Beste Chinese gerechten in Maleisie

Maleisie is echt een schitterende bestemming als je van lekker eten houdt, naast de meer voor de hand liggende redenen zoals ecotoerisme, winkelen, sightseeing en als bestemming om te vestigen na je pensioen.

chinese-gerechten-in-maleisie-1

Onlangs heeft Lonely Planet het eiland Penang als de nummer één bestemming voor liefhebbers van lekker Aziatisch eten aangewezen. Ipoh staat al jaren onder de lokale bevolking zelf bekend als de beste plek voor heerlijke Chinees-Maleisische gerechten. Kuala Lumpur is echter de stad met de meeste keuze.

chinese-gerechten-in-maleisie-2

Kuala Lumpur (KL) is de hoofdstad van Maleisie en het ligt in het midden van de Klang Vallei. Van een bescheiden tinmijnstadje is het getransformeerd in een van de top-steden in Azië. Een van de oprichters van Kuala Lumpur is de Chinese kapitein Yap Ah Loy. In de laat 18e eeuw ontwikkelde Yap Ah Loy Kuala Lumpur door zijn toedoen in een commerciële tinmijnstad. De geschiedenis van Chinese immigranten gaat eeuwen terug en zij hielden zich voornamelijk bezig met handel en tinmijn gerelateerde zaken. Langzamerhand namen ze de kunsten, cultuur en gerechten van hun Chinese wortels mee naar Kuala Lumpur. Daarom vind je in veel van de Chinese gerechten in Kuala Lumpur nog steeds sporen van hun Chinese oorsprong terug terwijl sommigen aangepast zijn aan de lokale smaak en sommigen zelfs nieuw ontwikkeld zijn in Maleisie.

chinese-gerechten-in-maleisie-3

Hieronder volgt een uitgebreide opsomming van Chinese gerechten gebaseerd op hun originaliteit en populariteit. De meeste van deze gerechten zijn te verkrijgen zowel in luxueuze restaurants als eetstalletjes, foodcourts en in Chinese restaurants in de vele buitenwijken van KL, maar ook op diverse andere bestemmingen binnen Maleisie. We noemen telkens de locatie waar je het gerecht het beste kunt kopen.

chinese-gerechten-in-maleisie-4

Beef Noodle (rundvlees noodles)

chinese-gerechten-in-maleisie-5

Dit heerlijke gerecht is erg populair bij de plaatselijke Chinese bevolking. Een interessant feit is dat een meerderheid van Chinezen die geloven in Boeddhisme/Taoïsme geen rundvlees eten, dus zijn er relatief weinig tentjes die een goede Beef Noodle verkopen. De beef noodle bestaat er gewoonlijk in twee variaties, de droge versie en de soep versie. De droge versie is meestal met rundergehakt en wordt geserveerd met een soep of ander soort rundvlees ernaast. Het gerecht is eventueel bedekt met wat gesneden lente-uitjes of een andere soort groente. Tegenover de bushalte bij Pasar Seni op de hoek zit een restaurantje waar ze een fantastische beef noodle soep verkopen.

Sang Har Mee

chinese-gerechten-in-maleisie-6

Het is onduidelijk waar San Har Mee (zoetwatergarnalen met noedels op Kantonese wijze gekookt) oorspronkelijk vandaan komt. Het klaarmaken van de noedels is gelijk aan de Kantonese wijze maar er wordt een vleugje Chinese wijn aan toegevoegd. De juiste smaak van de pasta verkrijgen is moeilijk en men moet hiervoor de exacte balans vinden. Er zijn veel Chinese restaurants die Sang Har Mee op de menukaart hebben staan maar er zijn er maar weinig die het goed klaarmaken. Er wordt gezegd dat een van de beste restaurants Keong Kee Imbi is.

Hokkien Noodle

chinese-gerechten-in-maleisie-7

Verwar de Kuala Lumpur versie van Hokkien noodle niet met die van Penang of Johor omdat ze anders zijn. Penang’s versie wordt in Kuala Lumpur garnalen noodle genoemd terwijl de Johor versie totaal verschillend is. Oorspronkelijk uit Petaling Street is Hokkien Noodle ontwikkeld door Kim Lian Kee. De geschiedenis gaat meer dan 80 jaar terug. Hokkien noodle is overal verkrijgbaar in Kuala Lumpur. Het wordt geroerbakt met dikke noodles tot het er door de dikke zwarte saus bijna zwart van kleur uitziet. Deze noodles zitten barstensvol gebraden varkensvet. Het belangrijkste om de perfecte Hokkien noodles te bereiden is de “wok kei” (de hitte tijdens bereiding). Er zijn veel goede plekken waar Hokkien noodles gegeten kunnen worden en de originele komen van Kil Lian Kee. Deze franchise heeft veel vestigingen door de hele Klang Vallei en het eerste verkooppunt is in Petaling Street (Chinatown).

Wonton Noodle

chinese-gerechten-in-maleisie-8

Er zijn vele types wonton mee (Chinees dialect voor noedels) in het land. Er is de ‘witte’ versie van wonton mee op het zuidelijk schiereiland Maleisie alsmede die met sambal of tomatenpuree. Singapore’s versie is er een met chili en tomatenpuree en die van Hong Kong is lichter en minder smaakvol. Kuala Lumpur’s versie van wonton mee is meer gericht op het type dunne noedels en de char siew (op de bbq gebraden varkensvlees). Er zitten trouwens tegenwoordig geen garnalen meer in de wontons. Dus nu worden wontons meestal bereid met varkensgehakt met een vleugje witte peper. Enkele van de favoriete wonton noodles in Kuala Lumpur zijn te krijgen bij Koon Kee in Petaling Street en Hung Kee in Loke Yew Road. Het is over het algemeen verkrijgbaar in de meeste food courts en de halal versies komen in de plaats van varkensvlees met bbq kip.

Pan Mee

chinese-gerechten-in-maleisie-9

Pan Mee of platte noedels is nog een uit Maleisie afkomstig gerecht. Deze Hakka stijl is overal verkrijgbaar in Kuala Lumpur. Traditionele pan mee is soepbouillon met met bloem gemaakte platte noedels, gedroogde ansjovis, varkensgehakt, champignons, zoete aardappel-blad en gefruite sjalotjes erbovenop. Het gaat prima samen met chilisaus. Sinds de noedels gemaakt worden van een bloemdeeg, prefereren sommigen van de plaatselijke bewoners de noedels in slierten. Traditionele pan mee gaat in de bouillon om de noedels de beste smaak te geven. Sommigen hebben er graag veel gekneusde gebraden ansjovis bij terwijl anderen het liever eten met veel varkensgehakt.

Chili Pan Mee is een andere versie van pan mee dat erg populair is in Kuala Lumpur. Chili Pan Mee is de droge versie, gemaakt met dezelfde noedels en met varkensvet, varkensgehakt, chilivlokken en een gepocheerd eitje. Het wordt geserveerd met soep van zoete aardappel-bladeren. Je vindt het in de meeste stalletjes en enkele specialiteitenrestaurants zoals Kin Kin Noodle restaurant ( wij gingen vaak in het Chow Kit filiaal).

Yong Tau Fu

chinese-gerechten-in-maleisie-10

Yong Tau Fu betekent gevulde tau fu (tofoe) maar er zijn ook andere variëteiten. Het hoofdingrediënt van de gevulde vleesversie is vis en meestal wordt het gecombineerd met varkensvlees en gezouten vis. Naast tofoe is er ook foo chok (tofoe vel), tau fu pok (vierkante gebraden tofoe vellen) brinjal (aubergine), lady’s finger (okra), chili en nog veel meer. Oorspronkelijk is soep de basis van yong tau fu maar nu zijn er ook gebraden versies zoals gebakken, gevulde foo chook, gebraden knoedels en soms gebakken wonton. Aangevuld met zoete- en/of chilisaus kunnen er noedels of rijst bij gegeten worden. Het is verkrijgbaar in Chinese foodcourts of specialiteitenrestaurants. Als je verblijft in het Bukit Bintang gebied dan is het Yong Tau Fu eetstalletje bij de Pavillion KL Foodrepublic een perfecte plek om dit heerlijke gerecht uit te proberen.

Char Siew/Siew yoke rice

chinese-gerechten-in-maleisie-11

Omdat Char Siew (BBQ varkensbuik) en Siew Yoke (geroosterd varkensbuik) gezien worden als een en hetzelfde gerecht, verkopen de meeste zaken deze allebei. Ze zijn een van de meest gegeten gerechten in Kuala Lumpur. Siew Yoke heeft een knapperig vel en het vlees valt van malsheid uit elkaar. Van de meeste siew yokes smaakt het vlees een beetje zout aangezien het meestal in zout gemarineerd wordt.

Char siew is nog een favoriet onder de plaatselijke Chinese gemeenschap. Anders dan de char siew van de zuidelijke staten van Maleisie, Singapore en Oost-Maleisie is de Kuala Lumpur versie vaak gekarameliseerd en donker van kleur geroosterd terwijl in de andere regio’s char view aan de buitenkant roodgekleurd is en hiervoor meestal mals vlees gebruikt wordt. De Kuala Lumpur versie bestaat meestal uit drie lagen vlees en het smaakt vaak zoet. De beste char view is sappig en mals en smelt bijna in je mond.

Steamboat/Hotpot

chinese-gerechten-in-maleisie-12

Ze zeggen dat je steamboat of hotpot moet doen als het koud is in Kuala Lumpur maar wij doen het het hele jaar door, bij regen, zon of vloed. Steamboat of hotpot is een pot met kokende bouillon die in het midden van de tafel wordt gezet, de eters leggen zelf de ingrediënten in de pot, vaak in een metalen schepnetje. De traditionele steamboat restaurants bieden vaste maaltijden per persoon aan met een simpele soep zoals kruiden- en tom yum soep (zoet en zuur). Over het algemeen wordt bij steamboat vis, garnalen, kip, noedels, eieren, tofu, champignon, visballen, gehaktballen etc. geserveerd. Meestal wordt er chilisaus bij gegeten. De moderne steamboat biedt meer keuzes in soep en ingrediënten.

Lok Lok is een mobiele steamboat in omgebouwde minibusjes. Lok Lok is erg populair bij jongeren en de jongere generatie omdat je alleen voor dat wat je eet betaalt. Lok Lok busjes staan vaak geparkeerd voor pubs, winkelcentra, uitgaansgelegenheden en andere populaire plaatsen. Eten op pennen wordt gedoopt in kleine hotpots met chilisaus en/of zoete saus erbij. Meestal kip, vis en schaaldieren, gehaktballen, groenten en een aangepaste versie van duck feet parcel (varkens en eendevlees met lever en een eendepoot in een pakketje van darm). Een gerecht voor het avontuurlijke type.

Bakuteh

chinese-gerechten-in-maleisie-13

Oorspronkelijk uit Klang, is bakuteh de trots van de Klang Vallei. Bakuteh uit Klang is een dikke soep op basis van kruidenthee met verschillende soorten varkensvlees. Bakuteh betekent “varkensrib thee” en het wordt over het algemeen ’s morgens geserveerd. Om genoeg energie voor de hele dag te hebben moet je goed ontbijten. Bakuteh kun je vinden op vele food courts of restaurants in Kuala Lumpur. Er zijn eel Bakuteh restaurants te vinden rond Old Klang Road (Jalan Klang Lama).

Prawn Mee

chinese-gerechten-in-maleisie-14

Prawn Mee is een soort soep. In Penang noem je het Hokkien noodle, in Kuala Lumpur noem je het prawn mee. De versie uit Kuala Lumpur gebruikt mihoen. De basis van een goeie prawn noodle is de gebruikte bouillon. Volgens geheim recept moet de bouillon met de garnalen uren trekken. Je ruikt onmiddellijk het aroma van de soep als de bouillon in de schaal wordt geschept samen met gesneden, gekookte garnalen, waterspinazie (kangkung) en chilisaus. De meeste versies van prawn mee worden geserveerd met een gekookt ei en/of gesneden vis of kippenvlees. In food courts wordt het steeds moeilijker om prawn noodles te vinden aangezien het hoofdingrediënt garnalen steeds duurder worden.

Fish Head Noodle

chinese-gerechten-in-maleisie-15

Dit is een van de meest unieke gerechten van de regio. Meestal wordt het geserveerd met mihoen en bevat het visbouillon, groenten, melk en gebraden vissenkoppen of visfilets. Met een vleugje Chinese wijn is het net of je op een smaakreis bent. In ieder geval, of je vindt het heerlijk of vreselijk. Je kunt fish head noodle in Chinese food courts of specialiteitenrestaurants vinden. Er zijn restaurants die vis pasta of visfilets aanbieden in de plaats van viskoppen, sommigen halen zelfs de graten voor je uit de vissenkop.

Lam Mee

chinese-gerechten-in-maleisie-16

Lam mee is een andere unieke noodle die je geprobeerd moet hebben. Dikke noedels worden vaak gecombineerd met een dikke, stijfselachtige bouillon met een gekookt ei, gesneden gestoomde kip, tauge, garnalen en bestrooid met gesneden lente-uitjes en gebakken uitjes. Het belangrijkste in dit gerecht is de bouillon aangezien deze niet te stijf en te zout mag zijn. Lam mee is verkrijgbaar in Chinese food courts or specialiteitenrestaurants. Het populairste lam mee restaurant in Kuala Lumpur is May King in Pudu.

Chicken rice

chinese-gerechten-in-maleisie-17

Chicken rice is waarschijnlijk het meest gegeten gerecht in Malakka en in Kuala Lumpur. Je kunt het op Hainanese wijze klaargemaakt (gestoomd) of geroosterd krijgen. Als het de Hainanese wijze is, moet de kip vers zijn en het liefst vrije-uitloopkip of zoals wij het noemen kampung (village) kip. Beide stijlen kip gaan goed samen met boterrijst of als je wilt gewone witte rijst. Het gebruikelijke bijgerecht is chilisaus maar sommigen serveren het ook wel met gembersaus. Je vindt halal chicken rice in de meeste food courts in winkelcentra.

Pork Noodle

chinese-gerechten-in-maleisie-18

Er zijn twee verschillende soorten pork noodles in Kuala Lumpur. De ene is pork noodles met varkensgehakt, gesneden varkenslever, gesneden varkensdarm in een varkensbouillon of Sam Kan Chong, nog een Kuala Lumpur creatie. De gewone pork noodle wordt geserveerd met gehakt met noedels en andere delen van het varken zoals darm, lever en varkensvlees. De soep versie heeft alles erop en erin met noedels en vaak bestrooid met gesneden lente-uitjes. De droge versie heeft gehakt met zwarte sojasaus bovenop de noedels en verder soep van varkensdarm, lever en varkensvlees. Je kunt altijd vragen of een bepaald soort varkensvlees weggelaten kan worden als je je bestelling doet.

Niet zoals bij de gewone pork noodle, komt Sam Kang Chong met droge (gele) noedels met gehakt, gesneden Chineze andouillette (worst) en varkensgehaktballen. Net als bij pork noodles, is het er in een droge of een soep versie.

Roast Duck

chinese-gerechten-in-maleisie-19

Er zijn een paar manieren om eend te bereiden, bij voorbeeld stoofpot, gebraden en geroosterd. Het laatste is de populairste bereidingswijze bij de plaatselijke bewoners van Kuala Lumpur. De eend wordt perfect geroosterd met een knapperig vel en met sappig, mals vlees. De bij de eend horende sauzen liggen echter aan de kok die het klaarmaakt. Je kunt geroosterde eend overal in Kuala Lumpur krijgen van eetstalletjes langs de weg tot restaurants. De meeste eetgelegenheden die geroosterde kip verkopen, verkopen meestal ook geroosterde eend.

Claypot Chicken Rice

chinese-gerechten-in-maleisie-20

Er wordt aangenomen dat dit oorspronkelijk uit Zuid China komt en het is overal verkrijgbaar in Maleisie. Rijst gekookt in een aarden pot op fornuis of op houtskool met in dobbelstenen gesneden kip, gesneden Chinese worstjes (lap cheong) en bestrooid met gesneden lente-uitjes en stukjes gezouten vis. De hele pot is doordrenkt met zwarte sojasaus en andere geheime ingrediënten. Het maken van de perfecte claypot rice vergt veel bekwaamheid en vooral de saus is een belangrijk aspect. Het toevoegen van zoute vis versterkt de smaak en claypot rice klaargemaakt in houtskool smaakt het beste. De meeste food courts hebben een Claypot chicken Rice stalletje.

Curry Mee

chinese-gerechten-in-maleisie-21

Curry Mee is een lokale favoriet en komt oorspronkelijk uit Maleisie. Curry mee gebruikt gele noedels met gesneden kip, tauge, tau fu pok (gedroogde tofu), kouseband en kokkels. Sommige zijn met garnelen, inktvis, ei, char siew, gebraden varkensvlees, varkensvel en muntblaadjes. Hou een handdoek bij de hand aangezien je gaat zweten als een otter als je op een hete dag curry mee eet. Sommigen voegen voor de “kick” nog sambal toe om het nog heter te maken. Kokkels worden meestal kort meegekookt tot ze iets roze zijn. Curry mee is makkelijk verkrijgbaar in veel koffiezaken, food courts en plaatselijke franchise restaurants zoals Old Town, Kluang Station, Papa Rich en vele andere.

Chee Cheong Fun

chinese-gerechten-in-maleisie-22

Chee Cheong Fun is een mengsel van cheong fu met yong tau fu. Het is een van het meest gegeten Chinese straateten meestal bij van fietsen omgebouwde stalletjes. De Cheong fun is meestal kant en klaar en het is er in twee soorten, de ronde cheong fun en de platte cheong fun. Tegenwoordig is er nog een derde variatie, de platte cheong fun met gesneden lente-uitjes. Het wordt meestal gegeten met veel kant en klaar eten zoals gevulde tou fu, foo chook (tofu vel), okra, rode chili, bittere pompoen, aubergine, varkensgehaktballen, visballen en viscake. Nu zijn er meer variaties beschikbaar. Sommige stalletjes bieden nu aan om het eten opnieuw te bakken en de gevulde groenten te frituren. Het wordt meestal geserveerd op een bord met dikke zoete saus erbij of curry bouillon en bestrooid met chilisaus, sesamzaadjes en gebakken uitjes. Chee Cheong Fun is ruim verkrijgbaar in Kuala Lumpur, vooral in food courts en bij fietsstalletjes.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *