lumpur); we genoten hier van een fantastisch diner.

eetcultuur-in-maleisie-11

Desserts

Er zijn net zoveel toetjeswinkels, taartenwinkels, bakkerijen, snoepwinkels als er lokale restaurants en mamaks zijn in Maleisie. Vooral in de grotere steden zijn er ontelbare. Maleiers zijn zoetekauwen; van cupcakes en muffins, van custardbroodjes tot cheesecake. Je vindt meestal vele dessertwinkels binnen de populaire winkelcentra en op de straten van Maleisie; van Japanse desserts tot Hongkongse desserts, van wafelwinkels tot pannenkoekenhuizen.

eetcultuur-in-maleisie-12

eetcultuur-in-maleisie-13

Er zijn ook veel bakkerijen in Maleisie; vooral in Kuala Lumpur (en natuurlijk andere grote steden). Naast brood kun je hier ook vele versies van zoete broodjes kopen. Vaak spreekt de plaatselijke bevolking bij deze bakkerijen af met familie of vrienden voor een vroege zondag lunch (of ontbijt), aangezien de meeste kleine eetgelegenheden hebben. Populaire bakkerijen in het stadscentrum zijn the Breadshop, Lavender en natuurlijk The Loaf. Buiten het Kuala Lumpur stadscentrum zijn twee bakkerijen zeker een bezoek waard: Levain Boulangerie & Patisserie (IMBI gebied) en The Bread Shop (Bukit Damansara). Bij beide plaatsen kun je genieten van een heerlijke lunch aangezien ze ook lekkere sandwiches maken.

eetcultuur-in-maleisie-14

eetcultuur-in-maleisie-15

Koffiehuizen

Degenen die het zich kunnen veroorloven nemen een kop koffie bij één van de populaire koffieketens die in Maleisie voorkomen. De populairste is Starbucks natuurlijk, gevolgd door The Coffee Bean. Beide hebben vele soorten hete of koude koffie-en theedrankjes, maar ook hete of koude chocolademelk en verschillende variaties van shakes met ijs. Je kunt er ook terecht voor verschillende snacks. The Coffee Bean serveert ook een complete lunch, met sandwiches, pasta’s en soepen. Starbucks verkoopt alleen snacks (gebak, koekjes, brownies en muffins) naast de gelegenheidssandwich. Andere populaire koffiehuizen in Maleisie zijn San Francisco Coffee, The Dome en de meer op plaatselijke bewoners gerichte Old Town White Coffee. Vaak hebben de café’s en koffiehuizen in Maleisie gratis WIFI (internet) en gratis bladen om te lezen. Elke Starbucks en Coffee Bean in Maleisie heeft WIFI. Vaak bieden de koffieketens een speciale klantenkaart aan waarmee je kunt sparen voor een gratis drankje nadat je hun winkel een paar keer bezocht hebt. Vraag altijd of ze je kunnen helpen met zo’n kaart.

eetcultuur-in-maleisie-16

eetcultuur-in-maleisie-17

Fastfood restaurants

Maleisiers zijn gek op fastfood. Er zijn diverse bekende fastfood ketens in Maleisie; Burger King, McDonalds, Wendy’s, KFC, Pizza Hut en A&W. Er zijn zelfs Japanse fastfood ketens in de vorm van sushi restaurants; de populairste zijn Sushi King en Sakae Sushi. Soms hebben fastfood ketens zoals McDonalds of Burger King speciale aanbiedingen; schrik niet als je lange rijen voor de restaurants ziet vormen omdat mensen bereid zijn meer dan een uur in de rij te staan om dat éne menu voor 2 RM in plaats van 10 RM te kopen. Ook tijdens de Ramadan zul je merken dat het altijd drukker is bij fastfood restaurants. We hebben mensen op hun tafel zien zitten, hun hele maaltijd koud laten wordend tot het tijd was om te eten.

eetcultuur-in-maleisie-18

2 reacties op Eetcultuur in Maleisie

 1. Richard
  donderdag, 1 september 2016 om 07:42 (4 jaar geleden)

  Het is “Indiase” gerechte niet Indische… indische keuken lijkt veel op die van de indonesische keuken, maar met invloeden van het westen (met name Nederland).

  Beantwoorden
  • Ilya
   donderdag, 8 december 2016 om 15:42 (4 jaar geleden)

   Nou moe. Je hebt helemaal gelijk :). Snap niet hoe dit erin is geslopen….dankje voor de input 🙂

   Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *