Voertaal in Maleisie

Wat is de voertaal in Maleisie? Kan ik mij in het engels verstaanbaar maken?

Omdat Maleisie in vroegere tijden een Britse kroonkolonie was, is de Engelse taal naast Bahasa Malaysia de tweede voertaal. Dit komt ook mede omdat het enerzijds een hippe taal is om te spreken onder de Maleise jeugd, maar ook voor een belangrijk deel omdat er veel verschillende bevolkingsgroepen wonen, met elk hun eigen taal.

taal-in-maleisie-1

De meeste Maleisiers beheersen de Engelse taal redelijk tot zeer goed, het komt dan ook zelden voor dat je jezelf echt niet verstaanbaar kunt maken. Bij interessante bezienswaardigheden is alle informatie ook in het Engels leesbaar, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld menukaarten. Zelfs de meest gelezen kranten worden alleen in het Engels uitgebracht, bijvoorbeeld de New Strait Times of The Star, waarvan er meestal dagelijks wel één aan de deur van je hotelkamer hangt. Een ander gevolg van de Engelse invloeden is dat men in dit land links rijdt.

Je koopt in Maleisie overigens al voor zo’n 30 euro een cursus Bahasa Malaysia. De cursusmap bestaat uit een lesboek en een tweetal audiocd’s. De cursus is onder andere te koop bij de grote boekwinkels Borders en MPH Bookstores. Wel is het een Engelstalige cursus. Je kunt in deze winkels overigens ook veel andere taalcursussen kopen, voor een fractie van de Nederlandse prijs. In Nederland kun je terecht bij Talk Now; waar je een cursus Bahasa kunt volgen.

taal-in-maleisie-2

In Maleisie spreekt zo’n beetje iedereen Bahasa; ook de Indiaase en Chinese bevokingsgroepen. Engels wordt vooral goed door jongeren gesproken; doorgaans spreekt de Maleise en Chinese bevolkingsgroep het beste Engels. De Chinese bevolkingsgroep in Maleisie spreekt onderling meestal Cantonees met elkaar (en soms Hakka). De Indiase bevolking spreekt onderling Tamil met elkaar. Voor expats die in Maleisie gaan werken is het handig om te weten dat je meestal overal wel met de Engelse taal terecht kunt. In sommige gevallen loont het echter om Maleis (Bahasa) te spreken.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *