Alles over eten in Maleisië

Waar eet de lokale bevolking van Maleisië? De lokale bevolking van het land bevat uit diverse maatschappelijke klassen. De hoeveelheid geld bepaald hoe en waar je dagelijks eet. In Maleisië is uit eten gaan de gewoonste zaak van de wereld en sommige locals eten 7 dagen per week buiten de deur. Dit kan ook makkelijk vanwege het enorme aanbod aan (betaalbare restaurants) en vaak is het nog goedkoper ook vergeleken zelf thuis een maaltijd koken. Losse ingrediënten, vooral uit de luxe supermarkten, zijn namelijk vrij prijzig in het land. Tenzij je dagelijks al je boodschappen bij de versmarkt haalt (niet iedereen doet en kan dit vanwege werk of de extreem vroege openingstijden), is thuis koken vaak duurder dan uit eten gaan.

De rijke Maleisiërs eten vaak thuis waar hun huispersoneel (of bv hulp in de huishouding) voor hen kookt. Als zij uit eten gaan is het vaak bij de beter beoordeelde plekjes en daar heb je er dan ook – vooral in een stad als Kuala Lumpur – een hoop van.

De middenklasse eet vaak buiten de deur, soms elke dag. Denk aan foodcourts, hawkers langs de straat of gewoon in simpele lokale restaurants. Een flink bord Nasi Lemak hoeft in een eettentje niet meer dan RM10 te kosten, voor dat bedrag maak je het thuis niet zomaar. Er speelt ook een belangrijk sociaal aspect. De middenklasse (en armere Maleisiërs) eten ook buiten de deur om vrienden en familie te zien.

Het armere deel van de bevolking haalt meestal eten bij de avondmarkten (voorverpakt in piepschuim verpakkingen) om het vervolgens thuis op te eten. Ook dit deel van de bevolking eet verder vaak buiten de deur, bij hawkers langs de weg, simpele lokale restaurantjes en in de foodcourts.

restaurants-in-maleisie-19
restaurants-in-maleisie-20
restaurants-in-maleisie-21
restaurants-in-maleisie-22
restaurants-in-maleisie-23
restaurants-in-maleisie-24
restaurants-in-maleisie-25
restaurants-in-maleisie-26
restaurants-in-maleisie-27

previous arrow
next arrow

Meerdere bevolkingsgroepen

Los van maatschappelijke klassen heb je ook meerdere grote bevolkingsgroepen in Maleisië. Zo heb je de grootste bevolkingsgroep, de Malay, gevolgd door de Chinese Maleisiërs en vervolgens nog de kleinere Indiase gemeenschap. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen keuken. Zo heb je de Maleise keuken, met veel gerechten die overeenkomsten hebben met het bekende Indonesische eten. Daarnaast de Chinees-Maleisische keuken, met vooral veel Chinese gerechten die door de jaren heen allemaal een Maleisisch sausje hebben gekregen. Daarnaast heb je nog de Indiase keuken, met authentieke Indiase gerechten in authentieke Indiase restaurants.

Waar eten toeristen?

Toen wij jaren geleden voor het eerst in Maleisië kwamen was het lekkere eten minder toegankelijk dan nu. Je moest op sommige bestemming soms echt je best doen wat lekkers te vinden en ook de bereikbaarheid was in die tijd – het superhandige Grab had je toen nog niet – ook zeer slecht. Taxichauffeurs rekenden vaak de hoofdprijs en waren in veel gevallen niet eens bereid naar bepaalde bestemmingen te rijden. Dan kwam je uit bij het restaurant van je hotel, dat in het geval van een middenklasse hotel niet altijd even best was.

Inmiddels is alles anders en is lekker lokaal eten op elke straathoek verkrijgbaar. Ook heb je overal wel luxe restaurants in Maleisië met heerlijk westers eten. In grote steden is het vaak een korte wandeling of een metrorit of Grab naar een goed restaurant. We schreven eerder al over luxe restaurants, over de beste foodcourts en over de vele losse restaurantjes die we bezochten. Op populaire toeristische bestemmingen heb je altijd wel minimaal één goed beoordeeld eettentje en op populaire eilanden als Penang of Langkawi zit het vol geweldige (strand)restaurants.

Geen typische toeristenrestaurants

Wat extra fijn is aan uit eten gaan in Maleisië? Er zijn weinig van die typische toeristenrestaurants. Van die plekken waar het eten van zeer lage kwaliteit is, maar waar toeristen tijdens hun tours naartoe worden gebracht en er exorbitant hoge prijzen betalen voor een maaltijd. Uit eten in Maleisië kan dus zonder zorgen dat je beduveld wordt. Verder kun je gemakkelijk zelf uitzoeken waar de beste restaurants of eettentjes te vinden zijn, bijvoorbeeld via Tripadvisor of Google Maps. De tijden dat je wildvreemde locals moest vragen waar je wat kon eten (met de kans op mindere ervaringen) zijn al jaren voorbij.

Verder is het ook prettig dat iedereen in Maleisië (goed) Engels spreekt, zodat je als toerist niet snel in een ‘lost in translation’ situatie terecht zult komen. Menukaarten zijn verder in bijna alle gevallen in het Engels beschikbaar, vaak zelfs alleen in het Engels. Natuurlijk heb je op populaire toeristische bestemmingen wel populaire westerse tentjes waar de prijzen stukken hoger liggen vergeleken lokale eettentjes, maar dit zijn zelden of nooit ’toerist traps’ zoals je nog wel eens in de buurlanden tegenkomt.

eten-in-maleisie-1
eten-in-maleisie-2
eten-in-maleisie-3
eten-in-maleisie-4
eten-in-maleisie-5
eten-in-maleisie-6
eten-in-maleisie-7
eten-in-maleisie-8
eten-in-maleisie-9
eten-in-maleisie-10

previous arrow
next arrow

Waar eten expats?

In onze jaren in KL aten we bijna elke dag buiten de deur, vaak met hele groepen vrienden, kennissen, vage bekenden en regelmatig onbekende mensen aan één grote tafel in een restaurant. Het was een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en eten doet iedereen toch. Ook maak je op deze wijze makkelijk kennis met de meest uiteenlopende restaurants. De ene dag at je bij een Indiaas restaurant, de dag erop bij een Maleis restaurant en daarna weer bij een Chinees-Maleisisch restaurant. Het aanbod is, vooral in de grote steden, enorm.

Hadden we wat te vieren of was er een andere speciale aangelegenheid, dan grepen we vaak onze kans om in één van de beter beoordeelde plekjes te eten. Meestal kozen we het restaurant op basis van aanbevelingen van vrienden en kennissen, maar we gebruikten ook regelmatig de lijst met beste restaurants op Tripadvisor.

Thuisbezorgd is populair in Maleisië

Thuisbezorging (en afhalen) is enorm populair in Maleisië. Met de komst van o.a. Foodpanda.my en Grab Food werd het makkelijker voor restaurants en losse eettentjes om bij deze bezorgdiensten aan te sluiten. Daarnaast is de verkeersdrukte in en rond Kuala Lumpur (en in andere grote steden in het land) flink toegenomen, waardoor het soms leuker is om gewoon thuis te blijven. Wij bestellen meestal via thuisbezorgd als we weten dat er een drukke avondspits zal zijn of wanneer het slecht weer is.

Naast de standaard eettentjes kun je ook bij luxe restaurants in Maleisië bestellen. Zij hebben vaak wel een eigen bezorgservice en de kosten hiervoor liggen wel wat hoger dan via de eerder genoemde diensten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *