Drankjes uit Kuala Lumpur

Doordat het Islamitische geloof een belangrijke rol speelt in de cultuur van Maleisië, is een alcoholische versnapering in vergelijking tot de rest van het eten een aardige uitgave. Maar wees niet getreurd, er zijn meer dan genoeg lekkere en verrassende drankjes te ontdekken tijdens je verblijf in dit mooie land. Naast verse fruitsapjes en heerlijke mocktails, heb je ook diverse typisch Maleisische drankjes, die vooral door de locals gedronken worden. Vaak mierzoet, maar ook altijd lekker verfrissend!

Verkoelende zoete dranken

Het is geen raadsel waarom vooral de koele dranken populair zijn. Het klimaat maakt je de hele dag door dorstig. Daarnaast is de lokale bevolking fan van alles met een zoete smaak en wordt bijna altijd suiker toegevoegd. Maar het proberen van deze zoete en soms fluorescerende drankjes is het zeker waard.

Sirap

Dit sapje wordt veel gedronken in de Mamak’s, maar is bijna overal te bestellen. Het is een knalroze drank die bestaat uit water aangelengd met rozensiroop en flink wat ijs. Vind je dit een iets te zoete smaak, dan is het lekker om een Sirap Limau te bestellen: hier is verse limoen toegevoegd voor een frissere smaak.

Herbal tea

herbal-tea

Voor de Maleisische versie van ais tea kan je een herbal tea bestellen. Deze gele drank met veel ijs en honing is gemaakt met chrysanten. De locals drinken dit na de maaltijd en om zichzelf verkoeling te bieden.

Sea Coconut

Dit drankje is gemaakt met sea coconut, een voor ons onbekende maar in Maleisische razend populaire vrucht. Een ‘sea coconut drink’ is bijna overal te bestellen en ziet er een beetje uit als cola en smaakt erg zoet.

Milo

teh-ais-en-milo-ais

Dit is het favoriete drankje van vele kinderen. Het is een soort chocolademelk wat doet denken aan wat wij kennen als Nesquick. Als je vraagt om een Milo dan krijg je de warme versie, maar gezien de temperaturen in dit land is het een aanrader om naar ‘Milo ais’ te vragen. Je krijgt dan Milo met ijsklontjes er in.

Koffie en thee

Koffie en thee zijn populair in Maleisië, maar verwacht niet hetzelfde als je hier zou drinken. Net als bij de sappen worden deze ook vaak gezoet.

Kopi

Voor een echte Maleisische kop koffie begeef je je in een Chinese coffeeshop. Bestel je hier een normale ‘Kopi’, dan krijg je een kop met koffie met gecondenseerde melk toegevoegd. Vraag je een Kopi-o, dan wordt de melk weggelaten en een Kopi-o kosong dan zit er ook geen suiker meer bij. Wees niet bang dat het nu erg bitter wordt: de koffiebonen zijn gebrand met suiker en boter, waardoor het standaard al een zoete smaak af geeft.

Teh Tarik of Teh Ais

teh-tarik

Letterlijk vertaald een ‘pulled tea’. Dit is thee met melk en suiker, waarvan de melk een beetje opgeschuimd is. Ben je meer toe aan een koude drank dan bestel je de Teh Ais. Dit is koude thee met melk en suiker.

White coffee

ais-white-coffee

Deze koffie bestel je ook bij een van de Chinese coffeeshops en wordt gemaakt met een andere soort koffieboon dan de Koppi. Deze boon geeft een stuk minder sterke smaak af en doet denken aan koffie met melk. Door deze in de ‘ais’ versie te bestellen, krijg je een heerlijke ijskoffie die perfect past bij het heersende warme klimaat.

Over de auteur

Sophia van Dam is een 21 jaar oude studente uit Amsterdam. Op de weg naar het worden van een communicatie expert is ook zij in aanraking gekomen met het mooie land Maleisië. Vanwege een journalistiek project heeft ze een tijdje in Kuala Lumpur kunnen verblijven en deelt ze nu maar al te graag haar ervaringen door het schrijven van artikelen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *