Verschil tussen Malaysia Airlines en Singapore Airlines

Welke luchtvaartmaatschappij is beter? Malaysia Airlines of Singapore Airlines?

verschil-malaysia-airlines-en-singpaore-airlines-1

Jarenlang wordt Singapore Airlines gezien als een van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Veel reizigers die met Malaysia Airlines vliegen beoordelen de maatschappij ook als een van de beste, en de maatschappij scoort altijd hoog in de top10 op service en beenruimte. Beide maatschappijen vliegen naar Maleisie, hoewel Singapore Airlines een korte tussenstop in Singapore heeft. Mocht je naast een vakantie in Maleisie ook de stad Singapore willen bezoeken, dan vlieg je vanzelfsprekend met Singapore Airlines. Je kunt vanaf Singapore direct een doorvlucht naar Kuala Lumpur nemen, maar ook eerst een aantal dagen in de stad verblijven, om vervolgens met de auto, bus, trein of het vliegtuig naar Kuala Lumpur of naar andere bestemmingen binnen Maleisie te reizen.

Vliegtickets zijn doorgaans goedkoper bij Singapore Airlines. Gemiddeld kost een retourticket bij Malaysia Airlines ongeveer €800. Een ticket met Singapore Airlines kost ongeveer €700 (in beide gevallen is dit inclusief luchthavenbelasting, benzinetoeslag en overige extra kosten). Houdt er overigens rekening mee dat een startpakket naar Kuala Lumpur met Malaysia Airlines uiteindelijk voordeliger kan zijn, je hebt er dan immers een aantal hotelovernachtingen bij. Dit hangt wel af van actuele aanbiedingen. In de maanden oktober, november (begin december), januari tot en met begin juni vlieg je het goedkoopst. Tickets zijn dan soms al verkrijgbaar voor €600.

Vliegen met beide maatschappijen is bijzonder prettig. Beide luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om het de reiziger naar hun zin te maken. De vliegtuigen zijn modern, hebben een tv scherm in de stoel (van de persoon die voor je zit), en aan boord serveert men heerlijk eten. Vliegtuigen van Malaysia Airlines hadden jarenlang de meeste beenruimte van alle luchtvaartmaatschappijen, namelijk 86 cm. Momenteel zijn er ook een aantal andere maatschappijen met dezelfde ruimte. Vliegtuigen van Singapore Airlines hebben 81 cm beenruimte, dit is nog steeds voldoende om comfortabel te zitten.

Afgelopen jaren zijn diverse andere luchtvaartmaatschappijen in populariteit en kwaliteit gestegen. Zo zijn maatschappijen als Cathay Pacific, Emirates, Qatar en Etihad (de laatste drie uit Arabische golfstaten Dubai, Doha en Abu Dhabi) zeer populair op het traject Amsterdam-Kuala Lumpur. Deze maatschappijen vliegen met zeer moderne toestellen; hebben een fantastische service aan boord en zijn ook vaak erg ruim qua zitplaatsen. Naast dit alles zijn de tickets vaak ook goedkoper; maar dan moet je in enkele gevallen wel een vertrek van een van onze buurlanden op de koop toe nemen. Verder heb je altijd een stopover in hun hub (de stad waar de maatschappij zijn oorsprong heeft).

Momenteel kwakkelt het een beetje bij Malaysia Airlines. De maatschappij heeft vele nieuwe toestellen besteld en in bestelling; maar zet deze niet in op het traject Amsterdam-Kuala Lumpur (die met de moderne, maar ietwat verouderde 777-200 vliegt). Dit resulteert in reizigers die soms wat teleurgesteld zijn in de sfeer, de service en het moderne karakter van de luchtvaartmaatschappij. Bij Singapore Airlines vliegt men wel met nieuwe toestellen (777-300ER). De service van Malaysia Airlines aan boord van het toestel laat afgelopen jaren ook soms wat meer te wensen over; gelukkig is dit bij Singapore Airlines niet het geval.

Wanneer je een stoelvoorkeur kunt aangeven bij economy class, dan heb je twee opties. Je kunt aan het raam zitten, of langs de gangpaden in het midden. Onze voorkeur gaat uit naar de gangpaden in het midden. De meeste vliegtuigen hebben namelijk de 3 – 4 – 3 of 3-3-3 indeling. Wanneer je met twee personen vliegt heb je dus aan het raam altijd een extra persoon erbij, en meestal zit deze aan het gangpad. Als je dan dus even je benen wilt strekken, of even naar het toilet wilt, dan moet je altijd aan je buurman vragen of hij je even wat ruimte kan geven. Wanneer je in het midden aan het gangpad zit, dan kun je lekker makkelijk opstaan wanneer je wilt. Verder hebben een aantal vliegtuigen ook nog een aantal plekken waar twee stoelen naast elkaar staan, bijvoorbeeld de laatste paar rijen achterin. Dit is ook prettig, je hebt dan namelijk meer ruimte. Nadeel is echter weer dat je vlak voor het toilet zit, en soms dus gestoord wordt door de medepassagiers. Op de website Seatguru.com kun je per luchtvaartmaatschappij vooraf de stoelindeling bekijken. Dit maakt het kiezen van de beste stoelen veel makkelijker.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *