Petronas Twin Towers

De Petronas Twin Towers zijn twee aan elkaar geschakelde torens van elk 452 meter hoog. Het is met 88 verdiepingen en 32.000 ramen één van de hoogste gebouwen ter wereld. Het gebouw is gebaseerd op de vijf pijlers van de islam, dat zie je terug in de ronde vormen van de torens. Het gebouw is ontworpen door Cesar Pelli, een beroemd architect. In 2004 won het gebouw de Aga Khan prijs vanwege de bijzondere architectonische bouwstijl.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-1

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-2

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-3

Het gehele complex is meer dan 40 hectare groot, destijds was het één van de grootste bouwprojecten ooit. Op Discovery Channel wordt zo nu en dan een aflevering over de bouw van de Petronas Twin Towers uitgezonden. Hier komt het hele project in een uurtje voorbij. Op de Maleisische televisie wordt deze aflevering regelmatig bij Discovery uitgezonden. Centraal staat de wedstrijd, waarbij twee teams strijden om wie het eerst gereed is; elk team is verantwoordelijk voor zijn eigen toren.

Nationale trots

De Petronas Towers zijn het boegbeeld van Maleisië geworden. Locals uit kleine dorpjes in Borneo, die meestal nog nooit in de hoofdstad zijn geweest, kennen allemaal de Petronas Towers van reclames op televisie. Ook voor bewoners uit Kuala Lumpur zijn de torens een belangrijk icoon; je ziet de torens namelijk vanaf bijna elk punt in de stad en in de avond zijn de torens prachtig verlicht. ’s Avonds gaan overigens om 0.00 de lichten uit (dit gaat stapsgewijs).

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-4

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-5

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-6

Skybridge en obervatiedek voor RM80

Binnen in de torens vind je de meest uiteenlopende bedrijven. Het grootste deel van het gebouw wordt bezet door Petronas, de nationale oliemaatschappij van Maleisie. Het gebouw heeft 88 verdiepingen en bezoekers kunnen naar het observatiedek bovenin toren 2 op de 86e verdieping. Bezoekers hebben tevens toegang tot de 42ste verdieping op 175 meter hoogte waar een loopbrug van bijna 60 meter beide torens verbindt. Het ticket kost RM80 voor volwassenen en RM30 voor kinderen. Het uitzicht vanaf de loopbrug is mooi, het uitzicht vanaf het observatiedek is fantastisch.
De tour brengt je eerst naar het observatieplatform, waar je 20 minuten de tijd hebt om van het uitzicht te genieten. Je hebt daarnaast ook allemaal informatie over de bouw van de torens. Vervolgens neem je de lift naar de Skybridge, waar je ook weer 20 minuten kunt rondlopen. Ook hier heb je weer een prachtig uitzicht.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-7

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-8

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-9

De Skybridge is niet bevestigd aan de beide torens. Dit is verklaarbaar omdat beide torens onafhankelijk van elkaar bewegen, de brug ‘hangt’ er eigenlijk tussen. Tickets koop je bij de receptie bij de hoofdingang onderin het complex. Op het kaartje staat de tijd waarop je bij de ingang wordt verwacht (is bij dezelfde locatie als waar je de kaartjes zelf koopt).

Kies altijd een dag met helder weer als je de attractie bezoekt, het uitzicht is dan vele malen mooier dan wanneer je de torens met bewolkt weer bezoekt.

Zware promotie van Petronas

Voordat je de lift naar het observatieplatform neemt, bekijk je eerst een promotiefilm van Petronas, de nationale oliemaatschappij van Maleisie. Wij vonden de strekking wat overdreven. Het ging maar enkele seconden over de attractie, de rest van het filmpje was een verheerlijking van het bedrijf (het was een televisiereclame van 10 minuten).

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-10

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-11

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-12

Filmsetting

Onderin het enorme complex vind je een shopping centre (Suria KLCC) en buiten tref je een groot park aan waar je prima kunt vertoeven. Binnen in KLCC heb je onder andere een grote bioscoop en een groot aquarium. De torens zijn ook diverse keren als filmsetting gebruikt bij een aantal hollywood blockbusters. Zo werd de film ‘Entrapment’ met Catherine Zeta Jones en Sean Connery deels in Kuala Lumpur opgenomen. Hierbij werden de grootste stunts uitgehaald binnen en buiten de torens. Hoewel de film zelf misschien niet zo enorm goed was, brengt het de stad Kuala Lumpur wel meerdere malen mooi in beeld. Ook de recente politieke thriller ‘Fair Game’ bevat een aantal mooie scènes van de stad; hoewel de film zelf verder niet over Maleisie ging.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-13

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-14

Openingstijden

De attractie is geopend van dinsdag tot zondag. Maandag kun je de torens niet bezoeken. De loopbrug en het observatieplatform zijn van 9.00 tot 21.00 te bezoeken. Tijdens het vrijmiddaggebed is de attractie tussen 13.00 en 14.30 gesloten.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-15

Toegangsprijs

De entree bedraagt RM80 voor volwassenen en RM30 voor kinderen. Een ticket geeft toegang tot de Skybridge en het observatieplatform op de 86e verdieping. Dagelijks worden er zo’n 800 tickets verkocht; daarna plaatst men borden om duidelijk te maken dat er die dag geen bezoek meer mogelijk is.

Tickets worden op basis van vaste tijden verkocht. Je kunt zelf een voorkeur aangeven voor een datum en een tijd, mits deze datum/tijd beschikbaar is. Tickets zijn op de dagen dat de attractie geopend is tussen 8.30 en 18.00 te koop, maar ook vooraf online te bestellen via de officiele website. Je kunt tot een paar maanden vooruit tickets bestellen, en met creditcard betalen.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-16

Attracties in de omgeving

Direct onder de Petronas Twin Towers heb je een van de meest populaire winkelcentra van Maleisie; Suria KLCC. Hier heb je vele honderden winkels, met vooral bekende internationale merken. Tegenover Suria KLCC ligt KLCC Park, een schitterend aangelegd park met o.a. een openbaar zwembad waar de kinderen leuk kunnen zwemmen. Op 5 minuten lopen heb je het KLCC Convention Centre, met daaronder KLCC Aquarium; waar je een schitterende onderwaterwereld kunt bezichtigen. Naast KLCC Convention Centre ligt het populaire Traders Hotel, misschien wel het best beoordeelde hotel van de stad. Bovenin heb je de SkyBar, een attractie op zich. Hier kun je heerlijke cocktails drinken, met de Petronas Twin Towers prachtig verlicht op de achtergrond.

petronas-twin-towers-kuala-lumpur-17

Hoe kom je er?

De Petronas Twin Towers liggen in KLCC, het centrum van Kuala Lumpur. Afhankelijk van waar je in de stad verblijft, kun je er lopend, met de metro of taxi naartoe. Je kunt via de speciale voetgangerstunnel naar Bukit Bintang lopen. Direct onder de torens ligt metrostation Suria KLCC. Let erop dat taxi’s voor Suria KLCC vaak niet op de meter willen rijden. Ook de Hop-on, Hop-off bus, en de GOKL bus (gratis) komt langs de torens.

Wanneer je vanaf het winkelcentrum Suria KLCC komt, dan kom je bij de ticketbalie door naar de uitgang te lopen waar aan de linkerkant een RHB Bank zit, en aan de rechterkant een Bumiputra Commerce Bank. Neem hier de lift naar de begane grond (concourse level). Van hieruit loop je naar de Maybank aan de rechterzijde. Je ziet dan vanzelf de balie voor de tickets. De ingang van de Petronas Towers ticketbalie ligt vlak onder het ticketbureau voor het Filharmonisch orkest. Tegenover de ticketbalie vind je een souvenirwinkel van Petronas.

Kaart

14Pingbacks & trackbacks op Petronas Twin Towers

  1. PARKROYAL Serviced Suites. Wat een fijne plek in hartje Kuala Lumpur!
    vrijdag, 11 oktober 2019 om 14:55 (4 maanden geleden)

    […] Op zich zijn de winkelvoorzieningen in Bukit Bintang al een attractie op zich. Als je richting Pavilion KL loopt (over Jalan Raja Chulan) dan zie je vlak voor Pavilion KL de overdekte en verhoogde voetgangersbrug. Via deze brug loop je in enkele minuten naar Suria KLCC, KLCC Aquarium en de Petronas Twin Towers. […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *