Beste visgerechten in Maleisie

Je hebt meerdere zeeën langs de Maleisische kusten. Voorbeelden zijn de Straat van Malakka, de Andaman Zee, de Straat van Johor, de Sulu Zee en de Celebes Zee. Niet vreemd dat de vele visgerechten in Maleisie een voorname plaats innemen in de Maleisische keuken. Overal waar je eet bevat de menukaart wel een paar visgerechten en op populaire toeristische plekken heb je vaak complete visrestaurants met dagelijks lange rijen bezoekers bij de ingang.

visgerechten-maleisie-1

visgerechten-maleisie-2

Garnalen, krabben, zeekomkommers, inktvis, kokkels, mosselen, slakken, octopus en meer. Het wordt allemaal gegeten door de Maleisiers in tientallen versies (bereidingswijzen). Het is zelfs zo dat Maleisische moslims zeevruchten als halal beschouwen en dus komt het prominent voor in hun dagelijks eetgewoontes. Visgerechten in Maleisie heb je in bijna elk deel van Maleisie, zelfs in de grote steden en diep in het binnenland. Voor de beste visgerechten ga je echter naar kustgebieden, waar je vaak je eigen vis (of andere zeevruchten) ter plekke uitkiest waarna het door jou gewenste gerecht voor je neus bereid wordt.

visgerechten-maleisie-3

Hieronder volgen enkele populaire visgerechten in Maleisie die je op elke trip door het land kunt eten, vooral voor liefhebbers van schaaldieren en dergelijke een perfecte keuze!

visgerechten-maleisie-4

Ikan Bakar

Ikan Bakar

De term Ikan Bakar vertaalt zich eigenlijk als ‘verbrande vis’ maar dat mag je er niet van weerhouden dit verrukkelijke gerecht, dat bestaat uit red snapper ingesmeerd met een sambalmix, in een bananenblad gewikkeld en gegrild, te eten. Wat ons betreft staat het bovenaan in de top 3 beste visgerechten in Maleisie en het is vooral erg populair in het stranddorpje Cherating.

Char Kuay Teow en Asam Laksa

Char Kuay Teow

Beide van deze zeer geliefde Maleisische gerechten kunnen veel zeevruchten bevatten afhankelijk van waar ze zijn gemaakt. Bij voorbeeld, In Penang bevat het traditionele eier-noedels gerecht, Char Kuay teow garnalenpasta (belacan) als een belangrijk ingrediënt samen met andere zeevruchten zoals kokkels en garnalen, terwijl een Asam Laksa, Penang’s nationaal gerecht een kruidige, zure bouillon bevat gemaakt van tamarinde en makreelvlokken.

Asam Pedas

Asam Pedas

Asam Pedas is een vis curry die geassocieerd wordt met Zuid-Maleise staten zoals Melakka en Johor. Dit gerecht wordt gewoonlijk gemaakt met vis zoals Spaanse makreel, rog of katvis. Andere ingrediënten van Asam Pedas bevatten meestal gedroogde chilli’s, sjalotten, belacan (garnalenpasta), gemberbloem, Vietnamese munt en tamarinde sap. Deze verschillende ingrediënten worden samen vermalen en dan gebakken in een pan waarna de vis wordt toegevoegd. Een portie Asam Pedas wordt tenslotte afgemaakt met een scheut tamarinde sap.

Sambal Udang

Sambal Udang

Sambal Udung is nog een populair gerecht op visbasis dat geassocieerd wordt met de Baba Nonya (Peranakan) bevolking van Melakka. Sambal Udung bevat hele garnalen in een jus van sambal (chilipasta), belacan (garnalenpasta) en tamarinde sap.

Otak-Otak

Otak-Otak

Otak-Otak is een viscake gemaakt van vispasta gemaakt met makreel en gecombineerd met andere ingrediënten zoals chilipepers, knoflook, sjalotten, kurkuma, citroengras en kokosnootmelk. Deze cake wordt dan in een zacht gemaakt bananenblad gewikkeld en gegrild en gestoomd. Otak-Otak wordt meestal met rijst of brood gegeten. Het stadje Muar in de zuidelijke Maleisische staat Johor is beroemd om haar vele verschillende variaties van Otak-Otak. In Muar wordt Otak-Otak ook gemaakt met garnalen of zelfs katvis.

Een variatie van Otak-Otak die geserveerd wordt in de oosterse Maleisische staat Kelantan is bekend als Satar en het bevat een grotere portie vis en minder kruidige pasta. In Melakka wordt Otak-Otak gewikkeld in pandan bladeren in plaats van in bananenbladeren.

Keropol Lekor

Keropol Lekor

In Maleisië is Keropol Lekor of visbeignets een populaire snack voor laat in de middag. Deze beignets worden gemaakt van vispasta; sagobloem en zout. Ze zijn het lekkerst als ze direct heet uit de wok worden geserveerd.

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan of viskop curry is een cult favoriet in Maleisië en er zijn verschillende restaurants die exclusief deze hete delicatesse serveren. Fans van het gerecht zeggen dat de ogen en de wangen het beste deel van de vis zijn en het beste in dit soort curry gegeten kunnen worden. Rode snapper is de vis die het meest gebruikt wordt om viskop curry te maken. Aangenomen wordt dat viskoppen van de Indianen afstammen omdat de vis half-gesmoord wordt in een hete curry op Keralese stijl en ook groenten bevat zoals okra en aubergines. Maleisisch befaamde viskop curry wordt het best gegeten met gestoomde rijst of brood.

Gegrilde rog of Fried Stingray

Fried Stingray

Een ontmoeting met een pijlstaartrog in de wateren van een oceaan kan dodelijk zijn, maar in Maleisië is gegrilde rog een zeer geliefde zeevrucht delicatesse. Geserveerd in restaurants en door straatstalletjes door het hele land wordt de vis met een gekruid mengsel besmeerd, in een bananenblad gewikkeld en gegrild. De vis wordt zo ingepakt in het bananenblad dat de vis haar sappen behoudt en de smaak van de marinade in de vis trekt.

Visgerechten in Maleisie vormen een vast onderdeel van de Maleisische keuken. Overal verkrijgbaar en vooral heerlijk op de vele eilanden en kustplaatsen. Zelf uitzoeken uit grote bakken vol ijs is het leukst en vaak ook het lekkerst. Laat je verrassen door de kok wat betreft de bereiding of kies vooraf je eigen favoriete smaakmakers. Wij zijn altijd groot fan van de ‘garlic sauce’ of ‘black pepper sauce’ marinade, maar eigenlijk is alles er heerlijk!

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *