De beste lokale markten in Kuala Lumpur

Een ‘Wet Market’ verwijst in Maleisie naar een lokale natte markt waar men verse vis, vers vlees, groente, fruit en kruiden vanuit kleine kraampjes verkoopt. Met het natte aspect doelt men op alles dat vers is. De kraampjes zijn vrij simpel van opzet en het ontbreekt er vaak aan voorzieningen zoals een koeling. De marktkooplui zijn hierdoor afhankelijk van polystyreen-dozen gevuld met ijsblokjes, zodat vooral de vis langer vers blijft.

Vlees ligt soms lang in de buitenlucht, met als gevolg een flinke hoeveelheid vliegen in de directe omgeving van al het verse eten. Kwaliteit is dus soms een ding, maar dat neemt niet weg dat een groot deel van de lokale bevolking gewoon elke dag op deze manier hun voedsel koopt. Dit ligt ook aan de openingstijden. Supermarkten vind je vaak binnen (onderin) grote winkelcentra en die openen pas om 10.00 in de ochtend. De meeste locals zijn dan al naar hun werk en dus is de versmarkt de beste plek om ’s ochtends vroeg al boodschappen te doen.

De markten starten meestal zéér vroeg in de ochtend en sluiten weer tegen lunchtijd. Voor veel mensen is het ook de perfecte plek voor het ontbijt, want in tegenstelling tot in Nederland wordt elke maaltijd doorgaans buiten de deur gehaald en gegeten. Elke kleine stad in Maleisie heeft tenminste één wet market gevestigd in een overdekt gebouw op een redelijk centrale plaats, met handelaren die over het algemeen lokale producten verkopen. In de grote steden heb je meestal diverse markten, soms alleen geopend op een specifieke dag van de week. Op eilanden als Penang en Langkawi worden er vaak behalve versproducten ook souvenirs en lokale snacks verkocht.

In het moderne Kuala Lumpur hebben mensen met een wat hoger inkomen de voorkeur om in een comfortabele supermarkt in grote winkelcentra hun dagelijkse boodschappen te doen. Een groot deel van de lokale bevolking van de stad bezoekt echter dagelijks de wet market vanwege de lage prijzen en om het sociale aspect. Alleen in de vroege uurtjes zijn er diverse kraampjes die allemaal lokale lekkernijen verkopen, na 9.00 zijn deze tentjes vaak allemaal weer gesloten.

Hieronder volgen enkele van de beste lokale markten in Kuala Lumpur. Let erop dat dagmarkten over de jaren heen vaak komen en gaan, soms omdat het terrein een andere bestemming krijgt (bv nieuwbouw of een winkelcentrum) of omdat er concurrentie is met een nieuwere, meer populaire dagmarkt in de nabije omgeving.

1. IMBI Market

markten-in-kuala-lumpur-1

De IMBI-markt ligt net buiten KLCC in het centrum van Kuala Lumpur. Het is een typische ochtendmarkt waar je terecht kunt voor verse groenten, ingrediënten en vele andere lokale producten. Veel mensen komen hier ook voor een typisch lokaal ontbijt. Je hebt er vooral veel Chinese ontbijtgerechten als Popiah, Porridge en diverse soorten noodles.

2. Taman Tun Dr Ismail (TTDI) Wet Market

markten-in-kuala-lumpur-2

De Taman Tun natte markt bestaat al meer dan 25 jaar en is met ongeveer 268 kramen en is waarschijnlijk de grootste en ‘schoonste’ markt in de omgeving. Keuze genoeg en prijzen voor vers vlees, vis, gevogelte, groenten en fruit zijn er zeer schappelijk.

3. Chow Kit Wet Market

markten-in-kuala-lumpur-3

Al generaties lang wordt de Chow Kit markt bezocht door bewoners uit Kuala Lumpur vanwege de grote hoeveelheid verse ingrediënten die er te verkrijgen zijn. De markt is ook populair onder restaurateurs, die kopen er in het groot in. De markt kan toeristen misschien afschrikken door de geur, de drukte en warmte; echter, degenen die volhouden zullen worden beloond worden met een toffe lokale sfeer en ontelbaar veel producten tegen een zeer lage prijzen. De markt begint al om 6.00 uur in de ochtend. Alles wat je nodig hebt voor je keuken kun je hier vinden, variërend van gedroogde gezouten vis tot kippenpoten, verse kruiden en specerijen. De markt is makkelijk bereikbaar door de Monorail naar station Chow Kit te nemen.

4. Pasar malam Bangsar

markten-in-kuala-lumpur-4

Hoewel de naam wet market niet helemaal past, (vandaar de naam pasar malam of avondmarkt) is de avondmarkt in Bangsar zeker het vermelden waard. De avondmarkt vindt elke zondag plaats van 17.30-23.00. De markt is populair bij zowel expats als de lokale bevolking en de kraampjes bieden een hele reeks artikelen van vers gekookt voedsel tot kleding en verse bloemen. De avondmarkt is het beste met de auto te bezoeken. Er is wel een metrostation bij Bangsar, maar het is ruim 30 minuten lopen naar de markt.

5. Sri Petaling Wet Market

markten-in-kuala-lumpur-5

Misschien wel één van de beste lokale markten van Kuala Lumpur: Sri Petaling is de plek voor verse vis en zeevruchten. Bij het merendeel van de kraampjes verkopen ze verse schaaldieren, vis, groenten en fruit voor een veel goedkopere prijs. Je kunt er ook ter plekke lekker eten.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *