Beste Maleisie-reisplan voor backpackers

Ben je beginnend backpacker? Heb je geen idee waar je wilt backpacken, maar wil je wel een hoop zien tijdens je reis? Overweeg dan een 3-weekse backpackvakantie door Maleisie.

backpacken-in-maleisie-2

Het schiereiland van Maleisie wordt vaak door backpackers overgeslagen. Maleisie wordt gezien als modern land, en backpackers concluderen dat buurlanden als Thailand en Indonesie, en landen als Cambodja, Vietnam en Laos veel meer geschikt zijn om in de backpacken. Dit is een misvatting. Backpacken in Maleisie is fantastisch, en vooral geschikt voor de wat meer onervaren backpackers. Wil je voor de eerste keer backpacken, overweeg dan juist Maleisie. Lees hieronder waarom.

Maleisie heeft een prima openbaar vervoersnetwerk. Je kunt makkelijk en betaalbaar tussen alle grote steden en populaire bestemmingen reizen. Bussen zijn modern en (doorgaans) veilig. Op sommige trajecten gaan ultraluxe bussen, met vliegtuigstoelen en complete personal video systemen. Op andere trajecten rijden wat meer basic bussen. Zo maak je ze mooi allemaal mee. Op sommige trajecten kun je als alternatief de trein overwegen, op sommige routes rijden zeer oude treinen, wat de rit zeer avontuurlijk maakt.

Ook heb je in Maleisie tussen diverse populaire toeristische plekken moderne minibusjes rijden. Dit netwerk aan minibusjes is speciaal voor toeristen in het leven geroepen. Backpackers reizen hiermee gemakkelijk tussen bijvoorbeeld Penang, Cameron Highlands, Taman Negara en de Perhentian Islands. Een ticket is wel wat duurder dan een gewone bus, maar niet altijd rijden de gewone bussen op deze trajecten. Meestal kost een enkele rit met minibusje zo’n RM80 per persoon (+/- €20).

De goedkope ticketprijzen zijn ook nog een reden om Maleisie als backpackbestemming te overwegen. Buiten het hoogseizoen vlieg je vaak al voor minder dan €600 per persoon naar Kuala Lumpur. De hoofdstad van Maleisie vormt de perfecte startplek voor je backpackreis. Je kunt hier goedkoop in prima guesthouses (check altijd Tripadvisor vooraf) overnachten. Vanaf het centrum vertrekken bussen naar alle uithoeken van het schiereiland. De meest logische backpackroute gaat als volgt:

Kuala Lumpur -> Penang -> Cameron Highlands -> Taman Negara -> Perhentian Islands -> Kuala Lumpur

Het leuke aan dit reisplan is dat je alles met het openbaar vervoer kunt afleggen. Ook bevat het een mooie mix van hoogtepunten. Kuala Lumpur is een bruisende Aziatische wereldstad. Penang vormt een cultureel (en culinair) hoogtepunt van de reis. Cameron Highlands bezoek je voor het prettige klimaat, de goede wandelmogelijkheden, de prachtige vergezichten en de heerlijke thee met Engelse scones. Taman Negara vormt de jungle experience. Een bezoek aan Maleisie zonder jungletrip is onvolledig. Aan het einde reis je naar Perhentian om nog wat laatste dagen op het bountyeiland uit te waaien. Hier kun je snorkelen, duiken en vooral relaxen. Wil je toch nog wat shoppen dan kun je overwegen nog wat laatste dagen in KL te verblijven. We raden aan altijd minimaal 1 overnachting in KL voorafgaand aan de retourvlucht te boeken.

Een bijkomend voordeel aan dit reisplan is dat je op alle bestemmingen betaalbare budget accommodatie hebt. Ook heb je op alle locaties voldoende mogelijkheden om betaalbaar te eten. Wel kun je tussen november en maart niet terecht op de Perhentian Islands vanwege de moesson. Tijdens de maanden juli en augustus moet je er verder rekening mee houden dat prijzen van accommodatie hoger liggen vanwege het hoogseizoen.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *