Cultuur opsnuiven bij het Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village (het culturele dorp van Sarawak of Kampung Budaya Sarawak) is een populaire attractie in de directe omgeving van de stad Kuching, in de deelstaat Sarawak op Borneo. Hier kun je lokale stammen in hun authentieke huizen zien en kun je hun gewoontes leren kennen door deel te nemen aan een van de vele workshops. Het dorp is eigenlijk een levend museum, en vooral schitterend voor als je met kinderen reist.

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak werd vroeger bewoond door vele verschillende stammen die in de bossen zwierven. Tegenwoordig zijn er nog steeds diverse stammen in Sarawak maar de meeste van hen wonen ver weg van de bewoonde wereld, diep in de jungle van Borneo. Helaas worden ze bedreigd als gevolg van de ontbossing, waardoor hun cultuur en het voortbestaan onder druk staat.

Toeristen kunnen leren over de vele verschillende stammen van Borneo. Binnen het dorp zijn vele typische traditionele huizen, beter bekend als longhouses, die men van binnen kan bekijken. Hier wonen de leden van een gezin of soms zelfs meerdere gezinnen samen.

Sarawak Cultural Village

Een hoogtepunt van een bezoek aan Sarawak Cultural Village is de dansvoorstelling waar professionele dansers de talrijke traditionele dansen verbeelden; elke dans is afkomstig van een andere stam. We waren aangenaam verrast door deze voorstelling. Er waren nogal wat hilarische momenten tijdens de 45 minuten durende voorstelling.

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Na de dans liepen we door het dorp, waar we een goed beeld kregen van de manier waarop de verschillende stammen leefden. We namen ook een kijkje in een paar huizen (inclusief de longhouses) wat erg leuk was. Kinderen kunnen aan een hoop activiteiten deelnemen, variërend van het maken van muziek, het leren van een dans, het bereiden van voedsel en kennismaken met diverse andere traditionele gebruiken.

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural Village

Toegangsprijzen

Tickets worden verkocht voor RM60 voor volwassenen en kinderen betalen RM30 (gratis voor kinderen tot 6 jaar). De tickets kun je bij de ingang van het park kopen. De dansvoorstelling vind twee keer per dag plaats, om 11.30 en om 16.00. Let erop dat na 16.00 de dagactiviteiten voor kinderen al ten einde zijn. Je kunt er dus beter vroeg naartoe, zodat ze aan zoveel mogelijk activiteiten kunnen deelnemen. Na de laatste dansvoorstelling is het wel rustig in het park, want dan zijn de groepen met toeristen alweer op weg naar hun hotel. Als je er alleen maar in de middag voor de dansvoorstelling komt, kun je bij de balie vragen om korting (wij kregen op die manier 50% korting).

Sarawak Cultural Village

Openingstijden

Sarawak Cultural Village is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00. Check hun officiële website voor meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens de dag: http://www.scv.com.my.

Sarawak Cultural Village

Hoe kom je bij Sarawak Cultural Village

De attractie ligt ten noorden van Kuching op 40 minuten rijden van de stad. Het themadorp is gelegen tegen een helling van de berg Santubong. Als je de kleine weg oversteekt bij de hoofdingang loop je naar Damai Central aan het mooie Damai Beach. Hier heb je een paar winkels, wat restaurants en een klein foodcourt. Vanuit Kuching kun je een bus nemen om het dorp te bereiken. Een andere optie is per taxi wat wel duurder is omdat je ook moet betalen voor de terugreis. Veel hotels in Kuching bieden een georganiseerde reis naar Sarawak Cultural Village in de vorm van een dagtour waarbij je ook enkele andere hoogtepunten in de regio bezoekt.

Sarawak Cultural Village

Rainforest World Music Festival

Het dorp vormt het decor voor het jaarlijkse Rainforest World Music Festival, een internationaal vermaard muziekfestival.

Accommodatie in de omgeving

Er zijn twee mooie resorts in de directe omgeving van het culturele dorp: Puri Damai Resort en het Damai Beach Resort. De attractie ligt op een half uurtje rijden van Kuching, waar je ook een keur aan mooie en luxe hotels hebt:

Attracties in de omgeving

In Kuching zelf en in de omgeving van de stad is een hoop te doen. Sarawak Cultural Village is een van de attracties, maar er zijn er nog veel meer. Zo kun je een jungletrek in het prachtige Bako nationale park doen. Ook heb je er het Semenggoh Orang-oetan opvangtehuis. Verder kun je nog snorkelen bij het eiland Satang (te regelen tegenover Cultural Village bij de winkeltjes).

Kaart

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

2Pingbacks & trackbacks op Cultuur opsnuiven bij het Sarawak Cultural Village

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *