Top 10 foodcourts in Kuala Lumpur

Maleisie staat bekend als een eetparadijs met haar uitgebreide variaties in lokale specialiteiten zoals nasi lemak, mee laksa, kuey teow en roti canai. Bovendien is ook de internationale keuken uitgebreid vertegenwoordigd, waarvan sommigen zelfs iets van de lokale smaak hebben overgenomen. Veel van deze gerechten zijn bij lokale hawkers – vaak gewoon langs de straat – verkrijgbaar en afgelopen jaren zijn veel van deze hawkers samengekomen op eetpleinen die ook wel foodcourts worden genoemd.

Foodcourts zijn grote pleinen met daaromheen vele kleine eetstalletjes die allerlei soorten typisch Aziatische gerechten verkopen. Eten bij een foodcourt is leuk en betaalbaar en voor toeristen vaak een leuke gelegenheid om te ervaren hoe het is om tussen de plaatselijke bevolking te zijn. De meeste foodcourts zijn zo goed als de hele dag geopend, maar de beste tijd om er te eten ligt meestal tussen 17.00 en 23.00 ’s avonds. Ook kun je er prima terecht voor de lunch, maar vaak zijn dan alleen een beperkt aantal eettentjes open (met vooral lunchgerechten).

Eten bestellen bij een foodcourt is eenvoudig. Je zoekt eerst een leeg tafeltje, gaat zitten en wacht tot iemand langskomt om je bestelling voor een drankje op te nemen. Hierna, onthoud je je tafelnummer en loop je naar het eetstalletje van je keuze. Je kunt bij allemaal verschillende stalletjes eten bestellen, ze vragen naar je tafelnummer en nadat het vers klaargemaakt is brengen ze het naar je tafel. Dit duurt gemiddeld 10 minuten (dus zorg dat jijzelf of iemand anders tegen die tijd aan je tafel zit). Pas dan betaal je voor je bestelling.

Ga naar één van de volgende foodcourts in Kuala Lumpur en in de directe omgeving van de hoofdstad, waar je de vele verrukkelijke gerechten voor zeer betaalbare prijzen kunt proberen. Buiten het centrum zijn ze allemaal makkelijk te vinden op Google Maps en goed bereikbaar met een Grab. Binnen het centrum kun je ook een Grab pakken, maar in veel gevallen kan je er ook prima met het openbaar vervoer (metro of monorail) naartoe. Bekijk hieronder onze favoriete foodcourts in (en buiten) Kuala Lumpur:

Food Republic, Pavilion KL

Food Republic, Pavilion KL

Op nog geen 10 minuten lopen van metrostation (en monorail station) Bukit Bintang vind je één van de meest bezochte winkelcentra van Kuala Lumpur, Pavilion KL. De mall ligt langs het eeuwig drukke Jalan Bukit Bintang in de populaire toeristenwijk met dezelfde naam. Onderin het winkelcentrum vind je de Food Republic, een zeer druk bezocht foodcourt. De Food Republic is een foodcourt voor locals en toeristen, gelegen binnen de kelderverdieping (ze noemen het de 1e verdieping) van het winkelcentrum.

Wij woonden onze eerste jaren in Kuala Lumpur pal achter Pavilion KL en kwamen er 1 tot 2 keer per week voor een avondhap bij één van de hawkers. De kwaliteit was er altijd vrij hoog en het was vanwege de goede hygiëne ook de perfecte plek om familie en vrienden die ons kwamen bezoeken te laten wennen aan het lokale eten. De prijzen zijn er wat hoger vergeleken de foodcourts in de buitenwijken (die puur gericht zijn op locals), maar voor westerse begrippen nog steeds spotgoedkoop want voor RM20 heb je vaak een complete maaltijd inclusief drankje.

Hutong, Lot 10

Hutong, Lot 10

Hutong is een populair foodcourt in de kelderverdieping van winkelcentrum Lot10 in de wijk Bukit Bintang. Het is zo gebouwd dat het eruit ziet als een echte Hutong. Net als de typische oude wijkjes in Beijing heeft Hutong Lot10 een wirwar van steegjes met zo’n 20 eetkraampjes met gerechten uit de Chinees-Maleisische keuken. Tot de verkopers behoren enkele van de meest bekende Maleisische hawkers zoals Honkee Porridge, Soong Kee’s beef noodles, Mo Sang Kor’s bah kut teh, Kim Lian Kee’s Hokkien mee en Kong Tai uit Singapore.

De uitbater van Hutong Lot10 besloot bij de start eigenaren van zijn favoriete lokale eettentjes (binnen en buiten Kuala Lumpur) de mogelijkheid te bieden om tegen een laag tarief een 2e vestiging van hun succesvolle restaurant te openen. Dit bleek een gouden keuze, want sinds de opening is Hutong een zeer populair foodcourt binnen Bukit Bintang.

Ook deze eetkelder bezochten we wekelijks toen we zelf nog in het centrum van Kuala Lumpur woonden. Vanaf onze condo was het namelijk zo’n 5 minuten lopen naar Pavilion KL en ook 5 minuten naar Lot10. Als we zin hadden in authentieke Chinees-Maleisische gerechten wisten we waar we moesten zijn. Momenteel staat voor ons een bezoek aan Hutong standaard op het programma bij een bezoek aan Kuala Lumpur, soms zelfs meerdere keren.

Ming Tien, Bandar Utama (buitenwijk Petaling Jaya)

Ming Tien, Bandar Utama

Ming Tien vind je in de buitenwijk Bandar Utama in Petaling Jaya. Het is een zeer populair foodcourt onder de lokale bevolking, hoewel het op de vorige locatie in Taman Megah veel drukker was. Het foodcourt heeft vele tientallen stalletjes waar men lokale favorieten verkoopt als laksa, sateh, chicken rice, ipoh hor fun en diverse Baba en Nyonya gerechten. Daarnaast heb je er ook wat kraampjes die internationale gerechten verkopen (zelfs heerlijke pizza). Ming Tien is 24/7 geopend. Het is makkelijk bereikbaar per Grab (hoewel het wel een flink stuk rijden is) en als je de moeite neemt staat het garant voor een zeer unieke eetervaring.

KLCC Signatures, Suria KLCC

KLCC Signatures, Suria KLCC

Gelegen op de tweede verdieping van het luxe winkelcentrum Suria KLCC, heb je het KLCC Signatures foodcourt, één van de drukstbezochte foodcourts in de stad. Naast toeristen en winkelend publiek, komen hier ook de winkelmedewerkers en mensen die in de bedrijven binnen de Petronas Twin Towers (erboven) eten. Rond de lunch is het dan ook vaak heel druk, met lange rijen bij elk eettentje. Geniet hier van een brede reeks van niet dure lokale en internationale gerechten met het kalmerende uitzicht over KLCC park op de achtergrond. Naast een flink aantal eettentjes met bekende lokale gerechten, heb je hier ook een flink aantal fastfood restaurants als McDonalds, Subway etc.

K88 Food Court, Old Klang Road

K88 Food Court, Old Klang Road

K88 Food Court is eigenlijk al jaren mijn persoonlijk favoriete foodcourt. Het is goed bereikbaar en altijd – 7 dagen per week – gezellig druk. De vele tientallen kraampjes zijn altijd ‘open for business’ en ze hebben er een goede variatie qua gerechten. Standaard bestellen we er een flinke hoeveelheid saté, Naan Cheese, Tosai en meestal ook een bord Kolo Mee en Char Quay Cheow. De kinderen eten altijd gezellig mee en voor hen is het toetje in de vorm van een bananen-chocoladepannenkoek het hoogtepunt van de avond.

Het foodcourt is ruim opgezet en voor de deur zijn voldoende parkeermogelijkheden. Er zijn altijd wel wat tafels beschikbaar en wij zitten meestal in de wind van de grote mobiele airco’s. Hoewel het niet fijn is om direct in de wind van deze apparaten te eten, krijgen de muggen (mochten ze er al zijn want er wordt altijd flink gespoten rond de foodcourts) er geen kans. Ook is het makkelijk bereikbaar net een Grab, hoewel Old Klang Road – waaraan K88 ligt – wel flink druk kan zijn rond de avondspits.

NU Sentral Food Court

NU Sentral Food Court

Binnen winkelcentrum Nu Sentral heb je Quizinn by Rasa (Nu Sentral Food Court). Hoewel wij al jaren in Nu Sentral komen, sloegen we het foodcourt altijd over omdat je op de hogere verdiepingen diverse leuke restaurantjes hebt. Tijdens onze laatste trip naar KL maakten we veelvuldig gebruik van het OV en daarom kwamen we vaak uit bij KL Sentral. Uiteindelijk hebben we een paar keer gegeten bij Quizinn by Rasa en dit beviel goed. Wat ons betreft net wat minder goed dan de kwaliteit van Food Republic (Pavilion KL), maar net zo modern ingericht en verder is het er allemaal vrij schoon. Wel was de keuze beperkt en niet alle eettentjes hadden echt authentieke gerechten. Na een paar bezoekjes hadden we het dan ook wel weer gezien, maar toch was het prima de moeite waard.

Naast Nu Sentral ligt KL Sentral, het centraal treinstation van Kuala Lumpur. Hier heb je al jaren het lokale foodcourt KL Sentral Food Court, waar vooral de wat minder rijke locals op af komen, tijdens hun treinrit van en naar hun werk. Veel keuze, lekkere authentieke gerechten en vooral een zeer lage prijs.

Mayang Oasis Food Court, Taman Mayang

Mayang Oasis Food Court ligt in de wijk Taman Mayang in Petaling Jaya. Voorheen totaal uit de route voor toeristen, maar met de komst van Grab prima bereikbaar. Gerechten zijn lekker maar het is vooral leuk om onder de locals te eten. Grote kans dat je de enige toerist ter plekke bent. Aanraders zijn Yong Tau Fu, Char Koay Teow, Hokkien fried noodles en natuurlijk de sateh. De Thaise hawker is altijd erg drukbezocht en ook bij de Tandoori-hawker heb je vaak een rij (wij bestellen er standaard Naan Cheese en wat Tandoori Chicken).

SS2 Wai Sek Kai, Petaling jaya

SS2 Wai Sek Kai ligt langs de Jalan SS2/64 in Petaling Jaya en is de plek waar je moet zijn voor lokaal en Aziatisch eten. Er zijn tientallen stalletjes met de meest uiteenlopende gerechten (vooral veel Chinees-Maleisische gerechten). De naam Wai Sek Kai betekent gulzigheidlaan in het lokale Kantoneze dialect. Stal 62 Penang Heng Seng Lok Lok is één van de populairste stalletjes met heerlijke Lok Lok (vlees, vis en schaaldieren die gekookt worden in kokende soep) en Yam Cake. Stal 51 heeft lekkere Laksa Siam en Penang Asam Laksa, stal 52 voor Penang Prawn Mee en diverse andere gerechten. Hawkers 30 en 48 zijn populair vanwege de Fried Kuey Teow en Fried Tong Fun. Het foodcourt is dagelijks open vanaf 5 uur ’s morgens tot middernacht en is makkelijk met een Grab bereikbaar.

Sungei Wang foodcourt, Bukit Bintang

Sungei Wang foodcourt

Ook al ziet Sungwei Wang Plaza er een beetje oud en vervallen uit, het populaire winkelcentrum heeft één van de beste foodcourts in de stad. Nergens eet je goedkoper dan hier met prijzen die beginnen bij RM1,50 voor een maaltijd. Authentiek Maleis, Indisch en Chinees eten zoals curries, chicken rice, noedels en nog veel meer wordt overvloedig aangeboden in deze foodcourt. Het is 100% gericht op lokale eters en vooral alle mensen die in Sungei Wang zelf (en de naastgelegen winkelcentra en bedrijven) werken en het geheel ziet er dan ook erg lokaal (lees verouderd en ook niet bepaald brandschoon) uit.

Twijfel je over de hygiëne, sla deze plek dan over. Wil je graag goede en vooral authentieke gerechten proberen, dan is Sungei Wang foodcourt echt een aanrader. Als je in het centrum verblijft, kun je er gewoon lopend naartoe. Verder ligt het foodcourt op een paar minuten lopen van Bukit Bintang Monorail en Bukit Bintang MRT station.

Kuchai Lama Foodcourt

Kuchai Lama Foodcourt

Kuchai Lama is een gebied dichtbij Old Klang Road. De Kuchai Lama foodcourt is enorm groot met wel meer dan 100 stalletjes die allerlei soorten gerechten verkopen. De foodcourt is deels overdekt, dus zelfs tijdens een regenbui kun je hier genieten van een heerlijke maaltijd. Dit was tot de komst van K88 onze persoonlijke favoriet, omdat we er dichtbij woonden. Het is groot, ruim en er zijn altijd wel tafels beschikbaar. Het aanbod was in de jaren dat wij er kwamen altijd gigantisch, maar tijdens ons laatste bezoek waren veel tentjes verhuisd naar K88 en in plaats daarvan waren er meerdere kraampjes met eten en snacks voor thuis bijgekomen (voorverpakt om af te halen).

Kaart met foodcourts in en rond Kuala Lumpur

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *