Jalan Alor, eetstraat in Kuala Lumpur

Jalan Alor is een unieke eetbestemming in het hart van Kuala Lumpur. Het hele karakter van de stad verandert wanneer je de straat inloopt. Weg zijn de moderne winkelcentra die je hier zoveel hebt; alles wordt vervangen door iets dat uit vervlogen tijden afkomstig lijkt. Overdag is het er al druk met vooral locals die er komen lunchen, maar als de zon ondergaat bruist de straat van energie. Het stond eens bekend als een rosse buurt en overblijfselen van deze bezigheden zijn steeds zichtbaar. Na verschillende facelifts is de straat echter letterlijk veranderd in een eetstraat.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-1

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-2

Het beste culinaire genot dat Maleisie te bieden vind je niet in de veel-te-dure restaurants maar gewoon op straat, langs rijen vol eetstalletjes. De stalletjes beslaan beide kanten van de weg op Jalan Alor en enkele van de meest populaire gerechten van Maleisie worden hier verkocht. Dit is niet alleen een plek waar de plaatselijke bevolking komt eten, ook buitenlanders komen hier vaak om de unieke gerechten te proeven die ze in veel gevallen nog niet eerder geproefd hebben.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-3

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-4

Zoals gezegd is er meer dan genoeg om uit te kiezen en je zult niet alles uitproberen tijdens een eerste bezoek. Het is dus belangrijk om toch zeker nog een paar keer terug te gaan naar deze eetstraat. Je proeft hier niet alleen het heerlijke eten maar ervaart ook de typische eetcultuur van Maleisie. Verscheidenheid is er niet alleen in de bevolking, en alles dat Maleisie zo speciaal maakt wordt ook vertaald in hoe het eten er wordt bereid.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-5

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-6

Terwijl de meeste menu’s in Chinese karakters worden weergegeven zijn er ook enkelen die een menukaart in het Engels hebben voor de toeristen en voor het toenemend aantal plaatselijke bewoners die de Chinese taal niet machtig zijn. Dit is natuurlijk goed nieuws voor buitenlanders aangezien ze kunnen bestellen van de vertaalde menu’s. Als je een Chinese menukaart krijgt die je niet kunt lezen, wees niet bang maar vraag naar aanbevelingen. Op deze manier kun je pas echt ervaren wat de straat te bieden heeft. De meeste verkopers spreken een aardig woordje Engels, waardoor je met een paar simpele woorden duidelijk kunt maken wat ze vooral niet moeten serveren (bv ‘no intestines’ of ‘no liver’ mocht je voorkeur hier niet naar uit gaan).

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-7

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-8

Het karakter van de straat leidt zijn eigen leven en je komt duidelijk iets te kort als je niet naar Jalan Alor gaat. Jalan Alor is synoniem voor goed eten, zo goed zelfs dat er veel protesten waren toen de plaatselijke autoriteiten de straat een andere naam gaven. Jalan Alor heeft inderdaad veel te bieden voor zowel zijn bewoners als buitenlanders, dus ga erheen en ervaar het zelf.

Ga je er overdag naartoe dan is het meer een lokale ervaring, bezoek je de eetstraat ’s avonds dan is het toeristischer en daardoor ook wat laagdrempeliger. Wil je liever ’s avonds voor een echt lokale ervaring gaan, bezoek dan één van de vele foodcourts buiten het centrum. Zo is één van onze favorieten, K88 Food Court langs Old Klang Road, vrij goed met een Grab bereikbaar.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-9

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-10

Accommodatie dichtbij Jalan Alor

Aangezien Jalan Alor binnen het Bukit Bintang gebied ligt, kun je het makkelijk vinden als je ergens in het centrum van de stad logeert. Het populaire middenklasse hotel Hotel Soleil ligt bijvoorbeeld op één minuut lopen van de eetstraat, vanaf het Capitol Hotel is het twee minuten lopen, vanaf Istana Hotel en het populaire guesthouse Orange Pekoe loop je in 3/4 minuten naar de eerstraat en vanaf het 5-sterren hotel Grand Millennium is slechts tien minuten van Jalan Alor. Bekijk hier een overzicht met alle accommodatie in de wijk Bukit Bintang.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-11

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-12

Hoe kom je er?

Verblijf je buiten het stadscentrum dan kun je met de metro bij Jalan Alor komen. Stap uit op Bukit Bintang Monorail Station (meteen naast Lot10 Shopping Mall). Daar vandaan is het vijf minuten lopen naar Jalan Alor. De nieuwe MRT heeft hier ook een station en via uitgang A (MRT Bukit Bintang Pintu A) ben je direct bij de eetstraat.

jalan-alor-eetstraat-kuala-lumpur-13

Natuurlijk kun je ook makkelijk een Grab pakken, maar hou er rekening mee dat dit gebied vrij druk is en dat je dan beter langs Jalan Pudu, Jalan Raya Chulan of Jalan Sultan Ismail (dichtbij het metrostation) kunt uitstappen om er in 5 minuten naartoe te lopen. Wanneer je de Grab de wirwar van drukke straatjes in laat rijden, kan het laatste deel van het ritje nog wel eens erg lang duren. In het geval van Jalan Pudu kun je bijvoorbeeld bij het luxe Swiss Garden Kuala Lumpur uitstappen en vandaar naar de eetstraat lopen.

1Pingbacks & trackbacks op Jalan Alor, eetstraat in Kuala Lumpur

  1. Food Street & The waterfall hike! - Max in Maleisië
    donderdag, 20 juni 2019 om 12:51 (4 jaar geleden)

    […] alarm, dat is dus mooi niet gelukt!). Toen ik deze week thuis kwam, wilde een huisgenootje naar Jalan Alor gaan. Ik had geen idee wat ik moest verwachten… De taxi stopte in een enorme straat waar […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *