Acheen Street Mosque op Penang

De Acheen Street Mosque, ook bekend als de Masjid Melayu (Maleisische Moskee) ligt in het historische centrum van Georgetown in de straat met de naam Lebuh Aceh. Deze moskee, volgens velen opgericht in de vroege 19e eeuw, is één van de oudste moskeeën in Penang. De moskee is leuk om even te bekijken, maar geen attractie die je absoluut gezien moet hebben.

Historische verslagen geven aan dat het land waar de moskee nu op staat, gedoneerd werd door de rijke Arabische handelaar Tengku Syed Hussain Al-Aidid. In feite was het gebied rond Lebuh Acheh de oorspronkelijke Islamitische wijk van Pulau Pinang, waar zich winkels, huizen en madrassa (religieuze scholen) bevonden.

Het oprichten van de moskee verhoogde de aantrekkingskracht van het gebied verder, zodat niet alleen de lokale bevolking, maar ook Arabische en Indische moslimhandelaren uit de regio naar de moskee kwamen als ze in Penang waren om handel te drijven.

Tengku Hussain overleed halverwege de 19e eeuw, maar hij was door het oprichten van deze moskee voor het gebied van Lebuh Acheh al van onschatbare waarde geweest. Het wijkje bleef gedijen en werd al snel bekend als het tweede Jeddah. Dit was vooral vanwege het feit dat veel pelgrims en hun gezinnen de moskee gebruikten als het startpunt van hun overzeese bedevaartsreis naar Mekka. Deze traditie duurde voort tot de jaren 70 van de vorige eeuw, tot in Kuala Lumpur het Lembaga Tabung Haji (Hadj bestuur) werd opgericht om pelgrims te helpen met hun bedevaartreis.

Interessante bezienswaardigheid in Georgetown

Vandaag de dag is de moskee door zijn vrij ongebruikelijke verschijning een opmerkelijke bezienswaardigheid in Georgetown. De meeste lokale moskeeën in Maleisië zijn uitgerust met Moorse minaretten, maar niet de Acheen Street Mosque. De oude moskee is uitgerust met een Egyptische minaret, waar halverwege een gat in zit. Deze insnijding dateert uit de tijd van de Chinese triaderellen van 1867 in Penang, een periode met veel bloedvergieten en geweld. De rest van het gebouw bevat een betoverende mix van Moorse en Chinese ontwerpelementen, makkelijk herkenbaar in kenmerken zoals de entreeboog, de kleine koepels op zijn borstwering en de zuilen.

De Acheen Street Mosque en de directe omgeving zijn een bezoek zeker waard, omdat het een kijkje geeft in de rijke geschiedenis van de oude Arabische handelsgemeenschappen van Penang. Het is een leuk straatje om doorheen te wandelen en in de buurt heb je diverse andere bezienswaardigheden. Hier heb je ook veel budgetplekjes en leuke restaurantjes. Op loopafstand heb je verder diverse murals (muurschilderijen) van de bruisende street-art scene van Penang.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *