Leven als een Bidayuh in een Annah Rais Longhouse

De Bidayuh is een verzamelnaam voor diverse inheemse volkeren die in de jungles in het zuiden van Sarawak – tegen de Indonesische grens – wonen. Annah Rais is een Bidayuh nederzetting die toeristen kunnen bezoeken. Je vindt er de typische longhouses, waar hele families (alle generaties) binnen één grote woning leven. Annah Rais is één van de oudste Bidayuh longhouses en ligt op ongeveer 60km (1,5 uur rijden) van Kuching.

rais-sarawak-1

Tijdens de tocht er naartoe heb je een fantastisch uitzicht over de prachtige kalksteen-formaties. Het schilderachtige landschap kenmerkt zich door heuvels en boerderijen, bergketens en palmolieplantages. Het is een populaire toeristische bestemming en één van de dichtstbijzijnde en makkelijkst bereikbare longhouses.

Homestay voor een echt cultureel hoogtepunt

Het Annah Rais Bidayuh Longhouse heeft een homestay programma, met veel leuke dagactiviteiten voor de gasten. Bij een homestay kun je overnachten waar de traditionele manieren nog niet zijn aangetast door het moderne leven. Het merendeel van de dorpelingen doet hier aan landbouw -het verbouwen van rijst, cacao en peper- en visserij.

rais-sarawak-2

Het Annah Rais Bidayuh Longhouse is een goed bewaard gebleven longhouse van de tweede grootste etnische groep in Sarawak: de Bidayuh-stam. De Bidayuh zijn ook bekend als Land Dajaks, die ooit koppensnellers waren. Naast het ontdekken van de unieke architectuur van de longhouse kun je er tal van leuke activiteiten ondernemen. Je kan bijvoorbeeld naar een natuurlijke spa in een nabijgelegen hete bron of ontspannen bij een gelegen adembenemend mooie waterval.

rais-sarawak-3

Wat is er allemaal te doen?

Afgezien van bovenstaande activiteiten kun je hier ook plaatselijke gidsen inhuren voor een jungle trek of om naar een nabijgelegen peper- of rijstplantage te gaan. Ben je meer geïnteresseerd in de Bidayuh cultuur? Blijf dan tot één van de culturele shows wordt uitgevoerd. Gasten worden vermaakt met traditionele dansen en muziek van de Bidayuh (hun muziekinstrumenten zijn gemaakt van bamboe). Neem deel aan de traditionele dans terwijl je een traditionele outfit draagt. Zodra de show voorbij is krijg je de kans om het muziekinstrument te leren bespelen en deel te nemen aan een jamsessie. Later wordt er rijstwijn geserveerd voor alle gasten. Echter, houd er rekening mee dat de Bidayuh-dans alléén wordt opgevoerd voor vier of méér personen (vooraf reserveren is dan aanbevolen).

rais-sarawak-4

Met de warme gastvrijheid van de vriendelijke dorpsbewoners en ook de schone en ongerepte omgeving is de Annah Rais Bidayuh Longhouse een paradijs voor avontuurlijke en niet-avontuurlijke reizigers. Deze reiservaring zal je nog lang bijblijven.

Accommodatie

We raden aan om het longhouse met een huurauto te bezoeken. Je kunt dan dichtbij de longhouse accommodatie regelen, vaak homestays maar ook heb je er een paar simpele hostels. Dit kan vooraf maar ook ter plekke, bekijk hier bijvoorbeeld een overzicht met accommodatie op Agoda.nl. Iets verderop liggen de Borneo Highlands met hier ook het Borneo Highland Resort. Hier is het leuk wandelen in een merkbaar koeler klimaat (de highlands liggen op zo’n 1000 meter hoogte). Je kunt een bezoek aan Annah Rais dus mooi hiermee combineren. Overigens is het ‘maar’ 1,5 uur rijden vanaf het centrum van Kuching, dus kun je ook altijd overwegen om het longhouse gewoon als dagtrip te bezoeken en dit vanuit Kuching te doen. Als je lekker vroeg in de ochtend vertrekt, kun je dit mooi combineren met een bezoek aan het schitterende Semenggoh Orang-oetan rehabilitatiecentrum dat op dezelfde route ligt.

Hoe kom je er?

Omdat er geen openbaar vervoer is naar de Annah Rais Longhouse is de enige optie om op Kuching Airport een auto te huren, of om een taxi te nemen. Ook kan je de longhouse als onderdeel van een tour door de omgeving te bezoeken. Een huurauto heb je al voor zo’n RM150 per dag. Taxi’s kunnen worden gehuurd worden voor RM90/RM120 per rit (zorg ervoor dat je van tevoren een prijs afspreekt of regel dat de chauffeur op de meter rijdt + een extra betaling voor de terugweg).

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *